52




Agni je jedan od ključnih faktora u održavanju dobrog zdravlja. To je probavna i metabolička “vatra” koja rastvara i uzima esenciju iz hrane, osjećanja i misli, i transformira ih u oblik koji tijelo može koristiti. Agni pomaže različitim vrstama tki­va u stvaranju sekreta, metaboličkih reakcija i drugih procesa neopho­dnih za stvaranje energije, te održavaje i “popravljanje” tijela. Agni je tako­đer i dio imunog sistema jer njegova toplota uništava štetne mikroorga­nizme i toksine.

Aktivnost agnija varira tijekom dana što je neophodno za dobro varenje, zdrav imuni sistem i otpornost na bolesti. Odgovoran je za dužinu života, inteligenciju, razu­mijevanje i zdravu boju kože.

Kada vatra varenja oslabi, javlja se neprobavljena, toksična masa – ama, koja začepljuje crijeva i ostale kanale poput vena i kapilara. Toksini nastali iz te neprobavljene tvari talože se u slabijim dijelovima tijela, uzrokujući pri tome niz razli­čitih bolesti.

Na poremećaj agnija i na stvaranje toksina utječu nepravilna ishrana i, u velikoj mjeri, potisnute emocije. Npr. strah i zabrinutost se odražavaju na rad debelog crijeva, što uzrokuje gomilanje plinova i bolove u stomaku. Ako se bijes potiskuje, on će promijeniti crijevnu floru i floru žučne kese što može dovesti do pojave čira na želucu i tankom crijevu. Postoji uska po­vezanost između ishrane i emocija.

U svemirskoj hijerarhiji, svaki ele­ment i planet su povjereni upravi jednom od moćnih bića koja se u Vedama nazivaju Deve. Jedan od njih je Agnidev i on upravlja elementom vatre koja se očituje kao vatra koja vari hranu u stomaku, vatra Sunca i elektricitet u munji. Agni ima moć otkloniti sve grijehe nakon, smrti, zbog čega se na Istoku tijela umrlih tradicionalno kremiraju.

Da biste saznali kako poboljšati vatru probave, kliknite niže na broj 2.

52




OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.