Foto: yogainternational.com

atma.hr – 52
Jedne od drevnih jogijskih tehnika disanja (pranayama) koje hlade tijelo i unose vlagu u organizam su Sitali i Sitkari pranayama. Kada ih dišemo snižavamo temperaturu tijela i aktiviramo parasimpatički živčani sustav što donosi mir i odmor. One čuvaju krv hladnom, osvježavaju, smanjuju umor, loš zadah i visoki krvni tlak. Otpuštaju duboke napetosti uma i tijela, pomažu kod “valunga” tijekom menopauze a preporuka ih je raditi kada smo izloženi vrućinama, kada smo jako napeti, ljuti ili kada treba poboljšati koncentraciju. Osim toga smiruju glad i žeđ pa ih možemo koristiti u uvjetima u kojima ćemo zavarati želudac. Njihova praksa njeguje povlačenje i razvijanje unutarnje snage.

Izvođenje: U ovim tehnikama disanja udiše se kroz usta, a izdiše kroz nos.

Sitali“ znači svjež-hladan dah:

 • Udobno sjednite u bilo kojem ugodnom meditativnom položaju tako da su kralježnica, vrat i glava poravnati u uspravnu liniju.
 • Dišite i promatrajte dah za kratko vrijeme.
 • Zatim savinite jezik u obliku slova U obavijajući ga usnama.
 • Udahnite jako brzo kroz usta koja uvlače zrak poput slamke. Osjetite kako se pluća potpuno pune.
 • Nakon dubokog udaha, zatvorite usta, zadržite dah i privedite jezik prema nepcu. Držite ga tamo koncentrirajući se na hlađenje.
 • Zatim polagano i tiho izdahnite kroz obje nosnice.
 • Ponovite 3-6 puta ili koliko je potrebno do trenutka kada počnete osjećati senzacije nastajanja osvježavanja i hladnoće.

Za one koji ne mogu savinuti jezik u obliku slova U može se koristiti tehnika disanja Sitkari, kao i sama za sebe. Odmah ćete osjetiti senzacije hlađenja.

sitkari-A

 • Sjednite udobno sa zatvorenim očima.
 • Namjestite jezik tako da vrh dodiruje nepce.
 • Otvorite usta, držite gornje i donje zube spojenima, tako da su izloženi zraku.
 • Udahnite polako kroz usta i zube proizvodeći siktavi zvuk Cccccc ili Sssssss.
 • Zatvorite usta i držite dah što duže možete.
 • Zatim polako izdahnite kroz nos.
 • Ponovite nekoliko puta i nakon toga ostanite par trenutaka u tišini, promatrajte senzacije.

Ova tehnika otklanja glad, žeđ, lijenost i potrebu za spavanjem. Izgrađuje unutarnju snagu i vitalnost, snagu nad osjetilima i izazovnim uvjetima, zbog čega se kaže da ju prakticiraju yogiji i junaci. Uravnotežuje endokrini sustav.

Kako Sitali i Sitkari pranayame smanjuju tjelesnu temperaturu, najbolje ih je prakticirati tijekom vrućina ili nakon zagrijavanja tijela prilikom rada, vježbanja i sl. Ako ih radite po zimi budite sigurni da temperatura zraka nije pretjerano hladna u odnosu na temperaturu tijela. Ljudi koji imaju visoki krvni tlak pogodnija im je Sitkari pranayama.

Sandra Petra Pintarić, Dharma yoga / www.yogazagreb.com

Read also: 18 Amazing Benefits of Yoga, According to Science

Prethodna objavaShabby chic interijeri: Stil, savjeti i ideje
Slijedeća objavaNitko ne zna njezinu tajnu: Ova žena ima 67 godina!
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science