Do sada smo pisali o jogijskoj tehnici JALA NETI, a koju odnedavno preporučuju i epidemiolozi. Radi se o ispiranju nosa slanom toplom vodom koja je možemo to tako reći „na prvoj liniji fronte“ jer jača sluznicu i ispire viruse i bakterije koje smo udahnuli i koji se zadržavaju u sluznici nosa. Kako trenutna situacija djeluje na ljudsku psihu se možemo uvjeriti svakog dana pa smo u drugom nastavku pisali i JOGA NIDRI jednostavnoj tehnici opuštanja. Nakon toga smo pisali o važnosti prehrane u izgradnji našeg imuniteta te o nekim jednostavnim receptima kako si pomoći u svakodnevnom životu. Asane, vježbe, opisane u prošlom nastavku djeluju na naše psihičko i fizičko zdravlje i značajno poboljšavaju imunitet, a ovaj mini serijal ćemo završiti tehnikom koja se zove PRANAJAMA. 

Pranajama je uz asane i meditaciju, poznata i često spominjana tehnika kada se govori o jogi. Mnogi sportaši su je učinili vrlo popularnom, naročito ronioci koji redovno vježbaju pranajamu jer postižu mnogo bolje rezultate. Pranajama je značajna i za sve nas i posebno u sadašnjem trenutku, u prevenciji i ublažavanju nekih simptoma koji prate COVID 19 – oslabljenih pluća, nedostatka daha i  pomanjkanja energije te umora. Često se pranajama objašnjava kao kontrola disanja kojoj se umiruje um i koja dobro djeluje na pluća. To je jedan dio dobrobiti pranajame dok je drugi, osnaživanje i pročišćavanje životne energije. Jer Prana upravo to znači, životnu energiju. Možemo reći da oba aspekta povoljno djeluju u našem odgovoru na virus i trenutnu situaciju, ali i inače u životu.

Pročitajte više o pranajami i utjecaju disanja na kvaliteti i duljinu života na https://www.yoga-in-daily-life.hr/guruvakja/522-pranajama

I na kraju konkretno. Prije svega, treba savladati potpuno jogijsko disanje jer svi većinom dišemo plitko, brzo i gornjim dijelom pluća. To izaziva manjak kisika u tijelu, ali i anksioznost, nervozu i stres.

Napravite osnovnu vježbu disanja:

Početni položaj može biti (ovisno o situaciji) stojeći lagano raširenih nogu, ležeći na leđima ili udobno sjednite uspravnih leđa i zatvorite oči. Ruke su opuštene pored tijela. Sa udisajem sasvim polagano podižite ruke sa strane i prekrižite ih iznad glave. Pratite dah, nemojte namjerno utjecati na njega, dah prati pokret. Sa izdisajem ruke polagano vratimo uz tijelo. Pokret traje koliko i dah, ne naprežite se. Ponovite vježbu 10 puta. Primijetit ćete kako se u raznim položajima ruku aktiviraju određeni dijelovi procesa disanja koje se sastoji od tri dijela: disanje trbuhom, disanje prsnim dijelom i klavikularno disanje (plitko disanje). Jogijski način disanja spaja sva tri dijela u cjelinu. Ova vježba, smiruje, opušta, produbljuje disanje i dobra je kao pripremna vježba za pranajamu.

Pranajama NADI SODHAN 1. stupanj

Pranajamu je najbolje vježbati nakon asana, ali možete je vježbati i samostalno.

Početni položaj: udoban, uspravan sjedeći položaj. Možete sjesti na pod prekriženih nogu, ispod sjedalnog dijela podmetnuti mali jastučić. Ako vam ovaj položaj nije udoban, sjednite na stolicu bez naslona.

Opis vježbe: Sjednite opušteno ali uspravno i koncentrirajte se nekoliko minuta na normalan dah. Ne utječite na disanje samo ga promatrajte. Kažiprst i srednji prst desne ruke stavite na centar među obrvama (to je pranajam mudra) te palcem zatvorite desnu nosnicu.  Udahnite i izdahnite 10 puta kroz lijevu nosnicu nešto dublje, ali bez naprezanja. Koncentracija je na praćenje daha. Disanje u pranajami ne treba proizvoditi nikakav zvuk. Nakon 10 udaha i izdaha otvorite desnu nosnicu i prstenjakom desne ruke zatvorite lijevu nosnicu pa 10 puta udahnite i izdahnite kroz desnu nosnicu. Spustite ruku na koljeno i pratite svoj normalan dah nekoliko minuta. Nakon nekog vremena, broj udisaja možete povećati na 20 svakom nosnicom.

Dobrobiti vježbe:

Nadi sodhan pročišćuje krv i dišni sustav. Potpunim dubljim disanjem krv se bolje opskrbljuje kisikom. Ova pranajama jača dišne organe, uravnotežuje živčani sustav, pomaže protiv nervoze i ublažava glavobolje.

Nakon nekoliko mjeseci, možete započeti sa 2. stupnjem pranajame, ali kao i kod svega čime se želite dublje baviti, za to potražite pomoć instruktora joga.

Nadamo se da ste u svoju dnevnu rutinu uvrstili barem nešto od jednostavnih savjeta iz ovog serijala, ako i niste do sada, uvijek možete početi…danas J.

Sadhvi Anand Puri
Joga u svakodnevnom životu
091/505 2255

www.yoga-in-daily-life.hr 
[email protected]


SERIJA ČLANAKA JOGA U PREVENCIJI KORONE:

  1. Đala Neti
  2. Joga Nidra
  3. Zdravlje u tanjuru
  4. 5 Asana za jačanje imuniteta
  5. Pranajama

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here