People photo created by pressfoto - www.freepik.com

Menopauza je važno razdoblje u životu svake žene. Saznajte o svim promjenama koje menopauza donosi, a uz naše savjete pokušajte se izboriti sa njima. Iako je menopauza riječ koja već na samu pomisao plaši sve pripadnice ljepšeg spola, zapravo ne mora biti tako zastrašujuća.

atma.hr – 78
Klimaks je vrlo osjetljiv period života žene u kojem vaše tijelo kao i vaš um prolaze velike promjene koje su same po sebi dramatične. Vrijeme je da se bolje upoznamo s tim razdobljem kako bismo izbjegli svu dramu i njezine negativne posljedice.

Prije svega, trebalo bi znati da je to normalan tijek života i kao takav biste ga trebali prihvatiti. Ne dopustite da vam išta naruši samopouzdanje i naučite se nositi s promjenama na pozitivan i odvažan način. Svaka promjena je teška pa tako i promjene koje dolaze s menopauzom, ali gledajte na to kao na normalnu fazu koja će vas učiniti zrelijima i mudrijima iz koje uistinu možete izvući ono najbolje za sebe.

U tekstu koji slijedi, pokušat ćemo vam približiti kako izgleda ovo razdoblje u životu žene.

Što je menopauza?

Menopauza je period kada žena počinje gubiti svoju reproduktivnu sposobnost. Većina žena ulazi u menopauzu u dobi između 45 i 55 godina. Službenim početkom menopauze smatra se 12 mjeseci nakon zadnje menstruacije. Koje su godine kada će žena ući u menopauzu, ne može se precizno odgovoriti. Ulazak u menopauzu i završetak menstrualnog ciklusa ovise o genetici, načinu života i količini stresa koji je prisutan u vašem životu.

Menopauza je uzrokovana smanjenjem funkcije jajnika, odnosno broj oocita kod žena smanjuje se s vremenom dok potpuno ne nestane, što dovodi do smanjenja proizvodnje hormona estrogena i progesterona. Smanjena proizvodnja ovih hormona ili potpuni nedostatak proizvodnje dovodi do niza promjena koje karakteriziraju razdoblje menopauze. Nastaju promjene na vašem mozgu, koži i sluznici, koštanom tkivu, kao i na krvnim žilama. Nije ni čudo zašto su žene srednjih godina najosjetljivija skupina za razvoj određenih bolesti kardiovaskularnog sustava, osteoporoze, čak i demencije. Zbog toga je estrogen vrlo važan za zdravlje žene.

Prijelaz u menopauzu, koji se ponekad naziva i perimenopauzom, započinje nekoliko godina prije zadnje menstruacije žene. Za to vrijeme, žena može primijetiti neredovite menstrualne cikluse, valunge i druge promjene. Iako se ovo vrijeme uobičajeno naziva “menopauzom,” menopauza se zapravo javlja samo godinu dana nakon zadnje menstruacije.

atma.hr – 39

Simptomi u menopauzi – promjene kroz koje tijelo prolazi

Razdoblje menopauze, osim odsutnosti menstruacije, karakteriziraju i druge važne promjene u životu žene. Ovi simptomi utječu na veliki broj žena, iako u nekim slučajevima mogu biti gotovo potpuno odsutni.

Detaljno ćemo objasniti svaki simptom i znak menopauze kako biste ih što lakše upoznali i riješili s njima što je lakše moguće. Također nema pravila hoće li nastati sve promjene koje menopauza donosi, jer svaka je žena drugačija. Najčešći simptomi su:

1. Valunzi (toplinski valovi)

2. Pojačano znojenje noću

3. Suha koža

4. Suhoća vagine

5. Bolni seksualni odnosi

6. Povećani gubitak kose

7. Promjene raspoloženja

8. Nesanica

9. Usporeni metabolizam i lakše debljanje

Valunzi

Ako ste trenutno u perimenopauzi ili ste već ušli u razdoblje menopauze, vjerojatno ste već osjećali iznenadnu vrućinu i pitali ste se što se događa. Ovo je zaista samo jedna od najčešćih promjena koje ćete proći. Ti neugodni i iznenadni valovi vrućine javljaju se već u perimenstrualnom razdoblju kod 20-30% žena, dok se kod žena u ranoj postmenopauzi javljaju kod čak 85% žena. Vrijednosti mogu biti povezane s promjenom razine estrogena. Vrući valovi su iznenadni osjećaj topline u gornjem dijelu tijela ili u cijelom tijelu.

