Foto: pixabay.com

U trenutku dok ovo čitate moćna energija struji kroz vaše tijelo i oko vas. Sedam čakri na fizičkom tijelu centri su mentalne, duhovne i emocionalne energije. Tek kada su vaše čakre snažne i u harmoniji imat ćete snažan izvor iz kojega ćete crpiti energiju.

atma.hr – 52
U suprotnom, ako su čakre blokirane, energija koju crpite je ograničena. Slično je i sa zapetljanim crijevom za vodu: voda će i dalje protjecati iz crijeva, ali će samo polako kapati.

Pozadina i psihologija čakri

Hinduistički koncept čakri ima svoje korijene u Indiji. Prema tantričkoj tradiciji vjeruje se da je energija koja je stvorena u procesu stvaranja, Kundalini, zmijoliko namotana na dnu kralježnice. Prakticirajući jogu i meditaciju možemo probuditi Kundalini kako bi ona počela strujati tijelom i omogućila ujedinjenje  sa Stvoriteljem.

Dr. Hiroshi Motoyama, osnivač Međunarodnog udruženja za religiju i parapsihologiju, kaže da ‘možemo definirati čakre kao energetska središta koja se vrte poput kotača i otvaraju poput cvijeta.’

Dr. Motoyama posvetio je svoj rad stvaranju poveznice između znanosti i duhovnosti sa razvojem instrumenata koji mogu zabilježiti promjene u energiji čakri  detektirajući male električne, magnetske i vizualne promjene oko tijela za vrijeme kada je osoba usmjerila svoju pažnju na čakre.

U još jednom slučaju u kojem se pokušalo povezati znanost i psihu,UCLA-ova profesorica psiholoških znanosti Valerie Hunt, autorica djela Neograničeni um: znanost o ljudskim vibracijama svijesti, koristila je instrument za bilježenje električne aktivnosti mišića u područjima čakri.

atma.hr – 52
Profeosrica Hunt otkrila je, kako to ona voli zvati, ‘mistične karaktere‘ koji imaju veći elektromagnetski kapacitet od onih koji nisu u skladu sa svojim čakrama.

Blokadu možete osjetiti na jednoj ili više čakri. Počevši od vrha, 7 čakri su:

 • Tjemena čakra – vrh glave, predstavljena bijelim svjetlom
 • Čeona čakra (treće oko) – između obrva, predstavljena ljubičastim svjetlom
 • Grlena čakra – na dnu grla, predstavljena plavim svjetlom
 • Srčana čakra – na sredini prsa, predstavljena zelenim svjetlom
 • Pupčana čakra – u području abdomena, predstavljena žutim svjetlom
 • Sakralna čakra – na reproduktivnim organima, predstavljena narančastom bojom
 • Korijenska čakra- na dnu kralježnice, predstavljena crvenim svjetlom
sto sve mozete uciniti kad vam dijagnosticiraju rak

Znakovi koji ukazuju na to da ste blokirali svoje čakre:

 1. Poteškoće u koncentraciji

Čeona čakra pruža energiju za inteligenciju i našu sposobnost prepoznavanja istine. Blokada ove čakre izazvat će poteškoće u koncentraciji.

 1. Problemi sa snom

Čeona čakra također je središte svjesnosti i svjetla, te regulira budnost i spavanje. Problemi sa snom također su jedan od pokazatelja blokiranosti ove čakre.

 1. Osjećaj bespomoćnosti

Srčana čakra regulira emocije i blagostanje, a uzrok blokiranosti ove čakre je stres.

 1. Poteškoće sa izražavanjem svoga mišljenja

Grlena čakra središte je verbalne komunikacije. Blokada ove čakre vodi ka poteškoćama pri izražavanju svojih emocija i točnog prenošenja informacija osobama oko sebe.

atma.hr – 52
 1. Manjak motivacije

Pupčana čakra središte je fizičke snage koju tijelo dobiva prehranom. Sakralna čakra predstavlja kreativnost i inspiraciju. Manjak motivacije može značiti blokadu jedne od ovih dviju čakri.

 1. Povlačenje u sebe

Srčana čakra sredite je energije naših emocija. Blokadom ove čakre odbijamo se zbližiti s ljudima  u romantičnim ili prijateljskim vezama.

 1. Nemogućnost ostvarenja ciljeva

Srčana čakra povezana je sa rastom i razvojem pojedinca. Nemogućnost postizanja svojih ciljeva mogla bi značiti blokadu ove čakre.

Kako ukloniti blokadu:

Ako mislite da patite od blokade čakri postoji nekoliko stvari koje možete napraviti kako bi ih doveli u red.

Danielle Fagan, autorica Beskrajnog kraljevstva, predlaže 3 načina kako ukloniti blokadu čakri kako bi očuvali ravnotežu u svojem životu:

 • Prihvatiti odgovornost za djela koja smo učinili, a koja su nas dovela do ove situacije
 • Počnite voditi bilješke kako biste postali svjesni blokade i mogućih uzroka
 • Pratite ovu vođenu meditaciju kako biste očistili čakre i zadržali njihov sklad

Promatrajući sebe, dišući i osjećajući svjetlo koje struji našim čakrama i koje uklanja nepotrebne i neželjene stvari, možemo postići sklad u našim čakrama.

Izvor: powerofpositivity.com
Prenosi: udahni.com