Art: Cameron Gray / ParableVisions.com

Vrijeme ne možemo vratiti, jedini trenutak kojeg imamo je ovaj sada. Ovog trenutka otplaćujemo svoju karmu i svjesno odlučujemo na koji način ćemo ju otplatiti i čime ćemo nadalje puniti svoj karmički račun. Mi smo sami stvorili taj račun i mi ga jedini možemo i podmiriti.

atma.hr – 78
Što je s prošlom karmom i kako ona djeluje na nas?

Tu imamo 3 mogućnosti:

1. Otplatiti svoje karmičke dugove nesvjesno uz mnogo patnje. Zakon karme kaže da će se svaki dug prije ili kasnije naplatiti, jer u svemiru postoji savršeno knjigovodstvo.

2. Možete preoblikovati svoju otplatu karmičkog duga u ugodniji doživljaj. To radite tako da se pitate što možete naučiti iz toga što vam se dešava i na koji način možete uporabiti to iskustvo za dobro drugih ljudi. Ja sam to učinila po pitanju svog karcinoma.

Obzirom da sam zdrava i živa već 6,5 godina od dijagnoze koja nije zvučala blagonaklono, očito i u mom slučaju zakon otplate karmičkog duga djeluje.

Ne samo da sam otplatila svoj karmički dug, nego sam iskoristila taj događaj da iz njega stvorim novu i pozitivnu karmu (život sam okrenula iz temelja i živim ispunjen i sretan život o kakvom sam ranije samo sanjala).

Da vam olakšam putokaz kroz jednostavniju otplatu karmičkog duga navesti ću čime si ju sve možete olakšati:

atma.hr – 39

 • opraštanjem – svakome tko mi čini bol ili patnju
 • davanjem podrške osobi koja nam čini patnju ili nepravdu
 • činjenje dobra drugim ljudima, gledati ih pozitivnima
 • opažanjem sebe
 • duhovnom službom
 • vjerom u Boga

3. Karmu možete transcendirati, odnosno postati neovisni od nje. To znači da održavate osjećaj duha, a što se postiže redovnim vježbanjem meditacije. Na taj put se malo njih odvaži, jer zahtijeva veliku predanost i vjeru.

Karmički račun može biti pozitivan (ugodan život), negativan (neugodan život) i neutralan (uzvišena ljudska bića). Karmički račun smo stvorili s:

1. Umom – negativni karmički račun znači da smo „uzgajali“ negativne misli o sebi i drugima (ne možemo o drugima misliti dobro ako o sebi ne mislimo), a negativne misli su rastrošne jer kradu našu energiju. Divljanjima uma smo stvorili negativan karmički konto pa se u idućem životu rađamo sa mentalnim bolestima ili ne pronalazimo mira, zadovoljstva, radosti i jasnoće uma. Zapitajmo se kakve misli mislimo i imamo li utjecaja na svoje misli ili im dozvoljavamo da divljaju bez naše kontrole.

2. Tijelom – negativni karmički račun stvaramo ako zanemarujemo potrebe tijela ili ga forsiramo, zbog čega se razbolijevamo. Stoga se zapitajmo kakvu hranu unosimo u svoje tijelo, koliko se rekreiramo i održavamo ga u dobroj formi, koliko spavamo, koliko slušamo signale svog tijela, peremo li ga redovito, unosimo li u njega nikotin, drogu i jesmo li razvili bilo kakvu ovisničku naviku? Prirodno stanje je zdravlje, a svaka bolest ukazuje na to da smo prekršili duhovni zakon i njegovu ravnotežu.

atma.hr – 75
3. Osobama, odnosima – odnosi mogu biti uzroci najljepših trenutaka u životu, ali i ropstvo i duboka patnja. Nije slučaj u kakvoj se obitelji rodi dijete. Disfunkcionalne obitelji, te bilo kakva patnja ili robovanje u odnosima govori o tome čime smo u prošlosti napunili svoj karmički račun.

4. Novcem i materijalnim posjedovanjem – negativna materijalna karma nastaje ukoliko nam je novac bio svrha života i ukoliko smo ga tražili od drugih zato što nismo imali osjećaj da ga sami možemo zaraditi. Pitajte se kakva vam je trenutna materijalna karma i od ovog trenutka je počnite mijenjati kroz mijenjanje svog odnosa prema novcu i materijalnom.