Lice i vrat postaju upaljeni. Na prsima, leđima i rukama mogu se pojaviti crvene mrlje. Mogu ih pratiti obilno znojenje i hladno drhtanje. Vrijednosti mogu biti vrlo blage ili ozbiljne da bi vas probudile (naziva se i noćno znojenje). Dobra stvar je što ne traju dugo, obično između 30 sekundi i 10 minute u rijetkim slučajevima.

Mogu se dogoditi nekoliko puta na sat, nekoliko puta dnevno ili samo jednom ili dva puta tjedno. Postoji dobra vjerojatnost da ćete i vi imati toplinske valove tijekom nekog razdoblja menopauze, ali ne dopustite da vas oni plaše. Imajte na umu da će oni brzo proći pa što ih prije prihvatite kao uobičajene, lakše će ih izdržati i u pravilu će trajati kraće ako ih jednostavno ignorirate.

atma.hr – 75
Pojačano znojenje noću

Ova promjena nastaje zbog smanjenja količine estrogena u mozgu. Konkretno, vašem hipotalamusu treba vremena da se navikne na smanjenu količinu estrogena koji uzrokuje poremećaj u termoregulaciji.

Vaše tijelo može osjetiti iznenadnu vrućinu, praćenu znojenjem koje završava drhtanjem i osjećajem hladnoće. Ova se promjena javlja češće noću i zbog toga se definira kao noćno znojenje. To je zapravo samo posljedica valunga koja je uobičajena u menopauzi.

Suha koža i sluznica, bolni seksualni odnosi

Hormonska neravnoteža, prije, tijekom i nakon menopauze također će uzrokovati promjene na vašoj koži i sluznici. Vaša koža u tom razdoblju počinje stariti, gubeći vlažnost i elastičnost, kao i sluznice.

Često se vaginalna suhoća javlja i zbog smanjenja proizvodnje estrogena na koje vaše tijelo još nije naviklo. Vaša će koža također biti suha i često možete osjetiti neugodan svrbež. Zbog pada razine estrogena i loše krvi i sluznice, vaš epitel postaje blijed, manje elastičan i suh.

Uslijed tih promjena često možete osjetiti svrbež i peckanje u vagini pa će stoga vaš seksualni odnos biti bolan i manje ugodan. Naše reproduktivno zdravlje karakterizira i zdravlje rodnice pa nije slučajno da sa prestankom funkcije jajnika nastaje nedostatak sekreta, koji je odgovoran za vlažnost vagine i adekvatan seksualni odnos. Da biste smanjili ove neugodne simptome možete koristiti vaginalne ovlaživače koji vam uveliko mogu pomoći.

Povećani gubitak kose

Promjene u menopauzi uvelike utječu na gubitak samopoštovanja kod žena tijekom ovog razdoblja. Kosa je simbol ženstvenosti i ljepote, pa je sasvim normalan strah koji nastaje kada žena u menopauzi primijeti kako joj kosa opada. Međutim, ovo je jedan od problema u menopauzi koji lako možete riješiti.

Povećani gubitak kose javlja se kao posljedica hormonalne neravnoteže kod žena, a najčešće nastaje u pubertetu, tijekom trudnoće i porođaja, kao i u menopauzi. Menopauza uzrokuje gubitak kose zbog smanjene razine estrogena, što utječe na normalno funkcioniranje folikula, kao i na rast i kvalitetu kose.

Lako se riješite gubitka kose u klimaksu uz pravilnu njegu i poduzimanje određenih koraka u prvom nagovještaju opadanja. Poduzimanje ispravnih mjera na vrijeme može vam pomoći u sprečavanju gubitka kose u menopauzi i gubitka kose.

atma.hr – 78
Promjene raspoloženja i nesanica

Hormonalne promjene i nedostatak sna mogu pridonijeti promjenama raspoloženja, tjeskobe, razdražljivosti, zaboravnosti i poteškoća u koncentraciji ili donošenju odluka.

