U svakodnevnom životu svojim djelima stječemo zasluge ili grijehe. Zasluge i grijesi određuju hoćemo li i koliko biti u stanju sreće ili patnje, stoga je važno znati kako izbjeći djela koja stvaraju grijeh.

atma.hr – 60

Zasluga je posljedica dobrog djela zbog kojeg doživljavamo sreću. Postoje brojni razlozi za stjecanje zasluga, a najčešći su činjenje dobrih djela kao što je pomaganje drugima, vođenje pravednog života u skladu sa Svetim spisima te žrtvovanje zbog nečije duhovne prakse. Primjerice, kada snaha uzme godišnji odmor ili neplaćeno odsustvo i preuzme na sebe vođenje domaćinstva da bi njena svekrva mogla ići na hodočašće. U tom slučaju, pola zasluga stečenih odlaskom na hodočašće će dobiti snaha, a pola svekrva. Međutim, obavljanje duhovne prakse oslanjanjem na druge treba izbjegavati kada god je moguće.

Grijeh je posljedica nekog lošeg djela i donosi nam patnju. Grijesi se stvaraju kada osoba radi nešto protiv Zakona prirode i Boga. Na primjer, prodavač na tržnici, koji vara kupce, stvara grijeh. Grijeh se stvara i kada osoba ne obavlja svoje dužnosti, npr. kada roditelj ne brine o svojoj djeci ili kada liječnik ne brine o svojim pacijentima.

Neki od razloga za stjecanje grijeha su sebičnost i želje u vidu bijesa, pohlepe i zavisti koji navode osobu na grijeh; nemoralnost ili okrutnost; neuljudnost prema prosjaku; konzumiranje mesa ili alkoholnih pića; prodaja zabranjene robe; ne vraćanje dugova; obavljanje novčane transakcije ‘na crno’, bilo da se radi o obavljanju ili plaćanju takvih poslova; kockanje; lažno svjedočenje ili lažne optužbe; krađa; preljub; incest; silovanje; nasilje; ubijanje životinja; samoubojstvo; neprikladno trošenje ili pronevjera imovine (pogotovo one koja pripada Bogu, vjerskom hramu ili duhovnoj organizaciji); odvjetnici koji čine grijeh kada neistinu predstavljaju kao istinu i obrnuto; kada suprug ne spriječi suprugu da napravi grijeh, tada i on sudjeluje u njenom grijehu; supruga čini grijeh kada prihvaća i troši novac koji je njen suprug stekao na nepravedan način, iako je svjesna toga; kada smo povezani s grešnikom godinu dana, postajemo suučesnik u njegovim grijesima itd.

Sa zaslugama i grijesima se suočavamo ili u sadašnjem životu, u životu nakon smrti ili u nekom od sljedećih života.

Prema količini zasluga, osoba doživljava stanje sreće na Zemlji. Na primjer, rađajući se u bogatoj i kulturnoj obitelji, kroz doživljavanje svjetovnih zadovoljstava, ispunjenja želja, dobro zdravlje, kroz pohvale i priznanja u društvu, duhovni napredak, sreću u zagrobnom životu (odlazak u Raj) itd.

Rođenje u ljudskom tijelu, u obitelji s uglednim porijeklom, bogatstvo, dugovječnost, zdravo tijelo, dobri prijatelji, dobar sin, pažljiv bračni partner koji voli svog bračnog partnera, ljubav prema Bogu, inteligencija, ljubaznost, nadvladavanje žudnji i davanje priloga onima koji to zaslužuju – sve to nije moguće steći bez zasluga iz prošlih života.

Kako se povećavaju kolektivne zasluge neke nacije, ona se ističe po svojoj filozofiji i ponašanju te postaje napredna.

atma.hr – 75Kako bi razumjeli princip stjecanja zasluga ili grijeha, potrebno je razumjeti namjeru s kojom je neko djelo učinjeno. To će pojasniti sljedeća tablica u kojoj je kroz nekoliko primjera prikazan odnos prema stjecanju novca i namjera prilikom njegova trošenja. Težina grijeha ili zasluga koje se time stječu, dati su uz svaki primjer.

Život pun zasluga vodi osobu nakon smrti u Raj, no jednom kada se zasluge iscrpe, osoba se u svom sljedećem životu mora ponovno roditi na Zemlji. Tako nas i zasluge vežu za ciklus rađanja i umiranja. Samo nas duhovna praksa može dovesti do Konačnog Oslobođenja (Moksha), odnosno izlaska iz ciklusa umiranja i rađanja.

Budući da svaki trenutak doživljene sreće smanjuje naše zasluge, potrebno je ulagati trud za ponovnim stjecanjem zasluga. To se postiže ili dobrim i pravednim djelima ili duhovnom praksom. Razlika je što dobra i pravedna djela stvaraju sreću, a duhovna praksa dovodi do duhovnog napretka, odnosno doživljaja Blaženstva (Anand), stanja iznad zasluga i grijeha, iznad radosti i tuge. Sreća se u tom slučaju doživljava više kao ’’popratna pojava“.

Razumijevanje principa zasluga i grijeha, kao i težine te trajanja njihova učinka na nas, pomaže nam da pravilno usmjeravamo svoje ponašanje i djela. Međutim, za potpuno oslobađanje od zasluga i grijeha, neophodno je raditi duhovnu praksu.

Izvor: SSRF; Što su zasluge i grijesi

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD-GITA

Dragulj svjetske književnosti - mudrost bez granica

Istina koju objavljuje je univerzalna i vječna, te je kroz tisućljeća nadahnjivala velike mislioce, teologe i filozofe istoka i zapada; Sokrata, Goethea, Schopenhauera, Einsteina, Junga i mnoge druge.
G.W.F. Hegel: “Bhagavad-gita je sposobna dati nam pravo shvaćanje univerzalnosti i uzvišenost religije.”
Albert Einstein: “Dok čitam Bhagavad-gitu, jedino pitanje koje mi se nameće jest kako je Bog stvorio svemir. Sve ostalo, suvišno je.”

926 stranica, tvrdi uvez, 16 slika u boji

Cijena: 150 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaZašto neki imaju, a neki nemaju?
Slijedeća objavaBiljna mješavina s Aloe verom akademika Filatova: Jača vid i cijeli organizam!
Spiritual Science Research Foundation
Spiritual Science Reserch Foundation (SSRF) je ​ osnovan milošću i blagoslovom Njegove Svetosti Dr. Jayant Balaji Athavalea i Njegovog Gurua Njegove Svetosti Bhaktaraja Maharaja. SSRF je neprofitna organizacija koja od 1985. godine vrši duhovna istraživanja s ciljem duhovnog napretka svakog pojedinca kao i društva u cjelini. Na ovaj način SSRF nastoji demistificirati duhovnu dimenziju i time omogućiti svakom čovjeku mogućnost prevladavanja problema u životu i duhovnog napretka. Glavni cilj ​SSRF-​a je ponuditi​ smjernice tragateljima s intenzivnom željom za Bogospoznajom i ​pružiti im ​pomoć u ostvarivanju tog cilja. ​ Opći ​ciljevi SSRF-a​ su​: * ​Pružiti ljudima saznanja​ o duhovnoj dimenziji i načinu na koji ona utječe na naš život. * ​Usmjeriti ljude ​prema​: - ​Stjecanju ​duhovnog znanj​a​ kako bi ​s​hva​tili​ duhovn​u​ dimenzij​u​. - ​Stjecanju iskustva ​duhovne dimenzije. - Rješenj​u​ problema​ čiji je uzrok duhovne prirode. - Postizanj​u​ trajne sreće.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here