Jesen nam uvijek donosi razne infekcije i bolesti, a da bi se tome suprotstavili potrebno je ojačati naš imunološki sustav. Asane općenito jačaju imuni sustav, a za početnike i one slabije tjelesne kondicije preporuka je da vježbaju 1. stupanj sustava Joga u svakodnevnom životu – SARAV HITTA ASANE, vježbe dobre za sve, bez obzira na godine, kondiciju i predispozicije.

Danas ćemo govoriti o pet asana (jogijskih vježbi) koje su posebno dobre za jačanje imuniteta i koje  će nas riješiti stresa, tjeskobe, depresije te povećati nivo energije. Loše vrijeme koje donosi jesen nije u jogi opravdanje jer uvijek možemo vježbati kod kuće. Samo odmotamo svoju prostirku i započnimo s vježbanjem. Danas ćemo vam pokazati asane koje djeluju na našu Manipura čakru (energetski centar u visini pupka) i time osnažuju našu Agni (probavna vatra, princip koji transformira iz jednog stanja u drugo). Snažna agni će nam pojačati imunitet, riješiti nas toksina, dati nam dovoljno energije i time nas riješiti umora, depresije, razbistriti i izoštriti svijest i pamćenje. Kaže se da je uzrok skoro svih naših problema slaba agni. Posebno u vrijeme kada nam prijete razni virusi, gripa i COVID19 jačanje agni će nam pomoći ojačati imunitet, našu najvažniju crtu obrane te otkloniti zabrinutost i strah koje donosi epidemija i njene posljedice.

atma.hr – 52
Pašćimotanasan – Istezanje leđa

Paschimottanasana

Početni položaj: sjednite ispruženih nogu

Koncentracija: na leđa i manipur čakru (pupak)

Disanje: usklađeno s pokretom, u krajnjem položaju normalno

Opis vježbe: Sjednite ispruženih nogu. Ruke su na natkoljenicama. Udišući istegnite ruke iznad glave. Izdišući savijte se prema naprijed iz kukova, tako da leđa budu što ravnija, pa se uhvatite za nožne prste ili stopala. Noge ostaju ispružene. Glavom pokušajte dotaknuti koljena. Normalo dišući ostanite u ovom položaju. Udišući, polako uspravite gornji dio tijela, ruku ispruženih iznad glave. Izdišući spustite ruke na natkoljenice.

U početku ponovite asanu 3 puta bez duljeg zadržavanja u položaju. Kad je uvježbate, zadržite se u krajnjem položaju nekoliko minuta normalno dišući.

Dobrobiti vježbe:

Djeluje na manipura čakru i potiče cjelokupnu životnu energiju. Potiče cirkulaciju u leđima, isteže leđne mišiće i mišiće stražnje strane nogu. Potiče rad bubrega i gušterače te pospješuje vitkost.

atma.hr – 52
Šalabhasan — Skakavac

Shalabhasana

Početni položaj: ležeći na trbuhu

Koncentracija: na mišiće nogu, leđa te na manipura čakru

Disanje: usklađeno s pokretom, u krajnjem položaju zadržavanje daha

Opis vježbe: Lezite na trbuh i naslonite bradu na pod ili, ako vam je to ugodnije, okrenite glavu u stranu tako da je jedan obraz na podu. Ruke su ispod bedara, dlanova okrenutih prema podu. Udišući oduprite se dlanovima o pod i podignite ispružene noge što više uvis.  Zadržavajući dah ostanite u ovom položaju koliko vam je ugodno. Izdišući vratite se u početni položaj.

U početku radite ovu asanu 3 puta bez duljeg zadržavanja u položaju. Kad je uvježbate,

zadržite se u krajnjem položaju nekoliko minuta normalno dišući.

Dobrobiti vježbe: Potiče manipur čakru. Otklanja depresiju. Razvija samosvijest, aktivira cijelo

tijelo, unutrašnje organe, usklađuje odnos kiselina i lužina u tijelu. Potiče rad bubrega, jača mišiće nogu, zdjelice i leđa. Pospješuje držanje tijela i vitak stas.

