atma.hr – 52




Fizički se brinemo jedni za druge pružajući mnoge potrepštine: mjesto za stanovanje, odjeću, zdravlje i druge tjelesne potrebe. Ali emocionalna skrb je također vrlo bitna – imamo odgovornost jedni druge usrećiti. Svakome je potrebna zahvalnost i svatko treba ohrabrenje.

Mnoge mi žene prilaze i kažu: “Moj se suprug ne brine o meni; on ne voli ništa što napravim.” A kada odem mužu i upitam ga:” Je li ti stalo do svoje žene?”, on kaže:” Da, naravno.”

“Zar ti se sviđa ono što ona radi?”

“Da, volim ono što ona radi.”

“Jesi li joj ikada to rekao?”

“Zašto bih joj to rekao? Trebala bi znati! “

No, osim ako nije na transcendentalnoj razini, tvoja supruga neće znati što osjećaš, ako joj ne kažeš.

Puno sam naučio gledajući svoju majku i oca. Moja majka je znala reći: “Kuham tri sata svaku večer, a tvom se ocu to uopće ne sviđa.” Onda bih pitao oca, “Sviđa li ti se…” A on bi odgovorio: “Volim ono što mi skuha.”

“Jesi li joj ikada to rekao?”

“Pa, mislim da jesam… Ili, možda nisam; ali ona bi to trebala znati.”

“E pa ne zna!”

Komunikacija je tako važna. Ponekad u braku komuniciramo sa svima osim s osobom s kojom živimo. Ta komunikacija – iskrena komunikacija, u kojoj doista izražavamo našu zahvalnost za drugoga, izražavamo svoju ljubav jedni prema drugima, koje izražavamo na način koji nas ohrabruje – je ključna za pravilan odnos.

U indijskoj je tradiciji poznata priča o Rami i Siti.

Ovi primjeri se mogu činiti ekstremnima, no tako je to u pričama koje su model za neku poantu. Njih dvoje utjelovljuju načelo kojem bismo trebali težiti – odanost jednog prema drugome i predanost dharmi (principima pravednosti).

Ram je protjeran u šumu na 14 godina. Rekao je Siti, “Ti ostani ovdje pod nadzorom svoje majke i oca, a ja ću se vratiti u 14 godina.”

“Ja idem s tobom!”

atma.hr – 52




“Nemoguće. Ti si princeza! Cijeli svoj život si živjela u lijepim palačama. Ako pođeš sa mnom, živjet ćemo na zemlji, ispod stabala. Nosila si najljepše svile. Ako pođeš sa mnom, bit ćeš odjevena u koru stabala. Uvijek si jela najbolja jela. U šumi su samo sirova bilja i voće koje pronađemo na stablima. Uvijek si bila zaštićena sa svih strana, a u šumi postoje zmije i škorpioni, lavovi i tigrovi i sve vrste zlih ljudi. Zimi je vrlo hladno, a ljeti prevruće. Moraš ostati kod kuće. “

“Čak i da sam s tobom u paklu, to je za mene raj, a biti bez tebe u raju mi je još gore nego da sam u paklu. “

To je bila njezina predanost. Rama ju je još uvijek pokušavao odvratiti. Sita je na kraju je rekla: “Kad sam se udala za tebe, moj je otac obećao da ću biti uz tebe kroz poteškoće i lagodnost, prosperitet i siromaštvo. Ne mogu svog oca učiniti lažljivcem. Idem s tobom.”

Na kraju je pošla s Ramom i na temelju predanosti izdržala sve poteškoće.

Sada u Indiji svaki muž želi da mu žena bude poput Site, ali malo koji od njih želi biti poput Rame. Ali te odlike moraju biti obostrane.

Osjećaj privrženosti može doći i otići, ali kao temelj potrebno je imati međusobno poštovanje i brigu.