Trenutna pandemija izazvala je među ljudima pojačani strah, paniku, nesigurnost, anksioznost i stres. Zbog propisanih mjera došlo je do još većeg udaljavanja čovjeka od čovjeka pa su navedeni problemi postali još naglašeniji. U toj situaciji možemo reći da nam je  joga izuzetno važna za očuvanje fizičkog, mentalnog i socijalnog zdravlja, a i da nastavimo s našim najvažnijim zadatkom – duhovnim napretkom.

atma.hr – 52
Ovom serijom kratkih savjeta pokušat ćemo se osvrnuti na one vježbe i tehnike joge koje će nam pomoći u savladavanju trenutne situacije.

Manjak sna, tjeskoba (anksioznost), loša prehrana, nedostatak kretanja, tuga, strah, nesigurnost, sve su to čimbenici koji oslabljuju imunitet i smanjuju kvalitetu života. Ovdje ćemo se osvrnuti na te probleme i predložiti načine kako kroz jogu biti zdravija, veselija i ispunjenija osoba te kako ponovno doći u kontakt sa samim sobom, s našim jastvom.

O pranju ruku i ne diranju očiju, usta i nosa slušamo stalno, ali to nije dovoljno. Jogiji su znali da je jedna od važnih stvari održavanje i higijena sluznice usta i nosa. Tehnika koja nam može uvelike pomoći u sezoni prehlada, gripa i alergija je Đala Neti, ispiranje nosa i ždrijela toplom slanom vodom.

atma.hr – 52
Đala Neti (jedna od 6 Hatha Joga Krija, kako ih podučavamo u sustavu „Joga u svakodnevnom životu“) je tehnika čišćenja nosa uz pomoć tople, slane vode. Koristi se za duhovno i fizičko zdravlje. Đala Neti preventivno djeluje protiv upale sinusa, uha, grla i nosa. Svakodnevno izvođenje ove tehnike preventivno višestruko umanjuje opasnost od prehlada i alergija. Uklanja nečistoću, bakterije i viruse iz gornjih dišnih puteva i stoga je u ovo vrijeme pandemije posebno važna. Osim toga, pomoći će i u raznim drugim problemima jer stimulira i osvježava oči, djeluje protiv glavobolje i migrene, pospješuje koncentraciju i pamćenje te otklanja psihičku napetost.

Tehnika

Za izvođenje Đala Netija kako ga podučavamo u Jogi u svakodnevnom životu vam treba posebna posuda za vodu – Lota koju možete nabaviti u joga centrima i ljekarnama.

LOTA

Lotu napunite toplom vodom (otprilike 38 °C). Veličina lote je cca 500 ml i na tu količinu vode umiješa se ravna žličica soli. Nagnite se i umetnite produžetak posude u lijevu nosnicu i polako nagnite glavu udesno (vidi sliku).

TEHNIKA

Držite usta lagano otvorena i polako dišite kroz njih. Voda bi trebala početi ulaziti u lijevu nosnicu i izlaziti kroz desnu. Pustite da voda slobodno teče  (pola lote na svaku nosnicu ili cijela lota na svaku nosnicu) i onda ponovite postupak sa drugom nosnicom. Ako vam voda ne prolazi u drugu nosnicu lagano korigirajte nagib glave. Nakon Đala Netija trebate obavezno „osušiti“ nos, nikako puhanjem u maramicu već sa Kapal Bhati pranajamom (pročišćavanje čeonih sinusa) – nagnite tijelo unaprijed, udahnete na usta i više puta snažno i kratko izdišite kroz nos sa obje nosnice istovremeno.

atma.hr – 52
Ova pranajama suši nos te osvježuje i podiže energiju. Čisti čeone sinuse, djeluje umirujuće i protiv stresa. Napomena: Đala Neti izvodite najbolje ujutro, nikako prije spavanja.

Sa Đala Netijem ćemo sigurnije prebroditi sezonu prehlada i alergija, a na taj način ćemo se i bolje zaštititi od COVID-a 19.

Vježbajte sa nama do sljedećeg nastavka kada ćemo govoriti o JOGA NIDRI – jogijskoj antistresnoj tehnici opuštanja.

Swami Vivek Puri
Joga u svakodnevnom životu
091/505 2255
www.yoga-in-daily-life.hr 
[email protected]


SERIJA ČLANAKA JOGA U PREVENCIJI KORONE:

  1. Đala Neti
  2. Joga Nidra
  3. Zdravlje u tanjuru
  4. 5 Asana za jačanje imuniteta
  5. Pranajama

44 AYURVEDA

banner za knjige AYURVEDA