Svako tko se ozbiljno posveti duhovnom životu, shvatit će da taj put nije uvijek lak. Dok težimo duhovnoj zrelosti kako bismo postali duhovno probuđeni, neizbježno nailazimo na brojne prepreke. Svatko tko očekuje nezahtjevan, bezbrižan put bi trebao dva puta razmisliti prije nego što se posveti duhovnom životu. Kad se jednom posvetimo, pojavljuju se sve vrste izazova koje je potrebno da savladamo. Ti su izazovi testovi kako bi se vidjelo želimo li ozbiljno dostići duhovno kraljevstvo.

Proces je sličan školi, gdje su nam učitelji redovito davali ispite, ne da bi nas porazili, već da bi utvrdili koliko smo ovladali znanjem i kako ga možemo primijeniti. Konačno, testovi su nam omogućavali da vidimo koje smo gradivo savladali, a koje još treba učiti.
Maya, iluzija materijalnog svijeta, djeluje kao učitelj u ime Boga. Maya postavlja poteškoće, iskušenja i prepreke kako bi provjerila snagu naše čežnje za duhovnim kraljevstvom. Naša reakcija na te izazove pokazuje koliko doista želimo ono što nam je dostupno. Mnogi ljudi ne shvaćaju zašto Gospodin dopušta da se na duhovnom putu pojavljuju prepreke. Zašto nas Bog testira?

Ne smijemo zaboraviti da smo u materijalnom svijetu u neprirodnom položaju sličnom položaju zatvorenika. Na zatvoreniku je da svojim ponašanjem dokaže da je spreman za pomilovanje i da se može ponovno uklopiti u normalno društvo. Čovječanstvo je u sličnom zatočeništvu. Da bismo se oslobodili, moramo dokazati da smo spremni prihvatiti naše duhovno nasljeđe i uskladiti se s prirodnim življenjem.

Možemo postaviti pitanje: “U redu. Sada shvaćam zašto me Bog testira. Ali zašto su moji testovi teži od susjedovih?” Odgovor je jednostavan. Djeca u osnovnoj školi ne dobivaju iste testove kao studenti koji rade na doktoratu. Ovi drugi očito mogu očekivati teže ispitivanje, jer očekuju veću kvalifikaciju.

Uvijek su nam dostupne prilike za uzdizanje. Ako nismo ozbiljni u duhovnom životu, testovi i prepreke će usporiti naš napredak. Sa druge strane, svaki put kad prođemo test, naše se sposobnosti povećavaju i korak smo bliže svom prirodnom, duhovnom “ja”. Zbog toga su na tom stupnju testovi teži i češći: urađeni su tako da odgovaraju stupnju za koji tvrdimo da smo ga dostigli.

Pravi duhovni ratnik svaki test vidi kao blagoslov, jer je prilika da duhovno sazriju i da se približi Bogu. Kad svaki test ili izazov vidimo kao pozitivan događaj, pristupamo mu s žarom i poletom, znajući da radimo na uzdizanju svjesnosti. Svaki je test prilika da dokažemo da iskreno želimo postati duhovno biće.

Bhakti Tirtha Swami
korišteni dijelovi iz knjige “Duhovni Ratnik 3 – Utjeha srcu u teškim vremenima”

Naručite knjigu

DUHOVNI RATNIK III: Utjeha srcu u teškim vremenima

DR3-simTijekom povijesti ljudski je rod prolazio kroz razdoblja velikih nesreća. Misteriozno, a ipak neizostavno, svaki put kad bi te nesreće dostigle presudan stupanj, pojavio bi se veliki vođa ili prorok s moćnom porukom. Ti su se revolucionarni učitelji pojavljivali u različitim rasama, u različitim dijelovima svijeta. Predstavljali su različite religijske sustave, a ipak je istodobno svaka od njihovih poruka sadržavala tri osnovna načela: voli Gospodina svim srcem svojim, voli bližnjega kao samoga sebe i ovaj svijet nije tvoj pravi dom. Svi smo čuli ove izreke, u jednom ili drugom obliku, toliko mnogo puta da su postale obezvrjeđene u većini društava. Ipak, razmislite na trenutak u kakvo, bismo svijetu živjeli kad bismo ta tri temeljna načela primili k srcu.

Pitate se kako se nositi s ovim izazovnim vremenima, te kako pomoći da se ublaže patnje u društvu? Bhakti Tirtha Swami, posvećeni duhovni ratnik, nudi odgovore na ta i mnoga druga pitanja. Ovaj “vodič za preživljavanje” nudi tehnike prijeko potrebne da pomognemo sebi i drugima u ovim kriznim vremenima. Dužnost je duhovnog ratnika da se poveže s božanskom moći i razvije snagu, samilost i nesebičnu ljubav koje će voditi i dati utjehu srcima onih koje nam je Gospodin povjerio na brigu. Velika avantura čeka one koji su voljni i sposobni uzvratiti na izazov da postanu istinski duhovni ratnici.

287 stranica, indeks, rječnik, meki uvez, cijena 65 kn

Knjigu možete naručiti ovdje – http://duhovniratnik.com/duhovniratnik3/

 

Prethodna objavaKakvu vrstu energije privlačite? 4 pitanja koja će vas zamisliti!
Slijedeća objavaNajopasnija bolest moderna čovjeka
Bhakti Tirtha Swami
Bhakti Tirtha Swami (1950 – 2005), duhovni učitelj, diplomirani student psihologije i politike na Princetonu, autor serijala knjiga Duhovni Ratnik, Prosjak, Vodič za doba više svjesnosti, Osvrti na vedska učenja, stručnjak za međunarodne odnose i rješavanje sukoba, duhovni savjetnik mnogih visokih članova Ujedinjenih naroda i svjetskih vođa. Bio je predsjednik studentskog odbora na Princetone Sveučilištu te predsjednik Koalicije trećeg svijeta. U zapadnoj Africi je okrunjen kao tradicionalan vladar, a u SAD-u je bio osnivač i ravnatelj Instituta za primijenjenu duhovnu tehnologiju. Bio je član je Instituta za noetičke znanosti, Centra za informacije obrane, Saveza Ujedinjenih naroda za Ameriku, Zaklade Nacionalnog mirovnog instituta, Društva za budućnost svijeta te Globalnog foruma duhovnih i parlamentarnih vođa.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.