U svakodnevnom životu svojim djelima stječemo zasluge ili grijehe. Zasluge i grijesi određuju hoćemo li i koliko biti u stanju sreće ili patnje, stoga je važno znati kako izbjeći djela koja stvaraju grijeh.


Widget not in any sidebars

Zasluga je posljedica dobrog djela zbog kojeg doživljavamo sreću. Postoje brojni razlozi za stjecanje zasluga, a najčešći su činjenje dobrih djela kao što je pomaganje drugima, vođenje pravednog života u skladu sa Svetim spisima te žrtvovanje zbog nečije duhovne prakse. Primjerice, kada snaha uzme godišnji odmor ili neplaćeno odsustvo i preuzme na sebe vođenje domaćinstva da bi njena svekrva mogla ići na hodočašće. U tom slučaju, pola zasluga stečenih odlaskom na hodočašće će dobiti snaha, a pola svekrva. Međutim, obavljanje duhovne prakse oslanjanjem na druge treba izbjegavati kada god je moguće.

Grijeh je posljedica nekog lošeg djela i donosi nam patnju. Grijesi se stvaraju kada osoba radi nešto protiv Zakona prirode i Boga. Na primjer, prodavač na tržnici, koji vara kupce, stvara grijeh. Grijeh se stvara i kada osoba ne obavlja svoje dužnosti, npr. kada roditelj ne brine o svojoj djeci ili kada liječnik ne brine o svojim pacijentima.

Neki od razloga za stjecanje grijeha su sebičnost i želje u vidu bijesa, pohlepe i zavisti koji navode osobu na grijeh; nemoralnost ili okrutnost; neuljudnost prema prosjaku; konzumiranje mesa ili alkoholnih pića; prodaja zabranjene robe; ne vraćanje dugova; obavljanje novčane transakcije ‘na crno’, bilo da se radi o obavljanju ili plaćanju takvih poslova; kockanje; lažno svjedočenje ili lažne optužbe; krađa; preljub; incest; silovanje; nasilje; ubijanje životinja; samoubojstvo; neprikladno trošenje ili pronevjera imovine (pogotovo one koja pripada Bogu, vjerskom hramu ili duhovnoj organizaciji); odvjetnici koji čine grijeh kada neistinu predstavljaju kao istinu i obrnuto; kada suprug ne spriječi suprugu da napravi grijeh, tada i on sudjeluje u njenom grijehu; supruga čini grijeh kada prihvaća i troši novac koji je njen suprug stekao na nepravedan način, iako je svjesna toga; kada smo povezani s grešnikom godinu dana, postajemo suučesnik u njegovim grijesima itd.

Sa zaslugama i grijesima se suočavamo ili u sadašnjem životu, u životu nakon smrti ili u nekom od sljedećih života.

Prema količini zasluga, osoba doživljava stanje sreće na Zemlji. Na primjer, rađajući se u bogatoj i kulturnoj obitelji, kroz doživljavanje svjetovnih zadovoljstava, ispunjenja želja, dobro zdravlje, kroz pohvale i priznanja u društvu, duhovni napredak, sreću u zagrobnom životu (odlazak u Raj) itd.

Rođenje u ljudskom tijelu, u obitelji s uglednim porijeklom, bogatstvo, dugovječnost, zdravo tijelo, dobri prijatelji, dobar sin, pažljiv bračni partner koji voli svog bračnog partnera, ljubav prema Bogu, inteligencija, ljubaznost, nadvladavanje žudnji i davanje priloga onima koji to zaslužuju – sve to nije moguće steći bez zasluga iz prošlih života.

Kako se povećavaju kolektivne zasluge neke nacije, ona se ističe po svojoj filozofiji i ponašanju te postaje napredna.

atma.hr – 75
Kako bi razumjeli princip stjecanja zasluga ili grijeha, potrebno je razumjeti namjeru s kojom je neko djelo učinjeno. To će pojasniti sljedeća tablica u kojoj je kroz nekoliko primjera prikazan odnos prema stjecanju novca i namjera prilikom njegova trošenja. Težina grijeha ili zasluga koje se time stječu, dati su uz svaki primjer.

2. slika Zasluge i grijesi

Život pun zasluga vodi osobu nakon smrti u Raj, no jednom kada se zasluge iscrpe, osoba se u svom sljedećem životu mora ponovno roditi na Zemlji. Tako nas i zasluge vežu za ciklus rađanja i umiranja. Samo nas duhovna praksa može dovesti do Konačnog Oslobođenja (Moksha), odnosno izlaska iz ciklusa umiranja i rađanja.

Budući da svaki trenutak doživljene sreće smanjuje naše zasluge, potrebno je ulagati trud za ponovnim stjecanjem zasluga. To se postiže ili dobrim i pravednim djelima ili duhovnom praksom. Razlika je što dobra i pravedna djela stvaraju sreću, a duhovna praksa dovodi do duhovnog napretka, odnosno doživljaja Blaženstva (Anand), stanja iznad zasluga i grijeha, iznad radosti i tuge. Sreća se u tom slučaju doživljava više kao ’’popratna pojava“.

Razumijevanje principa zasluga i grijeha, kao i težine te trajanja njihova učinka na nas, pomaže nam da pravilno usmjeravamo svoje ponašanje i djela. Međutim, za potpuno oslobađanje od zasluga i grijeha, neophodno je raditi duhovnu praksu.

Izvor: SSRF; Što su zasluge i grijesi

jelena verner 300
korinjak gif
nenad 300
mitela gif zima 2023

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD GITA

Prethodna objavaZašto neki imaju, a neki nemaju?
Slijedeća objavaBiljna mješavina s Aloe verom akademika Filatova: Jača vid i cijeli organizam!
Spiritual Science Research Foundation
Spiritual Science Reserch Foundation (SSRF) je ​ osnovan milošću i blagoslovom Njegove Svetosti Dr. Jayant Balaji Athavalea i Njegovog Gurua Njegove Svetosti Bhaktaraja Maharaja. SSRF je neprofitna organizacija koja od 1985. godine vrši duhovna istraživanja s ciljem duhovnog napretka svakog pojedinca kao i društva u cjelini. Na ovaj način SSRF nastoji demistificirati duhovnu dimenziju i time omogućiti svakom čovjeku mogućnost prevladavanja problema u životu i duhovnog napretka. Glavni cilj ​SSRF-​a je ponuditi​ smjernice tragateljima s intenzivnom željom za Bogospoznajom i ​pružiti im ​pomoć u ostvarivanju tog cilja. ​ Opći ​ciljevi SSRF-a​ su​: * ​Pružiti ljudima saznanja​ o duhovnoj dimenziji i načinu na koji ona utječe na naš život. * ​Usmjeriti ljude ​prema​: - ​Stjecanju ​duhovnog znanj​a​ kako bi ​s​hva​tili​ duhovn​u​ dimenzij​u​. - ​Stjecanju iskustva ​duhovne dimenzije. - Rješenj​u​ problema​ čiji je uzrok duhovne prirode. - Postizanj​u​ trajne sreće.