atma.hr – 52
Čišćenje jezika je drevna ayurvedska metoda, koja danas postaje sve popularnija jer efikasno liječi zadah iz usta. Međutim ova metoda ima i druge dobrobiti za zdravlje i može biti važan element vašeg programa za čišćenje organizma. Dok spavamo, naše tijelo je zaokupljeno izbacivanjem toksina iz organizma. Jezik je jedan od organa, preko kojeg tijelo eliminira toksine iz probavnog trakta. Dio tih toksina manifestira se kao bijele naslage na jeziku.

Nježno stružući jezik svako jutro, možete ga očistiti od toksina i riješiti se lošeg zadaha iz usta.

Dobrobiti čišćenja jezika

Ayurvedsko čišćenje jezika (jiva sodhana) prakticira se u Indiji već stotinama godina.

Cheranda Samhita spis smatra čišćenje jezika neophodnim za održavanje zdravlja zubi i usne šupljine.

U Caraka Samhita spisu je rečeno: “Prljavština, koja se skuplja u korijenu jezika, sprečava normalno disanje i stvara zadah i zbog toga je potrebno svaki dan čistiti jezik.”

Redovito čišćenje jezika oslobađa ga bijelih naslaga, poboljšava osjećaj okusa, uklanja neugodan zadah iz usta i štiti zdravlje zubi i usne šupljine.

Bijeli tanki sloj, koji prekriva naš jezik, označava da u njemu žive milijuni bakterija. Čišćenje jezika se preporučuje osobama, koje boluju od čestih infekcija uha, grla i nosa.

Čistač jezika uklanja bakterije koje se množe na jeziku i na takav način sprečava daljnju infekciju.

Održavanje jezika čistim također normalizira probavu. (Ayurveda smatra da proces probave počinje još u ustima, kada se slina miješa sa hranom i počinje ju razgrađivati.)

Čistač jezika ne samo da čisti, nego i nježno masira jezik. Ovo je važno, jer prema tradicionalnoj Kineskoj medicini na jeziku je smješteno mnoštvo akupunkturnih točaka.

atma.hr – 52
Kako koristiti čistač jezika

Droztonguecleaner
I dr. Oz koristi ayurvedski čistač jezika (Oprah show)

Čistači jezika mogu biti izrađeni od zlata, srebra, bakra, mesinga i nehrđajućeg čelika. U zadnje vrijeme čak su se pojavili i plastični čistači jezika. Ako ga niste u mogućnosti nabaviti, jezik možete čistiti i žlicom.

Ispružite jezik van. Uhvatite čistač jezika za oba kraja i njegovim lučnim dijelom posegnite do samog korijena jezika. Stružite jezik od straga prema naprijed 4-5 puta. Svaki put isperite bijelu sluz sa čistača. Kada ste gotovi, dobro isperite usta i čistač te ga osušite.

Proceduru čišćenja jezika ponovite svako jutro nakon buđenja.

alternativa-za-vas

atma.hr – 52