Svatko tko se ozbiljno posveti duhovnom životu, shvatit će da taj put nije uvijek lak. Dok težimo duhovnoj zrelosti kako bismo postali duhovno probuđeni, neizbježno nailazimo na brojne prepreke. Svatko tko očekuje nezahtjevan, bezbrižan put bi trebao dva puta razmisliti prije nego što se posveti duhovnom životu. Kad se jednom posvetimo, pojavljuju se sve vrste izazova koje je potrebno da savladamo. Ti su izazovi testovi kako bi se vidjelo želimo li ozbiljno dostići duhovno kraljevstvo.

Proces je sličan školi, gdje su nam učitelji redovito davali ispite, ne da bi nas porazili, već da bi utvrdili koliko smo ovladali znanjem i kako ga možemo primijeniti. Konačno, testovi su nam omogućavali da vidimo koje smo gradivo savladali, a koje još treba učiti.

atma.hr – 52
Maya, iluzija materijalnog svijeta, djeluje kao učitelj u ime Boga. Maya postavlja poteškoće, iskušenja i prepreke kako bi provjerila snagu naše čežnje za duhovnim kraljevstvom. Naša reakcija na te izazove pokazuje koliko doista želimo ono što nam je dostupno. Mnogi ljudi ne shvaćaju zašto Gospodin dopušta da se na duhovnom putu pojavljuju prepreke. Zašto nas Bog testira?

Ne smijemo zaboraviti da smo u materijalnom svijetu u neprirodnom položaju sličnom položaju zatvorenika. Na zatvoreniku je da svojim ponašanjem dokaže da je spreman za pomilovanje i da se može ponovno uklopiti u normalno društvo. Čovječanstvo je u sličnom zatočeništvu. Da bismo se oslobodili, moramo dokazati da smo spremni prihvatiti naše duhovno nasljeđe i uskladiti se s prirodnim življenjem.

Možemo postaviti pitanje: “U redu. Sada shvaćam zašto me Bog testira. Ali zašto su moji testovi teži od susjedovih?” Odgovor je jednostavan. Djeca u osnovnoj školi ne dobivaju iste testove kao studenti koji rade na doktoratu. Ovi drugi očito mogu očekivati teže ispitivanje, jer očekuju veću kvalifikaciju.

Uvijek su nam dostupne prilike za uzdizanje. Ako nismo ozbiljni u duhovnom životu, testovi i prepreke će usporiti naš napredak. Sa druge strane, svaki put kad prođemo test, naše se sposobnosti povećavaju i korak smo bliže svom prirodnom, duhovnom “ja”. Zbog toga su na tom stupnju testovi teži i češći: urađeni su tako da odgovaraju stupnju za koji tvrdimo da smo ga dostigli.

Pravi duhovni ratnik svaki test vidi kao blagoslov, jer je prilika da duhovno sazriju i da se približi Bogu. Kad svaki test ili izazov vidimo kao pozitivan događaj, pristupamo mu s žarom i poletom, znajući da radimo na uzdizanju svjesnosti. Svaki je test prilika da dokažemo da iskreno želimo postati duhovno biće.

Bhakti Tirtha Swami
korišteni dijelovi iz knjige “Duhovni Ratnik 3 – Utjeha srcu u teškim vremenima”

Knjigu možete naručiti ovdje – http://duhovniratnik.com/duhovniratnik3/