Varijacije na temu su beskrajne, a koje god namirnice koristili, cijena neće premašiti brendirane namaze iz trgovine i kvaliteta je zagarantirana.
Svako malo se može naići na vijest da su kupovni namazi problematične kvalitete, tako da to i nije neka novost. Prepuni su šećera i masnoća, što je za naš organizam potpuno bezvrijedno, a moglo bi se reći i štetno. Konzervanse i emulgatore ne treba ni spominjati.
Evo načina da se taj problem riješi. U oba namaza sam umjesto šećera stavio minimalnu količinu meda (iako može i više). Koristio sam kakao maslac, ali potpuno je u redu koristiti i “regularni” mliječni.
Ako želite, možete eksperimentirati i umjesto toga koristiti neke druge maslace (recimo kokos), a umjesto mlijeka može se koristiti i neka zamjena poput recimo bademovog ili mlijeka od prosa.
Varijacije na temu su beskrajne, a koje god namirnice koristili, cijena neće premašiti brendirane namaze iz trgovine i kvaliteta je zagarantirana.
Domaći namaz od lješnjaka i slanutka
Namaz od lješnjaka – sastojci:
- 150 g pečenih mljevenih lješnjaka
- 20 g kakao maslaca (ili mliječnog maslaca)
- 15 g kvalitetnog kakaa
- 2 dl mlijeka
- 50 g meda
Namaz od slanutka – sastojci:
- 50 g mljevenih pečenih, oljuštenih lješnjaka
- 150 g kuhanog slanutka
- 50 g meda
- 0,6 ml mlijeka
- 20 g kakao maslaca (ili mliječnog maslaca)
Način pripreme:
Za oba namaza način pripreme je isti.
U blender staviti sve sastojke i usitniti dok se ne dobije kompaktni namaz. Gustoću namaza možete podešavati dodavanjem mlijeka.
Namazi se mogu čuvati u frižideru u zatvorenoj posudi više dana, iako je malo vjerojatno da će za to biti potrebe.