Mewing je moderna tehnika na Zapadu koja pomaže da prirodno poboljšate oblik lica. Ona uklanja podbradak, vrećice ispod očiju, asimetriju, malokrvnost i znakove starenja lica. Redovitim izvođenjem tehnika pokazuje prve rezultate nakon nekoliko mjeseci – kost napreduje, povlače se meka tkiva, uklanjaju se progibi povezani s godinama i lice se čini ljepšim.
Tehnika je dobila ime po dr. Mikeu Mewu. Temelji se na teoriji osteopata da je maksila odgovorna za formiranje crta lica i ovalnosti. To je gornja čeljust i središnja kost lica koja tvori prednji dio ljudske lubanje. Simetrija jagodica, očiju i jasnoća oblika ovise o njenom položaju.
S godinama, maksila često tone sve dublje, zbog čega nastaje propadanje mekih tkiva. Laka tjelovježba sprječava taj proces, pomaže u očuvanju mladosti i ljepote bez plastičnih operacija.
Istraživanje o blagodatima mewinga
Stručnjaci iz područja osteopatije smatraju da se lubanja i lice osobe moraju proučavati kao cjelina s tijelom. Stoga će se u slučaju oštećenja ili distrofije kosti na jednom mjestu nužno pojaviti opuštanje mekih tkiva na drugom. To se svojstvo naziva kompenzacijska funkcija tijela.
Uz standardni pristup liječenju, liječnici vide samo posljedicu patologije pa je teško ukloniti opuštena tkiva kozmetičkim metodama. Masaža, maske i miostimulacija neko vrijeme zatežu kožu, ali ne utječu na dublje slojeve. Osteopati nužno izračunavaju vektor koji ukazuje na uzrok poremećaja, počinju raditi s tijelom iz njega.
Engleski ortodonti proveli su zanimljivo istraživanje. Pokazalo je da su ljudi koji su se pridržavali tradicije svog naroda i jeli čvrstu hranu imali ispravnu strukturu lubanje i čak proporcije lica. Nakon prelaska na meku rafiniranu hranu koja sadrži puno šećera, čeljusna kost se deformirala, struktura lubanje počela se mijenjati.
Studije su pokazale da se spuštanje lica pojavljuje i kod nošenja proteza. One savršeno poravnavaju zube, ali vuku osobu prema određenom položaju mišića lica. U takvih osoba, nakon dobi od 30–35 godina, nasolabijalni nabori (linije osmjeha) su jasnije vidljivi, često postoji ukošena brada.
Kako maksila oblikuje ljepotu lica
Lice je najatraktivnije ako je maksila lagano gurnuta prema naprijed. Zbog toga je osmijeh širok i otvoren, jagodice se jasno ističu bez sloja rumenila. Gornja usna je blago podignuta, što slici daje trodimenzionalni volumen i idealne proporcije.
Ali kod većine ljudi maksila je pritisnuta duboko u lubanju pa lice izgleda glatko, nema atraktivne obrise. Čak i iskusni plastični kirurg ne može ispraviti situaciju: pomicanje cijele kosti, formiranje “okvira” lica, zahtijeva pomicanje prema naprijed. To objašnjava neuspješne zahvate, u kojima koža izgleda ispruženo, zajedno s borama nestaju predivne rupice.
Često se idealna maksila od rođenja spušta, izazivajući ravnanje lica. Glavni uzroci problema:
- upotreba meke hrane koja ne zahtijeva pažljivo žvakanje;
- izobličenje držanja stalnim sjedenjem;
- loše žvakanje hrane;
- navika pijenja iz boca tankog grla umjesto čaše;
- odsutnost barem jednog zuba, bez implantata ili krunice;
- nepravilno gutanje i položaj jezika.
Kod ispijanja iz šalice stvara se efekt vakuuma u ustima, maksila je uznapredovala. Pritisak jezika održava ispravan položaj zuba, s velikim pritiskom na svod usne šupljine. Čeljust je stabilizirana, a sfenoidna kost je mobilizirana.
Osoba dnevno popije do 2000 gutljaja. Ako je proces poremećen, osoba ne jede čvrstu hranu, prilikom žvakanja hrane ne stvara se vakuum, sfenoidna kost ne prima ispravno opterećenje. Čini se da lice i oči padaju u dubinu, nasolabijalni nabori strše, pojavljuju se bore na licu.
Kakav je ishod? Pogrešno se držimo, puno sjedimo i malo se krećemo, jedemo previše meku hranu, umjesto svježeg povrća i voća. Sve to s godinama dovodi do grozne situacije s maksilom. Pogledajte bilo koju osobu i usporedite kakva joj je bila maksila u mladosti i što joj se sada dogodilo?
Možete poboljšati situaciju mewingom.
Kako pravilno “mewingat”
Mewing uključuje tehniku ispravnog položaja jezika na svodu usne šupljine i tehniku pravilnog gutanja. Te su tehnike usmjerene na rješavanje problema povlačenja maksile. Uz njihovu pomoć možete:
- ispraviti malokluziju;
- promijeniti položaj čeljusti nakon ozljede;
- poboljšati nazalno disanje;
- vratiti lijepe značajke;
- značajno smanjiti nazolabijalne nabore, vrećice ispod očiju, opuštanje mekih tkiva lica i vrata.
Vježba se temelji na ispravnom položaju jezika.
Tvorac Mewing tehnike nudi naviku da ga se čvrsto pritisne prema svodu usne šupljine, pokušavajući stvoriti laki vakuum.
Naprežu se mišići čeljusti, lica, oval dobiva ispravan oblik. Tehnika vršenja je vrlo jednostavna:
- Zatvorite usta, zubi su labavi ili se lagano dodiruju;
- jezikom pronađite produbljenje na površini iza prednjih zuba:
- čvrsto pritisnite jezik prema svodu usne šupljine cijelom površinom;
- obavljajte posao ili kućanske poslove, pokušavajući održati napeto mjesto jezika;
- pokušajte biti redoviti.
Važno: jezik ne dodiruje prednje zube, već se nalazi iza tuberkula na svodu usne šupljine. Istodobno, morate na svodu držati ne samo vrh, već i cijeli jezik, kao da ga usisavate u kupolu gornje čeljusti. Izvedite uz lagani puhajući osjećaj u nosu.
Sljedeći korak je pravilno gutanje. Kad se naviknete pravilno držati jezik, počnite gutati s tim položajem. Stavite malo vode u usta, stavite jezik na svod usne šupljine i napravite male gutljaje. U tom se slučaju na svodu stvara vakuum, koji gura vašu gornju čeljust.
Pazite da se pri gutanju pomiče samo Adamova jabuka – obrazi, usne i glava trebaju biti opušteni. Isprva će ići s poteškoćama, ali nakon nekog vremena naučit ćete. Zatim idite na gutanje prožvakane hrane.
Zadatak Mewinga je razviti naviku držanja jezika u tom položaju i pravilnog gutanja što je češće moguće. U prvim tjednima mišići mogu boljeti, što je prirodno za proces oporavka maksile.
Mewing je jednostavna navika da prirodno poboljšate oblik lica. Redovitim izvođenjem tehnika pokazuje prve rezultate nakon nekoliko mjeseci – kost napreduje, povlače se meka tkiva, uklanjaju se progibi povezani s godinama i lice se čini ljepšim.
econet.ru / Pripremila: Iva Jukić za atma.hr