Foto: pixabay.com

Teilhard de Chardin (1881-1955), francuski je teolog koji je iznosio ideje o tome kako ujediniti teologiju i znanost. Prema njegovoj ideji o razvoju čovjeka u evolucijskom i duhovnom smislu, polazi od darvinovske razvojne biologije, od materije: stvaranje-inkarnacija-dovršenje.

Stoga je napisao Himnu materiji, koju donosimo u ovome članku. Smatrao je da se evolucija događa odozdo, od MATERIJE i od ŽIVOTA. Tako je govorio o uzdizanju i napredovanju svijeta prema Bogu. Odnosno, dovršenje čovjeka tek treba doći!

atma.hr – 52
Svijet je golem razvojni proces koji sve jačim kompliciranjem materije zrije do svog ispunjenja, odnosno – ni čovjek još nije dovršen. Teilhard pritom o tome misli da čovjek, kako bi napredovao, mora biti usmjeren prema kristogenezi – univerzalnom kozmičkom Kristu, o čemu piše i Deepak Chopra, u istoimenoj knjizi. Kozmički Krist predstavlja jedinstvo božje zbilje i zbilje svijeta: Vjerujem da je svemir evolucija. Vjerujem da evolucija teži duhu. Vjerujem da se duh dovršava u osobnosti. Vjerujem da je najviša osobnost univerzalni Krist.

Dosezanje Kozmičkog Krista ne događa se umno, već spoznavajućom vjerom. Kristocentrizam znači da je Isus Krist bog evolucija. Slijedi Theilardova Himna materiji.

Blagoslovljena da si, opasna materijo, nesputano more, neukrotiva strasti. Blagoslovljena da si, moćna materijo, nezadrživi razvoju, zbiljo u trajnom postojanju. Blagoslovljena da si, sveobuhvatna materijo, trajanje bez granica, eteru bez obala, ti koja prelaziš u naše uske mjere te nam objavljuješ mjere Božje. Pozdravljam te, božansko prebivalište (milieu divin), ispunjeno stvaralačkom snagom, duhom pokrenuto more, umiješena glino, kojoj Riječi što je tijelom postala udahnjuje život. Pozdravljam te neiscrpna obuhvatna snago bitka i preobrazbe, u kojoj klija i izrasta izabrana supstancija. Pozdravljam te, skladni grade duša, prozirni kristale iz kojega nam dolazi novi Jeruzalem. Blagoslivljam te, materijo, ne u liku u kojem te – okrnjenu i iznakaženu – opisuju veliki svećenici znanosti i propovjednici vrlina. Mješavina, vele, brutalnih snaga i niske požude. Blagoslivljam te u onom liku kojim mi se danas javljaš, u tvojoj cijelosti i istini. Ponesi me, materijo, u onu visinu, gdje će mi biti dano zagrliti svemir.

Sanja Vuković Grbac

atma.hr – 52