Niska razina estrogena povezana je s nižom razinom serotonina, hormona koji regulira raspoloženje, emocije i san. Depresija nije češća u menopauzi nego u ostalim životnim fazama.

Međutim, postnatalna depresija i stres tijekom perimenopauze mogu učiniti da se žena često nađe u začaranom krugu promjena raspoloženja.

Sporiji metabolizam i lakše debljanje

Bilo je slučajeva da su se žene žalile da brže dobivaju na težini, kao i na masne naslage. Ne postoje konkretni dokazi da se to događa isključivo zbog menopauze, ali smanjenje razine estrogena može dovesti do sporijeg metabolizma i, prema tome, bržeg povećanja tjelesne težine.

Također, vaši mišići će izgubiti puno elastičnosti, a masne naslage će se smjestiti mnogo lakše i brže. Žene s genetskom predispozicijom, kao i žene koje su inače sklone debljanju, imaju veću predispoziciju za prekomjernu težine u menopauzi. Ovo je pravo vrijeme za promjenu životnih navika. Okrenite se vježbanju, probajte jogu. Ostavite brzu hranu i obvezujte se na zdravu prehranu. Ova odluka spriječit će pretilost, kao i mnoge druge neugodne simptome menopauze.

atma.hr – 39

Kako se nositi s promjenama u menopauzi?

Ono što trebate razumjeti je da menopauza nije promašaj. Ovo je normalna životna dob kroz koju prolazi svaka žena. Ne možete preskočiti ili zaobići menopauzu, jer je to prirodan tijek vašeg života. Samo na vama je da to u potpunosti prihvatite kao normalno stanje koje će proći i koje neće uzeti vašu ženstvenost sa sobom.

Nakon vrhunca, još uvijek ćete moći uživati ​​u životu do kraja kao i dosad. Pazite na svoje zdravlje koliko i na svoje tijelo i proći ćete razdoblje menopauze kao da ga nije bilo. Okrenite se zdravom načinu života. Jedite zdravo, češće vježbajte i oslobađajte se stresa. Ponekad vremenske promjene utječu na vas, ali ne dopustite da vremenske prilike potpuno kontroliraju vaše raspoloženje.

Stres nije ništa drugo nego naša frustracija i strahovi koje ste sebi nametnuli. Sve je u glavi. Mislite pozitivno, držite se podalje od negativnih priča, negativnih ljudi i negativnih misli i vidjet ćete promjenu već sljedećeg jutra.

Njegujte kosu i kožu jer će im tijekom ovog razdoblja trebati više hidratacije i hranjivih sastojaka. Priuštite si dozu mira i opuštenosti na redovitoj osnovi. Pronađite hobi koji vas usrećuje i više vremena posvetite sebi.

Da biste spriječili osteoporozu i probleme s kostima, koristite više hrane koja sadrži vitamin D i kalcij. Unesite više hrane bogate kalijem kako biste pomogli mozgu da razvije bolju memoriju. Riješite sudoku ili križaljku kako biste pomogli da vaš mozak bude zdrav.

Razmislite o svim onim neugodnim situacijama koje su išle zajedno s menopauzom. Nema više bolova u trbuhu i grčeva, PMS-a, jakog krvarenja i kupovine uloška. Zbog menstruacije više ne morate odgađati godišnji odmor i ne morate koristiti kontracepciju zbog straha od neželjene trudnoće.

atma.hr – 78
Ako imate valunge i promjene raspoloženja, recite sebi: „i to će proći, jednostavno ću se ohladiti i popiti čašu vina u kadi“. Ako patite od nesanice u menopauzi, pijte blagi čaj od lipe za ljepši i bolji san. Zaista imate puno načina da se uljepšate ovih dana velikih promjena. Sjetite se samo trudnoće. Vjerojatno ste i tada prošli kroz iste ili slične promjene, ali manje ste bili zabrinuti jer ste u svijet unijeli novi život.

Vaše iskustvo i mudrost koju ste stekli tijekom godina sada dolaze u prvi plan. Ne dozvolite da vas menopauza uplaši – neka se  ona plaši vas.

69 ŽENSKO TIJELO ŽENSKA MUDROST

ZENSKO TIJELO ZENSKA MUDROST