atma.hr – 52
Jednom je Gandhi imao ozbiljnu svađu sa svojom suprugom. Oboje su postali iznimno emotivni i došli do točke kada je Mahatma Gandhi viknuo na svoju ženu: “Izlazi iz moje kuće! Izlazi odavde!” Plačući, ona je napustila kuću.

Mahatma Gandhi je bio inspiracija Martin Luther Kingu i mnogima drugima koji su bili promotori nenasilne promjene u društvu, a ovdje se on svađa sa suprugom! Ali, to je priroda braka. Ako Mahatma Gandhi, koji je bio mnogo iskusniji i opunomoćeniji nego bilo tko od nas, nije mogao zadržati mir u svojoj kući, nemojte misliti da ćete vi to biti u stanju učiniti.

Nešto kasnije, Gandhi je izašao iz svoje kuće i vidio je svoju ženu kako sjedi sa strane. Upitao ju je: “Što ti radiš ovdje? Zar nisi trebala otići nekamo drugdje?” Ona je podigla je glavu i rekla: “Ja nemam kamo otići.” Gandhi se nasmiješio i rekao: “Dobro, zaboravi sve, pođimo unutra.”, i to je bio kraj svađe .

Ovo je rješenje za gotovo svaki problem u braku – “‘zaboravi”. Bez obzira na probleme koje možete imati – na temelju okolnosti, na temelju dva različita ega – oni nisu važni. Kada dva ega žive blizu jedan drugome, povremena neslaganja i sukobi su prirodni. Ono što je važno jest sveto načelo zašto smo zajedno – pomoći jedni drugima kako bi napredovali u jogi života. Viši je princip pomoći jedni drugima u razvijanju čiste ljubavi – jedni prema drugome, prema svim ostalim živim bićima i prema Bogu te se međusobno štititi u tu svrhu. Ako je to razlog zašto smo se vjenčali, onda ništa drugo nije važno.

Većina se razvoda ovih dana temelji na stvarima koje nisu stvarno važne. Ali ako se ne usredotočite na više principe, manje važne stvari postaju vrlo važne – barem prividno. Ako vidite cijelu sliku mali dijelovi se mogu podesiti, ali ako ne vidite cijelu sliku, jedan mali dio može stvoriti kaos.

atma.hr – 52
atma.hr – 52