pixabay

Candida albicans bolest je modernog doba i vjerojatno ne postoji osoba koja nije osjetila njene negativne posljedice – cilj nam je pobliže objasniti neke od simptoma, uzroka, utvrđivanja, liječenja i posljedica infekcije Candidom albicans kako biste na vrijeme uspjeli spriječiti njeno “delinkventno ponašanje” u unutrašnjosti vašeg organizma.

atma.hr – 52
Candida albicans je gljivica koja se normalno nalazi u ljudskom organizmu, a može se pronaći u ustima, probavnom traktu, u ženskim spolnim organima, koži, itd.

No njezin rast uslijed brojnih čimbenika može izmaknuti kontroli i tada se pojavljuju infekcije, a u slučaju da se ne liječi širi se po čitavom organizmu sve do stanja kada je ona postaje nemjerljiva i time narušava cjelokupno zdravstveno stanje pojedinca.

Kako se Candida albicans ponaša u organizmu?

Zahvaljujući svojim korijenima Candida albicans se hvata za crijevni zid i ako tada nije zaustavljen njen rast, dolazi do bušenja i stvaranja sićušnih rupica u crijevnom zidu. Rupice dozvoljavaju djelomično probavljenim proteinima, toksinima, ali i samoj Candidi albicans ulazak u cirkulaciju te širenje po cijelom tijelu. Ovo stanje poznato je kao sistemska kandidijaza i može imati vrlo loše posljedice za cjelokupno psihofizičko stanje osobe.

Parazitski oblik kandide izlučuje otpadne tvari koje opterećuju jetru i cijeli organizam. Candida albicans proizvodi i jednu vrstu lažnog estrogena koji daje signal tijelu da ga ima dovoljno i time narušava prirodnu proizvodnju hormona, što ostavlja posljedice na endokrini sistem. Kada je razina šećera u krvi visoka, gljivica proizvodi etanol (alkohol), a nusprodukt aktivnosti gljivica je i acetaldehid, tvar slična formaldehidu, koji se može zamijetiti u lošem zadahu iz usta.

Infekcija kandidom dovodi i do raznih biokemijskih poremećaja u organizmu; ometanje proizvodnje kolagena, oksidacije masnih kiselina, blokiranja normalnih živčanih funkcija i sprečavanja imunološkog sustava da se bori s infekcijama.

Kandida – septikemija najteži je oblik infekcije kandidom, a obilježena je trovanjem krvi i infekcijom svih organa. Ovakve infekcije česte su kod osoba koje boluju od po život opasnih poremećaja. Jednom riječju Candidu albicans može se smatrati ozbiljnim neprijateljem koji često biva uzrok drugim poremećajima i bolestima i svakako bi je se trebalo držati pod kontrolom.

atma.hr – 52
Zašto dolazi do infekcije kandidom?

Najčešći uzroci infekcije kandidom su: moderan životni stil, nepravilna prehrana, pretjerani unos namirnica bogatih šećerom i škrobom, nepodnošenje glutena i kazeina, lijekovi (antibiotici, kortikosteroidi, antidepresivi), kontracepcija ili hormonalna terapija, nedostatak želučane kiseline, kiselo-lužnata neuravnoteženost tijela, prekomjerni unos alkohola, autoimune bolesti, pad imuniteta, trudnoća i stres, psihička stanja, depresija, napadi panike, psihoza, dijabetes, uska odjeća, pretilost, a u rijetkim slučajevima može doći intravenski, kroz kateter ili kirurške rane.

Utvrđivanje kandide testovima

Prisutnost kandide može se dijagnosticirati pomoću testova. Ovisno o laboratoriju, može se izvršiti analiza stolice na gljivice, analiza pljuvačke ili krvi na antitijela (IgG i IgA) na kandida ili analiza urina koja pokazuje prisutnost gljivica. Međutim, postoji i kućni test za candidu, koji ljudi koriste već dugi niz godina da bi odredili razinu kandide u organizmu. Test je jednostavan i besplatan, a često se pokazalo da je pouzdan.

Dakle, prije nego li što odete na spavanje, napunite čašu čistom vodom i ostavite ju kraj kreveta. Sljedeće jutro, odmah nakon što se probudite, pljunite u vodu. Ostavite čašu 15-tak minuta. Nađite izvor svjetlosti i pogledajte u čašu. Ako je slina ostala na površini čaše, ili se otopila, a u čaši je bistra voda tada je test negativan.

Ako je voda postala mutna, ili se u vodi vide niti koje se spuštaju prema dnu čaše ili ako se slina skupila dolje, postoji velika mogućnost da nosite previše kandide u organizmu. U ovom slučaju predlažemo da se obratite za savjet svome liječniku ili pokušate riješiti kandidu na prirodan način.

atma.hr – 52
Simptomi prekomjernog rasta Candida albicans

Simptomi prekomjernog rasta kandide u organizmu: kronične gljivične infekcije sa simptomima svrbeža, pečenja i pojačanog iscjetka, suha sluznica, alergije, kihanje, začepljenje nosa, kronični iscjedak iz nosne šupljine, čest kašalj, grlobolja, suha usta, lezije po jeziku, pečenje u ustima, česte prehlade, astma, probavni simptomi kao što su sindrom iritabilnog kolona, nadutost i plinovi, grčevi, dijareja, konstipacija i žgaravica, alergija na hranu, snažna želja za slatkom hranom, kruhom, tjesteninom, loš zadah iz usta, česte glavobolje i kronični umor, hladne ruke i stopala, simptomi živčanog sustava kao što su anksioznost, depresija, slabo pamćenje i slaba koncentracija, problemi s menstrualnim ciklusom, razni kožni osipi i veliki broj ostalih simptoma u direktnoj ili indirektnoj povezanosti.