5. Vremenom – ako nikad nemamo dovoljno vremena, stalno kasnimo, osjećamo se u kaosu, znači da smo na svoj karmički konto stavili osjećaje nepoštivanja sebe i drugih. To je rezultat djelovanja tipa:

 • budem, budem (kad se samo sjetim koliko sam to puta rekla svojoj mami)
 • sutra ću
 • možda

Vrijeme ne možemo vratiti, jedini trenutak kojeg imamo je ovaj sada. Ovog trenutka otplaćujemo svoju karmu i svjesno odlučujemo na koji način ćemo ju otplatiti i čime ćemo nadalje puniti svoj karmički račun. Mi smo sami stvorili taj račun i mi ga jedini možemo i podmiriti.

atma.hr – 78
Idućih tjedan dana primjenjujte u praksi zakon karme tako što ćete:

1. U svakom trenutku donositi svjesne izbore tako da ste potpuno svjesni sadašnjeg trenutka

2. Prilikom odabira akcije zapitati ćete se 2 pitanja:

 • kakve su posljedice moga izbora?
 • hoće li taj izbor donijeti sreću i ispunjenje meni i svima koji će biti pod njegovim utjecajem?

3. Tražite vodstvo svog srca kroz upravljanjem osjećajem udobnosti ili neudobnosti.

Sretno Vam bilo.

Bojana Benović

osobnisvemir.wordpress.com

46 SAL RACHELE: INTEGRACIJA DUŠE

banner za knjige INTEGRACIJA DUSE

3 KOMENTARA

 1. Jedini način življenja i djelovanja u ovom svijetu a da pritom ne nastaje karma jest ako svaku svoju misao, djelo, osjećaj, akciju posvetimo Bogu/Božanskom, tj. sve što činimo, mislimo, osjećamo, stvaramo činimo s Njim, kroz Njega, Njemu, za Njega, puštamo Božansko da Ono djeluje, misli, osjeća, radi, stvara, voli itd. kroz nas. Pritom rezultat djelovanja, mišljenja, osjećanja isto prepuštamo Njemu, nevezani za ishod (slobodni od svakog očekivanja i rezultata). Dakle, jedino takva predanost i takva nevezanost nas oslobađa od stvaranja/proživljavanja karme. Gdje god je upleteno ‘ja’ i ‘moje’ (znači ego!), karma je tu: ja sam ovo, ja sam ono, moj život, moje dijete, moja karijera, moj novac, moja patnja …. sve to stvara karmu.
  Osim toga potrebno je naglasiti da postoji nekoliko vrsta karme: vidi npr. ovaj link:
  http://spiritualni-paradoks.blogspot.hr/2009/12/sto-je-karma.html

  Naravno, točno i tečno, s predanošću Bogu recitiranje Veda iznimno jako pomaže u pročišćavanju, ublažavanju, iščezavanju starih i nestvaranju novih karmičkih niti.

  Vede su najstariji sveti spisi čovječanstva, povezuju se s Indijom (a zapravo drevnom duhovnom civilizacijom Bharat koja je bila na indijskom potkontinentu) jer su tamo ‘nikle’, ali Vede nisu indijske, one pripadaju svima, cijelom čovječanstvu, svim ljudima na Zemlji bez obzira na nacionalnost, jezik, vjeru, tradiciju. Vede pripadaju cijelom svemiru, prožimaju ga i stvaraju. Podrijetlo Veda je nepoznato, u dubokoj meditaciji primili su ih unutarnjim sluhom drevni ršiji i usmenim putem prenosili s učitelja na učenika kroz mnoga, mnoga stoljeća. Tek su unatrag nekoliko stoljeća zapisivane. One su savršene zbog apsolutnog poklapanja riječi i zvuka, tj. njegove frekvencije, značenja i ljekovitog duhovnog utjecaja koji ostaje u svima i svemu stvorenom nakon što su Vede tako izgovorene tj. odrecitirane. Jezik Veda je sanskrt.
  Primjerice, točno i tečno recitiranje svete i moćne vedske himne iz Krišna Yajur Vede: Sri Rudram donosi obilje dobrobiti, zdravlja, napretka, i duhovnog i materijalnog:
  Sri Rudram, namakam (tj. prvi dio):
  https://www.youtube.com/watch?v=vQjBQJqi0Ak
  Sri Rudram, chamakam (drugi dio):
  https://www.youtube.com/watch?v=XAlKnIXf5eY