Problem manjka ovog muškog hormona ne muči samo muškarce, njegove posljedice na svojem zdravlju osjećaju i pripadnice nježnijeg spola. Naime, žene s niskim razinama testosterona imaju problema s libidom i kroničnim umorom te se općenito loše osjećaju. Važno je napomenuti da su niske razine testosterona i kod muškaraca i kod žena povezane i s depresijom. Upravo je zato važno za oba spola da održavaju njegove zdrave razine u organizmu.

atma.hr – 52
Suvremeni muškarci, posebice na Zapadu, susreću se s problemom manjka testosterona. Zanimljivo je da, primjerice, prosječni 75-godišnji Okinawac ima puno veće razine muškog hormona nego što je to slučaj s trideset godina mlađim Amerikancem.

Brojni su faktori koji snižavaju razine testosterona, a neki od njih su loša prehrana, višak kilograma, kronični stres, neravnoteža crijevne mikroflore, pasivan stil života i uzimanje medikamenata.

No, problem manjka ovog muškog hormona ne muči samo muškarce, njegove posljedice na svojem zdravlju osjećaju i pripadnice nježnijeg spola. Naime, žene s niskim razinama testosterona imaju problema s libidom i kroničnim umorom te se općenito loše osjećaju.

Važno je napomenuti da su niske razine testosterona i kod muškaraca i kod žena povezane i s depresijom. Upravo je zato važno za oba spola da održavaju njegove zdrave razine u organizmu.

Uloga testosterona u organizmu

Osim što pridonosi zdravoj seksualnoj želji, testosteron pomaže organizmu da pravilno reagira na bol, poboljšava san te podiže energiju. Također pomaže održavanju zdravih razina crvenih krvnih stanica, kao i mišićnoj masi i gustoći kostiju.

Ovaj hormon utječe i na raspoloženje kod oba spola. Stoga testosteron ima daleko veću ulogu od isključivo „muškog“ hormona.

atma.hr – 52
Što utječe negativno, a što pozitivno na razine testosterona

Imate li niske razine testosterona, izbjegavajte unos šećera, bilo slatkiša ili napitaka bogatih šećerom, alkohola, rafinirane i brze hrane, jednostavnih ugljikohidrata i nezdravih masnoća.

Umjesto sjedenja na kauču, koje nepovoljno utječe na ovaj hormon, birajte fizičku aktivnost.

Za muškarce su najbolji treninzi snage i vježbanje s otporom i utezima. To će pomoći i da oblikujete mišiće te smanjite masno tkivo u organizmu.

Višak kilograma, kardiovaskularne bolesti i dijabetes tipa 2 snižavaju razine testosterona kod muškaraca, pokazale su studije, stoga je važno pripaziti na tjelesnu formu i liniju.

Pazite i na kvalitetu sna jer se i to odražava na razine ovog hormona.

Ako se noću često budite, pijte prirodne čajeve za umirenje, poput lavande i kamilice, ili pak udišite eterična ulja koja djeluju umirujuće.

Kako povećati testosteron – na zdrav i prirodan način

1. Proteini i zdrave masnoće

Istraživanja su pokazala da se smanjenje proteina u organizmu negativno odražava i na biosintezu testosterona.

Stoga je važno konzumirati kvalitetnu hranu bogatu proteinima. Među takve namirnice spadaju, primjerice, grah, leća i druge mahunarke te sjemenke i orašasto voće.

Osim unosa proteina, pripazite i na unos zdravih masnoća.

Kod muškaraca, pokazala su istraživanja, koji su smanjili unos zdravih masnoća smanjile su se i serumske koncentracije androstenediona, testosterona i slobodnog testosterona.

atma.hr – 52
2. Magnezij i cink

Studije su pokazale da je dostatan unos magnezija u uskoj vezi s povećanjem razina testosterona kod muških atletičara.

Ovaj mineral igra ključnu ulogu i po pitanju dobrog sna i metabolizma vitamina D, koji su također važni za stvaranje ovog muškog hormona.

Osim magnezija, i cink igra važnu ulogu u stvaranju testosterona te ga prirodno povisuje. Neke od namirnica koje sadrže cink su gljive, indijski oraščići, bučine sjemenke i jogurt.

Kako biste osigurali dovoljne razine ovih minerala u organizmu, možete uzimati i dodatke prehrani.

3. Vitamin D3

Na stvaranje testosterona uvelike utječu i zdrave razine vitamina D u organizmu.

Ovaj vitamin također povećava snagu i poboljšava mišićnu funkciju, a usto snaži i imunitet.

Preporučuje se barem 20 minuta dnevno izlagati se direktnoj sunčevoj svjetlosti, no također možete uzimati i kvalitetne suplemente s vitaminom D3.

4. Piskavica

Poznato je da piskavica podiže razine testosterona te pomaže muškarcima kod erektilne disfunkcije i problema s ćelavošću.

U studiju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Phytotherapy Research bilo je uključeno 60 muškaraca u dobi od 25 do 52 godine.

Tijekom mjesec i pol dana dobivali su ili placebo ili 600 mg ekstrakta piskavice.

Pokazalo se da se kod skupine koja je uzimala piskavicu povećao libido, kao i razine energije te su se povisile razine testosterona.

atma.hr – 52
5. Ashwagandha

Ayurvedska biljka ashwagandha pomaže organizmu u nošenju sa stresom i povećanim razinama kortizola.

Ova biljka također povećava snagu i izdržljivost, kao i razine hormona testosterona.

Studija u koju su bili uključeni muškarci u dobi od 40 do 70 godina pokazala je da uzimanje ove biljke povoljno utječe na najvažniji muški hormon.

Kod muškaraca koji su tijekom 16 tjedana uzimali ekstrakt ashwagandhe testosteron se povećao u prosjeku za 15 posto, a razine drugih hormona koji pomažu u stvaranju testosterona povisile su se čak za 18 posto.

alternativa-za-vas