Mnogi ljudi imaju problem s nesanicom. Neki ga imaju otkad znaju za sebe, ali većina je onih kojima ne dolazi san usred ili nakon nekog stresnog perioda u životu. Nesanica ima duboko korijenje i ukoliko se ono ne adresira, nikakvi površni alati neće puno pomoći.

atma.hr – 52




U Ayurvedi, nesanica se smatra vata stanjem. Vata je vjetar, kretanje, promjena, nestabilnost, hladnoća, suhoća, svjetlo. Kako bi preokrenuli nesanicu, potrebno je primijeniti suprotno: tišinu, stabilnost, utemeljenost, toplinu, masnoću, težinu.

Živčani sustav je poremećen i pet zrakova ne teku pravilno, što uzrokuje nesanicu. S previše stresa, tjeskobe i pretjeranog razmišljanja, sve se prana kreće prema gore u glavu, tamo zapne i vi buljite u strop cijelu noć. Zvuči poznato?

Pokušajte slijedeće stvari i to se samo jednom, već nek vam pređu u naviku, kako biste ispravili svoj odnos sa spavanjem:

1. Nema kofeina, šećera i ostalih stimulansa

Budite ljubazni prema svom osjetljivom živčani sustavu i izbjegnite ove kradljivce sna. Ako ih baš morate konzumirati, učinite to ujutro i sigurno ne poslije 15:00

2. Popijte čašu mlijeka

Tako je, baš kao što to i vaša baka činila prije spavanja. Prokuhajte šalicu organskog domaćeg mlijeka (ili kao alternativu bademovo mlijeko ) s ¼ žličica muškatnog oraščića.

3. Esencijalno ulje lavande

Pospite nekoliko kapi ovog čistog eteričnog ulja na jastuk ili utrljajte na sljepoočnice prije spavanja.

4. Nauljite stopala

Da, dobro ste čuli. Utrljajte malo hladno prešanog organskog sezamovog ulja na stopala prije nego što se ušuškate ispod pokrivača (svakako obucite nakon toga neke pamučne čarape kako ne biste nauljili svoju posteljinu).

5. Smirite se

Najmanje sat vremena prije odlaska u krevet, ugasite računalo, TV i jarka svjetla. Dovedite svoj živčani sustav u raspoloženje spavanja. Zapalite svijeću. Opustite se.

6. Meditacija

Znali ste da ovo dolazi, zar ne? Istina je, meditacija je lijek za smirivanje um i oslobađanja sveg svjesnog i podsvjesnog smeća kojeg nosimo uokolo.

7. Čaj od kamilice

Jednostavno. Lako. Popijte šalicu čaja od kamilice umjesto da posegnete za čokoladom ili nekim stimulativnm čajem.

8. Abhyanga

Što je to? Abyanga je Ayurvedska masaža uljem. Primjenjujete li je svaki dan, promijenit će vam život. Zagrijte sezamovo ulje (kao što to činite s bočicom za bebu) i masirajte ga po tijelu, od ekstremiteta prema srcu. Pustite neka se upije u kožu 10-20 minuta prije nego što odete pod topli tuš ili u kadu. Dame, izbjegavajte ovu praksu za vrijeme vašeg menstrualnog ciklusa.

atma.hr – 52




9. Vježba

Ne trebate optrčati pola maratona svaki dan, ali budite aktivni pokrećete svoje mišiće i jačate otkucaje srca. Penjite se uz stepenice i šetajte do dućana. Radite jogu.

10. Dišite

Ali kako disati? Duboki, trbušni udisaji su super, ali kralj pranayame je Nadi shodhana ili disanje naizmjenično kroz jednu po jednu nosnicu. Odaberite jednu od ove dvije prakse i radite ih svake večeri kao vam vam spavanje ovisi o tome.

Nemojte podcjenjivati ​​ove jednostavne prakse. Istovremeno, pronađite dubinska uznemirenja u svom životu – na poslu, u odnosima, neriješenih osjećaje ili traume. Dobar noćni san je ključan za zdravlje i mogućnost da doživite radost i mir u svom životu. Uostalom, ne želimo li se svi dobro naspavati?