Iako svaka četvrta žena izgubi trudnoću, u društvu se jako malo zna i priča o tome.Knjiga „O smrti i životu“ svjedoči o iznimno osjetljivoj temi velike društvene značajnosti, nažalost zanemarene.

Knjiga o smrti i životu pisana je intimnim jezikom proživljene boli nakon gubitka kćerkice u 5 mjesecu trudnoće. „Bol, tuga i očaj bili su toliki da nije bilo osobe sa kojom sam ih mogla podijeliti, a  jedino ih je papir mogao podnijeti.” Suočena sa šokom gubitka, hladnoćom i surovosti medicinskog sustava, nerazumijevanjem šire okoline, nedostatkom senzibilnosti društva općenito, s druge strane poznavanjem procesa žalovanja iz psihoterapeutske stolice, poznavanjem bezbrojnih sličnih priča drugih žena, stojeći na tom pragu života i smrti proživljavajući nepravdu i neshvaćenost, proživljavajući iznimnu bol tijela i duše koju smrt djeteta ostavlja iza sebe, jedino što  je autorici davalo nadu i mrvicu smisla jest ispisati ta svjedočanstva i ukazati na dubinu i značaj traume gubitka djeteta, te pozvati na osjetljivost i razumijevanje društva kao i medicinskog sustava, te ponuditi tehnike za izlaz iz tog mračnog tunela.   Kroz intimnu ispovijest vlastitih osjećaja  u procesu žalovanja i 12 životnih iskustva drugih žena koje svojim hrabrim pričama svjedoče duboku bol, stigme društva, snagu i hrabrost preživljavanja i životne borbe  u knjizi je opisano što sve žene majke proživljavaju i koliko je to duboko i važno za njih, cijele obitelji pa tako i cjelokupno društvo. Opisan je psihološki značaj i proces gubitka iz osobnog iskustva kao i iz teorijske psihološke perspektive. Ponuđene su praktične smjernice što činiti u tim trenucima, te kako se nositi sa sobom i okolinom, te svime što trauma gubitka i proces žalovanja donose. Opisan je društveni stav, te katastrofičnost šutnje koja se veže uz ove teme. Kroz cijelu knjigu naglašava se važnost govora, izražavanja i suočavanja sa vlastitim emocijama.

Kako su umjetnost i kreativnost dio autoričinog života i prožimaju njenu profesiju psihoterapeuta, u knjizi je opisana i psihološka strana kreativnosti odnosno značaj kreativnosti u psihoterapijskom procesiranju emocija, te je ponuđeno niz različitih art-psihoterapijskih tehnika koje žene mogu same sa sobom provoditi kako bi se suočile i procesirale cijelu lepezu emocija koje proživljavaju. 40 art-terapijskih vježbi osmišljeno je za procesiranje osjećaja kroz cijelu godinu žalovanja, svaka vježba provodi se jednom tjedno, a vježbama se uvijek može vraćati i neovisno o vremenu i situaciji jer se svaka odnosi na pojedinu emociju (tijelo i fizički simptomi, napetost, bol, strah, krivnja, tuga, ljutnja, trauma, izdaja tijela, negativna uvjerenja, unutarnje dijete, učenje iz gubitka i bola, oporavak, oprost, zahvalnost…), te ih mogu provoditi druge osobe koje nisu u žalovanju a žele raditi na sebi. Na kraju knjige ponuđeno je i 24 rituala koji za oproštaj i prelazak u daljnji život.

Bol koju žena proživi je stravična, ali snaga žene je nepokolebljiva! Ali to je snaga koja dolazi iz bola i ranjivosti od koje ne trebamo bježati  nego proživjeti ju. Tek prolaskom kroz dolinu boli možemo doći s druge strane do snage i hrabrosti. Proces žalovanja jest upravo to: preobrazba, put prema vlastitoj snazi i hrabrosti, osobni razvoj prema ispunjenijem životu. Svjetlo s druge strane tunela čeka na nas.

o smrti i zivotu


O autorici:

ana bozacAna Božac, psihologica, certificirana gestalt psihoteraputkinja, art-terapeutkinja, voditeljica je APT-a – Art PsihoTerapijskog Studija pod sloganom Put kreativne promjene u Puli. Nakon višegodišnjeg kliničkog rada u psihijatrijskim bolnicama, posvećuje se psihoterapijskom radu i art-terapiji s različitim skupinama. Posljednjih godina posebnom senzibilnošću, njezin je rad usmjeren prvenstveno na žensku tematiku, osobni razvoj i otkrivanje unutarnjih potencijala žena. U svom radu usmjerena je na holistički pristup čovjeku, integracijom znanja i mudrosti raznih psihoterapijskih pravaca, umjetnosti, plesa, glazbe, dramskog iskaza, kreativnosti, psihologije,rada na tijelu i duhovnosti. Terapijski rad se temelji na upoznavanju vlastitih unutarnjih procesa i njihova izražavanja pomoću kreativnih medija (glinom, likovni, glazbeni, plesni, dramski, tjelesni mediji) te otkrivanjem vlastite kreativnosti i unutarnjih snaga i pozitivnih resursa za suočavanje s poteškoćama koje život donosi. Certificirana psihoterapeutkinja geštalt i art psihoterapije, vodi niz različitih autorskih art-terapijskih radionica za žene te razne kreativne i psihološke radionice, individualnu psihoterapiju te art-terapijske retreate;

Provodi edukacije primjene multidisciplinarnog pristupa art-terapije u praksi, edukacije kreativnih tehnika u psihoterapiji u sjkopu IGW Gestalt edukacije u Zagrebu, koautorica je stručnog priručnika preventivnog programa za djecu za stručne suradnike u školama Ljubav u pokretu.

Kontakt: www.anabozac.com [email protected] 0915176701