Većina ljudi zna u kojem im je znaku Sunce prema zapadnoj astrologiji, ali mali broj njih zna za Jyotish (vedsku astrologiju). Čak i one osobe čije je znanje u astrologiji vrlo oskudno, žele znati što je Jyotish i na koji se način razlikuje od zapadne astrologije na koju su navikli. Kako bismo odgovorili na ova pitanja, prije svega želimo ukratko objasniti neke stvari o Jyotishu i kako se on razlikuje od svoje zapadne rodice.

Vede su najstariji poznati spisi koji datiraju od prije 5 000 godina. Nepregledan ocean vedskog znanja obuhvaća kako materijalno, tako i duhovno znanje; ono je preneseno Rishijima, mudracima u vedskoj kulturi. Jyotish čini dio vedske književnosti, te je očuvan i proslijeđivan kroz guruparampara, nasljedni niz mudraca, od pamtivijeka. On je izvorni oblik astrologije i postoji već tisućama godina na današenjem indijskom podkontinentu. Postupno se difuzno proširio u druge kulture, kao što su bile babilonska, perzijska, grčka i kineska kultura.

Razlike između Jyotisha, vedske astrologije, i moderne zapadne astrologije imaju tri ogranka:

1. Jyotish je “zvjezdani sustav”

Prije svega, Jyotish, vedska astrologija, tehnički se naziva “zvjezdanim sustavom”, a zapadna astrologija “tropskim sustavom”. To u osnovici znači da na nebu postoje zvijezde koje tvore različita sazviježđa u zodijaku, kao što su Djevica, Vodenjak, itd. Jyotish se temelji na stvarnim sazviježđima (u skladu sa zvijezdama), dok se zapadna astrologija temelji na izmišljenom zodijaku koji se polako kreće unatrag u prostoru kao funkcija vremena (“tropski” na latinskom znači “okretati se”). Ove se definicije mogu pronaći u svakom boljem rječniku.

Primjerice, u listopadu 1993., početak zapadnog izmišljenog zodijaka – prvi stupanj Ovna – nalazi se na 6°25`stupnjeva u sazviježđu Riba. U Jyotishu, ovo se doba naziva Dobom Riba. Prvi stupanj retrogradno će se pomicati (unatrag) brzinom od jednog stupnja u sedamdeset dvije godine, sve dok ne uđe u sazviježđe Vodenjaka. To će biti početak slavnog Doba Vodenjaka za koje smo svi čuli. S brzinom od jednog stupnja u 72 godine, za prolaz 6°25 stupnjeva bit će potrebno oko 450 godina do dolaska tzv. Doba Vodenjaka. Zbog ovog “astronomskog propusta”, New Age zajednica je “preskočila” gotovo pola tisućljeća, tvrdeći da se već nalazimo u dobu Vodenjaka.

2. Jyotish ima tisućljetno naslijeđe

Druga razlika je u tome što se Jyotish, kao što smo već napomenuli, temelji na vrlo staroj, neprekinutoj tradiciji koja seže u pamtivijek, dok zapadna astrologija ima vrlo šaroliku povijest. Astrologija je praktički nestala na Zapadu tijekom Mračnog Doba (oko 500-1000 god.); ponovno je izašla na vidjelo tijekom Renesanse, da bi opet pala u nemilost tijekom takozvanog “doba razuma”. Zapravo, u cijelosti je nestala s europskog kontinenta sve do kasnog 19. stoljeća. Tijekom tog vremena jedva se održavala na životu u Engleskoj. Zapadna astrologija kakvu poznajemo danas postoji tek oko 130 godina. Poanta je u tome da je vedska tradicija vrlo snažna i životvorna, s tisućljetnim naslijeđem prikupljenog znanja, dok zapadna astrologija nema tu prednost neprekinute tradicije.

3. Jyotish sadržava vedsku mudrost

Treće; budući da je Jyotish dodatak Vedama, on sadržava vedsku misao i filozofiju. To znači da je osoba koja je prakticirala ovaj nauk morala gorljivo prihvatiti vedsku filozofiju i živjeti životom vedskog brahmane (najviša varna, kasta, u varnashrama zajednici – svećenici, filozofi, učenjaci, propovjednici, učitelji, astrolozi, ayurvedski liječnici, itd.), sa svim popratnim duhovnim praksama. Nasuprot tome, moderna zapadna astrologija odraz je popustljive zapadne kulture u kojoj “sve prolazi”. Zapadna astrologija nema stvaran ili konzistentan filozofski temelj; ono što se drži temeljem tek je razvodnjena, iskrivljena, i posredna vedska filozofija. Zapadni astrolog (u usporedbi s vedskim) nema (nikakvu) filozofsku obuku, niti zna što znači slijediti duhovnu disciplinu. Združeni učinak pravog filozofskog znanja spojenog s autentičnim duhovnim stilom života ne može se precijeniti kada govorimo o razvijanju više vizije i sposobnosti koja je toliko nužna kako bi astrolog bio u stanju pravilno voditi druge.

Ovdje smo tek dotakli temu usporedbe i suprotstavljanja Jyotisha i zapadne astrologije, ali se nadamo da će ovo što smo rekli čitatelju pružiti makar mrvicu njihovih razlika. Ove razlike nisu samo tehničke prirode, već se temelje na potpuno drukčijem pogledu na svijet.

Više na: shyamasundaradasa.com