Tada na sanskritu znači planina a položaj planine osnova je za sve stojeće položaje u yogi. Uzemljuje nas i uči stajati čvrsto na zemlji, dovodi stabilnost i podršku ostatku tijela. Potrebno je pravilno rasporediti težinu tijela na stopalima i simetrično izravnati tijelo. Kroz ovaj položaj uspostavljamo ravnotežu koja omogućuje nesputani protok prane (životne energije), a poravnanjem kralježnice u prirodnu krivulju poboljšavamo držanje.

Izvođenje:

  • feet_tadasana-copyPrvo osvijestite uzemljenje i ravnotežu. Stanite tako da su palčevi skupa. a pete malo razmaknute. Pronađite balans na stopalima i rasporedite težinu tijela na stopala kao na trokut između pete, korijena palca i malog prsta.
  • Podignite nožne prste od poda, jako ih raširite te osjetite papučice i pete čvrsto u podu. Zatim položite prste nogu na pod, zatvorite oči i opustite cijelo tijelo.
  • Usmjerite svoju pažnju samo na stopala u podu i promatrajte koliko stabilnosti osjećate. Od opuštenosti će se tijelo početi malo ljuljati a dok se ljulja pronađite i osvjestite svoj centar ravnoteže u stopalu. Ostanite neko vrijeme fokusirani na taj centar, mir i postojanost.
  • Zatim, otvorite oči i produžite cijelo tijelo, kao da vas netko povlači prema gore. Aktivirajte čašice koljena i bedra, zdjelica je opuštena i u neutralnom položaju. Otvorite grudni koš, produžite vrat, izravnajte bradu da je paralelna sa podom, te na kraju opustite ramena prema dolje dok ruke slobodno vise sa strane tijela.
  • Vaš stav ovdje uvelike ovisi o krivulji vaše kralježnice. Tadasana nas vraća u centar i iz profila je tijelo u ravnoj liniji koja ima savršeni poredak zglobova koljena, kukova, ruku i ramena. Ukoliko je vaša kralježnica iskrivljena, podvinite malo zdjelicu i izvucite kralježnicu (npr. ako vam kralježnica ide u S).

correct-posture

Ostanite neko vrijeme u položaju planine. Usmjerite pažnju na dah kroz stopala i energiju zemlje kako ide kroz njih i podiže se prema gore. Osjetite mir, stabilnost i ravnotežu. Osjećajte se poput planine!

iyengartadasanaTadasana se može koristiti kao početni položaj za stojeće položaje, između njih ili samostalno. Mnoge su dobrobiti ovog položaja koji na ugodan način usklađuje tijelo sa umom povećavajući svijest, energiju i entuzijazam. Fizičke dobrobiti:

  • poboljšava držanje tijela i razvija snagu kralježnice
  • pomaže kod ravnih stopala, ublažava išijas
  • jača bedra, koljena i gležnjeve, povećava snagu u nogama
  • učvršćuje trbušne mišiće i mišiće stražnjice
  • poboljšava cirkulaciju krvi i potiče dobru probavu

Pokušajte dostići osjećaj ravnoteže koji imate u Tadasani u svakom stojećem položaju.

Sandra Petra Pintarić, Dharma yoga

www.yogazagreb.com

Prethodna objavaNarančasta za životnu radost i dobar apetit
Slijedeća objavaSluga
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science