Napomena: Patite li od visokoga krvnog ili očnog tlaka ili imate slabosrce, asanu radite dinamički, bez duljeg zadržavanja daha i bez duljeg zadržavanja u položaju.

atma.hr – 52
Ardh matsjendrasan – Uvrtanje u sjedećem položaju

Ardha Matsyendrasana

Početni položaj: sjedeći ispruženih nogu

Koncentracija: na uvrtanje kralježnice

Disanje: normalno

Opis vježbe: Sjednite ispruženih nogu i opustite cijelo tijelo. Desno stopalo stavite na pod s vanjske strane lijevoga koljena. Lijevu nogu savijte u koljenu tako da lijeva peta dodiruje vanjsku desnu stranu zdjelice. Stražnjica treba biti na podu. Leđa su uspravna i opuštena.  Lijevu nadlakticu stavite s vanjske strane desnoga koljena. Lijevom se rukom uhvatite za desni skočni zglob. Zakrenite gornji dio tijela što je moguće više udesno, desnu ruku stavite na leđa i gledajte preko desnog ramena. Normalno dišući ostanite u ovom položaju nekoliko minuta, opuštajući cijelo tijelo. Vratite se polako u početni položaj. Napravite vježbu na drugu stranu.

U početku radite ovu asanu 3 puta bez duljeg zadržavanja u položaju. Kad je uvježbate, zadržite se u krajnjem položaju nekoliko minuta normalno dišući.

Dobrobiti vježbe: Razgibava kralježnicu i kukove. Uvrtanjem se osobito opuštaju duboki mišići uz kralježnicu. U ovom se položaju također produbljuje disanje. Asana potiče rad bubrega i gušterače, a razvija i koncentraciju.

atma.hr – 52
Santulanasan – Položaj ravnoteže

Santulanasana

Početni položaj: sjedeći ispruženih nogu

Koncentracija: na trbušne mišiće i manipura čakru

Disanje: usklađeno s pokretom, u krajnjem položaju zadržavanje daha

Opis vježbe: U sjedećem položaju savijte noge u koljenima tako da tabani budu na podu. Isprepletite prste ruku iza glave i gurnite pritom laktove unatrag. Leđa su uspravna. Udišući nagnite gornji dio tijela unatrag, podignite ispružene noge uvis. Gornji dio tijela i noge čine pravi kut. Zadržite dah u ovom položaju. Izdišući vratite se u početni položaj.

Dobrobiti vježbe: Jača mišiće nogu, trbuha i leđa te uravnotežuje živčani sustav. Potiče probavu, rad solarnog pleksusa i manipura čakre. Aktivira cijelo tijelo, potiče protok životne energije i tako otklanja depresiju.

atma.hr – 52
Kašjapasan – Položaj mudraca – asana nazvana po rišiju Kašjapu

Kashyapasana

Početni položaj: sjedeći ispruženih nogu

Koncentracija: na održavanje ravnoteže

Disanje: usklađeno s pokretom, u krajnjem položaju zadržavanje daha

Broj ponavljanja: 3 puta na svaku stranu

Opis vježbe: Iz sjedećeg položaja ispruženih nogu okrenite se na desni bok. Lijeva je noga na desnoj nozi, a lijeva ruka na lijevoj natkoljenici. Ispruženom desnom rukom poduprite se okomito o pod. S koncentracijom na tijelo usmjerite pogled u jasno uočljivu točku ispred sebe. Udišući podignite zdjelicu što više uvis, noge ostaju ispružene. Lijevu ruku stavite iza leđa, a ispruženu lijevu nogu polako podižite uvis. Glava, gornji dio tijela i noga su u ravnoj liniji. Zadržavajući dah ostanite u ovom položaju. Izdišući spustite se u početni položaj. Ponovite vježbu na drugu stranu.

Dobrobiti vježbe: Uravnotežuje cijelo tijelo, osobito živčani sustav. Jača zglobove šaka, ruku, nogu, kao i bočne mišiće trupa te mišiće kukova. Djeluje protiv skolioze. Poboljšava koncentraciju i ravnotežu

Napomena:

Ovu asanu nemojte raditi ako vam je ozlijeđeno zapešće, lakat ili rame.

U sljedećem nastavku ćemo se pozabaviti pranajamom, tehnikom koja se bavi disanjem, ali još važnije, energijom u našem tijelu.

Swami Vivek Puri
Joga u svakodnevnom životu
091/505 2255
www.yoga-in-daily-life.hr
[email protected]


SERIJA ČLANAKA JOGA U PREVENCIJI KORONE:

  1. Đala Neti
  2. Joga Nidra
  3. Zdravlje u tanjuru
  4. 5 Asana za jačanje imuniteta
  5. Pranajama