Kako biste bolje razumjeli ovaj članak, molimo vas pročitajte sljedeće članke:

Grijesi i zasluge

Vrste grijeha i njihove posljedice

Osjećaj žaljenja zbog učinjene greške i ulaganje truda u iskupljenje, prirodna je težnja u ljudima. Čak i malo dijete shvaća kada pogriješi i uči se ispričati.

Osoba koja radi greške ili loša djela izlaže se stvaranju grijeha. U svakodnevnom životu smo ponekad izloženi stvaranju grijeha. U ovom članku ćemo objasniti što možemo činiti kako bismo uklonili posljedice grijeha.

Jedan od načina prevladavanja grijeha je da se s vjerom i odlučnošću pridržavamo Pravičnosti (Dharma).

2.slika DharmaPridržavanje Pravičnosti podrazumijeva: pokoru (kao npr. izlaganje tijela nekom trpljenju kroz duže vrijeme); kontrolu nad umom, osjetilnim i motornim organima (kao što je kontrola požude); kontrolu nad tijelom (kao npr. brzina disanja), zatim žrtvovanje i ponašanje prema duhovnim mjerilima.

Drugi način za poništenje posljedica grijeha je iskupljenje. Iskupljenje je osjećaj kajanja zbog učinjene greške ili djela i primjena odgovarajuće kazne koju sami izaberemo kako bismo se očistili od stvorenog grijeha. Iskupljenje uključuje pokajanje i odlučnost.

3.slika Iskupljenje grijeha

Pomaže razviti osjećaj zadovoljstva u nama, a i u ljudima oko nas. Kada osoba prema kojoj smo napravili grešku vidi da radimo iskupljenje, reakcija koju je ta osoba imala prema nama se smanjuje i nestaje.

Svjesne i ozbiljnije greške koje počinimo možemo iskupiti s odlaskom na hodočašće, donacijom ili postom.

Koja je razlika između kazne i iskupljenja? Možda ste primijetili da neki kriminalci koji izdrže kaznu ne postaju bolji niti su svjesni posljedica svojih djela. Razlika između kazne i iskupljenja je u kajanju. Osoba koja radi pokajanje i nakon toga iskupljenje zbog počinjene greške, strogo se pridržava svog obećanja te nakon toga ima dobrobiti.

Želje, mržnja, vezanost, očekivanja, ljutnja, pohlepa, ego, ljubomora i druge mane osobnosti, glavni su razlozi koji vode do grijeha. Važno je razumjeti da kazna i iskupljenje ne uklanjaju uzrok koji dovodi do grijeha. Međutim, uklanjanje mana osobnosti i želja, koje vode do grijeha, moguće je samo uz redovito obavljanje duhovne prakse.

Pojanje (ponavljanje) Božjeg Imena je preporučena duhovna praksa za sadašnje vrijeme. Svi naši akumulirani grijesi i zasluge se nalaze u našem podsvjesnom umu, a pojanjem se naš podsvjesni um pročišćava.

Kao što Sunce uklanja maglu ili topi snijeg, tako i pojanje uklanja nepotrebne misli iz uma te neutralizira naše grijehe.

Živimo u svijetu u kojem se nije lako u svakoj situaciji ponašati pravično i ne sagriješiti mišlju, riječju, djelom. Međutim, Bog je svjestan naših ograničenja i izazova u današnjem okruženju. Pojanjem Božjeg Imena, dao nam je jednostavan način kako da neutraliziramo grijehe ili barem smanjimo njihove posljedice te naposljetku duhovno rastemo.

Izvor: SSRF; Iskupljenje za poništenje grijeha