Grožđe, svježe i suho, tradicionalno je prisutno i česti je sastojak mnogih jela indijske pa tako i ayurvedske kuhinje. Grožđe je slatkog i kiselog okusa, sadrži čak 72,8 % – 77,2 % vode i hladi naš organizam te se ubraja u namirnice koje pogoduju dobu toplijih temperatura kada ga je poželjno jesti tijekom cijele ljetne sezone i pri tome, uz uživanje u bogatstvu njegove arome, ubirati i blagodati njegove ljekovitosti.

Tradicionalna ayurveda svježe plodove grožđa sugerira jesti u vrijeme vrućina, kada je tijelo suho i kada je pojačan osjećaj žeđi koju njegove slasne bobice uspješno gase, a zbog utjecaja hlađenja, pogodno ga je i korisno jesti kod svih stanja tjelesnih vrućina, povišene temperature, groznica. Umiruje vatu i pittu te je povoljno za tretiranje hemeroida, kožnih oboljenja (upala), žutice i anemije.

Terapijska vrijednost grožđa leži u činjenici da je ono bogato glukozom, pred-probavnom hranjivom tvari koja se apsorbira odmah u tijelu po njenu unosu. Grožđe štiti sluznicu crijeva te možemo reći da tonira želudac i crijeva. Od ostalih njegovih ljekovitih djelovanja treba istaknuti njegovo značajno diuretičko svojstvo, ali i činjenicu da djeluje pogodno i na ublažavanje kašlja i iskašljavanje. Jedno od njegovih učinaka je i laksativno te ga njegovi različiti sastojci (celuloza, šećer, organske kiseline…) čine sigurnima u tretiranju zatvora. Njegove organske kiseline imaju snažna antiseptička svojstva i djeluje na bakterije, a kada govorimo o njegovom ljekovitom sastavu, svakako ne smijemo zaboraviti i na bogati sastav u kojemu važnu ulogu imaju mangan, kalij, vitamin B, vitamin C i flavonoidi koji imaju antioksidativno djelovanje, opuštaju krvne žile i smanjuju rizik od srčanih bolesti što će nam reći kako je grožđe vrlo moćan prirodni pomagač u održavanju vitaliteta, snage, zdravoga srca, njegova rada te u liječenju srčanih bolesti.

Učinak grožđa na naš organizam

Živčani sustav

Djeluje na povišene vata simptome te se preporučuje se kao sredstvo za smirenje živaca. Pojačava moć pamćenja i djeluje kao moždani tonik.

Probavni sustav

Vata i pitta reguliraju funkcije probavnog sustava. Budući da grožđe djeluje na ublažavanje vate i pitte, ono se naširoko koristi u tretiranju probavnih smetnji poput zatvora…

Krvožilni sustav

Djeluje kao srčani tonik. Grožđe djeluje na jačanje srčanog mišića i povećanje hranjivih komponenti (hemoglobina) u krvi. Grožđe je vrlo korisno u tretiranju bolestima koje nastaju zbog krvarenja te djeluje na liječenje anemije. Preporučuje se i u liječenju gihta i alergija.

Dišni sustav

Grožđe pomaže u jačanju pluća. Pospješuje iskašljavanje kaphe ili sluzi pa stoga povoljno djeluje kod liječenje tuberkuloze, kašlja, bronhitisa i sl.

Mokraćni sustav

Grožđe djeluje kao diuretik, povećava učestalost mokrenja i volumen urina te umiruje unutrašnje slojeve mjehura. Iz tog se razloga preporučuje kod tretiranja cistitisa, upala, pojave pečenja i boli prilikom mokrenja…


Widget not in any sidebars

Reproduktivni i sustav

Draksha poveća plodnost muškaraca i žena. Povećava kvalitetu i kvantitetu sperme, pokretljivost i broj spermija. Pomaže pri jačanju ženskog reproduktivnog sustava a učinak mu je i “Vrishya”, što znači utjecaj na tretiranje erektilnih disfunkcija i prerane ejakulacije.

Učinak na sapthadhatu

Djeluje na sva tkiva ili jednostavnim riječnikom – grožđe pospješuje opće stanje organizma i potiče rad i funkciju svih naših tkiva.

Napomena

Osobe kapha konstitucije moraju biti umjerene u konzumiranju ovoga voća.

ayurveda4you.net

Prethodna objavaŠto je esencijalno za dobar odnos?
Slijedeća objava‘Molim vas, napišite da sam dijete izliječio petrolejom! Tumor na mozgu je nestao, želim svima dati recept!’

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.