Kako se riješiti Candide albicans?

Promjena načina prehrane i mjesec-dva stroge dijete te kombiniranje s drugim metodama poput hidrokolon terapije može se riješiti problem infekcije kandidom. Gljivice se hrane ugljikohidratima. U ugljikohidrate spadaju šećeri, škrob i vlakna s time da su vlakna neprobavljiva, što znači da ne ulaze u krvotok i ne podižu šećer u krvi kao što to čine šećeri i škrob.

Glukoza i fruktoza su vrste šećera od kojih gljivice najčešće žive, zato je važno ograničiti unos upravo tih ugljikohidrata. Smanjeni unos ugljikohidrata nadoknađuje se povećanim unosom zdravih prirodnih masnoća. Obroci bi trebali biti raznovrsni i nije ih dobro ponavljati više dana za redom.

atma.hr – 52
Protokol protiv kandide – 5 koraka kojima ćete se riješiti Candide albicans

 1. Uskratiti joj hranu uz Anti-kandida dijetu
 2. Uništiti prekomjeran rast (citrofit, koloidno srebro, soda bikarbona, ulje origana, kokosovo ulje)
 3. Izbaciti je iz organizma (hidrokolon terapija)
 4. Izgraditi zdravu crijevnu floru (probiotici, kefir, kiseli kupus)
 5. Ojačati organizam i imunitet (kokosovo ulje, probiotici, magnezijev klorid)

Kako to izgleda u praksi?

 • Dan započnite s limunadom koja potiče alkalnost organizma
 • Lepicol (probiotik s vlaknima) 30 minuta nakon limunade
 • Kroz dan uzmite žlicu kokosovog ulja
 • Magnezijev klorid (tijekom dana, ne uvečer), na 1 dcl mala žličica
 • Soda bikarbona, najbolje uvečer 2-3 h nakon večere kad je tijelo najkiselije

atma.hr – 52
Hrana koju je potrebno izbaciti za vrijeme trajanja Anti-kandida dijete

 • Namirnice koje sadrže šećer i sve ugljikohidrate
 • Sokove, alkoholna pića, ocat, kavu i crni čaj
 • Sve žitarice i sve mahunarke (grahorice)
 • Sve vrste voća i sušeno voće
 • Krumpir, gljive i korjenasto povrće (cikla, mrkva i sl.)
 • Mlijeko i mliječni proizvodi (osim domaćeg kefira, jogurta i maslaca)
 • Kvasac, margarin i kupovni umaci (kečap, majoneza)
 • Suhomesnati i konzervirani proizvodi jer sadrže glutaminate, nitrite…
 • Mješavine začina koje sadrže glutaminate i ekstrakte kvasca
 • Industrijske prerađene namirnice svih vrsta
 • Rafinirana biljna ulja (suncokretovo, kukuruzno, sojino)

atma.hr – 52
Vegetarijanska hrana koja je hrana dopuštena za vrijeme Anti-kandida dijete

 • Povrće koje raste iznad zemlje (osim gljiva)
 • Lakto-fermentirane namirnice (domaći kefir, jogurt i domaći kiseli kupus)
 • Maslac
 • Hladno prešana ulja – kokosovo, maslinovo, laneno i sezamovo ulje
 • Luk, češnjak, đumbir, kurkuma, začinsko bilje
 • Limun, avocado i zelene jabuke (granny smith)
 • Smoothie – kašasti sokovi od povrća i zdravih masnoća
 • Orašasti plodovi i sjemenke u malim količinama (kikiriki ne)
 • Kokosovo brašno, kokosovo mlijeko, nezaslađeni kakao prah, stevija
 • Voda, biljni čajevi, limunada

atma.hr – 52
Zamjena za određenu hranu

Brašno možete zamijeniti svježe mljevenim orašastim plodovima i sjemenkama i kokosovim brašnom. Mliječne proizvode najbolje je izbaciti jer se oni dobivaju drugačijim postupkom, a ne prirodnom fermentacijom kao kefir koji je dozvoljen.

Procesom fermentacije se teško probavljivi sastojci iz mlijeka (laktoza i kazein) razgrađuju, a zamjenu za mlijeko možete raditi od mljevenih badema. Kao zamjenu za krumpir koristite miksani karfiol ili brokulu, a umjesto tjestenine narežite rezance od tikvica ili patlidžana.

Kruh pecite od mljevenih orašastih plodova i sjemenki (sezamove i lanene sjemenke, bademi, lješnjaci..). Salate možete raditi od dozvoljenih ulja s malo soli i sokom od limuna umjesto octa. Neke osobe ne raspoznaju glad od žeđi, ako niste sigurni pokušajte prvo s vodom. Anti-kandida dijeta režim je prehrane ne ograničava količinu hrane, već samo vrstu hrane. Jedite kad god osjetite glad i jedite koliko treba dok ne osjetite da ste siti.

Namirnice koje bi trebalo obavezno uvrstiti u prehranu za vrijeme trajanja Anti-kandide dijete su kokosovo i maslinovo ulje, češnjak, domaći kefir, kiseli kupus i alge.

Nemojte se odricati hrane, samo je mudro birajte!

Nakon što provedete dijetu i obavite testove polagano vraćajte neke od namirnica u prehranu (korjenasto povrće, voće, mliječne proizvode) no to činite postepeno. Uz to, na ovoj dijeti nema potrebe da budete gladni.

naturala.hr