Designed by Nensuria

Usprkos nevjerojatnim dostignućima moderne medicine, uzrok i pouzdan lijek za demenciju još uvijek nije otkriven. Zato je najveći fokus na prevenciji.

atma.hr – 78
Mnogi znanstvenici su se kroz studije bavili istraživanjem što je to što bi moglo smanjiti rizik od ovog degenerativnog oboljenja mozga, a nedavna velika analiza, objavljena u Journal of Nutrition, Health & Aging otkrila je da ispijanje čaja može nevjerojatno pozitivno utjecati na sprječavanje demencije za čak 50 posto.

Što je još nevjerojatnije, znanstvenici su otkrili da se kod pacijenata s genetskom predispozicijom za Alzheimerovu bolest ovaj rizik može smanjiti za nevjerojatnih 86 posto!

“Podaci do kojih smo kroz studiju došli ukazuju da jednostavna i jeftina navika kao što je svakodnevno ispijanje čaja, može umanjiti rizik od razvoja neurokognitivnih poremećaja u kasnijim godinama”, otkrio je glavni autor studije dr Feng Li, profesor psihologije na Nacionalnom univerzitetu Singapur.

atma.hr – 39

Prednosti čaja na neurološko zdravlje

Osim ispijanja čaja, Feng i njegov tim uzeli su u obzir i druge faktore – zdravstveno stanje, fizičke i društvene aktivnosti. Stručnjaci vjeruju da su prednosti koje čaj pruža bili ključni, a najviše sastojci iz lišća poput katehina, teaflavina, tearubigina i L-tianina.

Oni imaju jaka antiupalna i antioksidativna svojstva, a drugi bioaktivni sastojci iz čaja također sprječavaju vaskularna oštećenja i neurodegenerativne promjene na mozgu.

“Naše razumijevanje detalja bioloških mehanizama još uvijek je vrlo ograničeno pa nam je za definitivne odgovore potrebno još istraživanja”, istakao je dr Feng.

Koji čaj je najbolja prevencija demencije?

Feng i njegov tim istraživali su utjecaj čajeva koji su najviše zastupljeni u kineskoj prehrani – crni, zeleni i čajevac. Ispostavilo se da nije važno koji od ova tri odaberete – svaki od njih štiti stanice od kognitivnih oboljenja povezanih sa starenjem.

stil.kurir

23 TESLINA PLOČA