Lachcha Paratha ili lisnato tanko pecivo s maslacem! Pravo otkrovenje! Fantastično lisnato, nekako rustično, topi se u ustima, mekano iznutra, a hrskavo spolja… pripada tipu peciva pod nazivom paratha (parat – sloj + atta – vrsta brašna od kog se pravi). Radi se o “običnom” pecivu koje dolazi iz sjevernih regija Indije, a sam termin označava tanki beskvasni kruh koji ima više slojeva i peče se u posebnoj vrsti tiganja ili grilu. Postoji nekoliko vrsta, a mogu čak biti i punjeni ili začinjeni.

Tekst i foto: NaTanjiru.com
Prenosi: Namirnice.ba

Sastojci

250g višenamjenskog brašna
60g istopljenog maslaca
1/2 žličice soli
oko 150ml tople vode
brašno za posipanje
oko 20g istopljenog maslaca
15g maslaca
žličica ulja za prženje

Priprema:

Izmiješajte brašno i sol. Dodajte otopljeni maslac, malo ga utrljajte u brašno, a zatim i toplu vodu. Zamijesite tijesto dodajući po potrebi još po malo brašna ili vode. Mijesite na radnoj površini dok ne dobijete glatko tijesto koje se više ne lijepi za ruke, ali je i dalje mekano. Nemojte pretjerati s brašnom da tijesto ne bi postalo isuviše tvrdo.

Indijski-lisnati-hljeb-priprema

Ostavite da se odmori oko 20 minuta do sat vremena.

Tijesto podijelite na 4 jednake lopte i svaku malo premijesite. Sa svih strana ih obložite brašnom. Istopite 20g maslaca.

Istanjite oklagijom što više svaku lopticu tijesta da bude kružnog oblika. Premažite maslacom i pospite brašnom (tri prstohvata). Prstima malo rasporedite brašno i maslac. Krenite od jednog kraja i počnite slagati list tijesta kao lepezu – ivica od koje ste počeli treba ostati s gornje strane, a podižite i presavijajte unazad jedan po jedan sloj, tako da budu jedan preko drugog. Kad završite sa slaganjem, držeći za krajeve, lagano tresnite i malo izdužite tako presavijeno tijesto.

Indijski-lisnati-hljeb-priprema-1

Uvijte u rolnicu. Lagano je pritisnite prstima i slobodni kraj podvucite i pričvrstite uz nju.

Ponovite to s ostalim lopticama tijesta i slažite ih na brašnom posut dio radne površine ili na papir za pečenje.

Jednu po jednu rolnicu razvijajte oklagijom, ali tako da ne pritiskate prejako, jer će se time izgubiti slojevi. Dakle, potrebno je istanjiti rolnicu što više, ali što laganije, bez jakog pritiska.

Zagrijte tavu. Ja sam koristila običnu teflonsku, jer, vjerovatno kao i većina vas, nemam one koji se specijalno koriste za ove tanke indijske kruhove (nalik nekoj ravnoj ploči). Potrebno je peći ih na srednjoj vatri, a ja od početka do kraja držim na jačini 7 od 9. Kad se zagrije tava, dodajte kapljicu ulja – preporučujem kokosovo, ako vam je dostupno ili ghee jer oni neće dimiti prilikom zagrijavanja.

Indijski-lisnati-hljeb-priprema-2

Malo tresnite razvijeno tijesto da bi višak brašna otpao i stavite u tavu. Vidjet ćete da će se pojaviti mjehurići i tada je okrenite, premažite malo istopljenim maslacom i pecite dok i s donje strane ne dobije zlatno tamne krugove. Izvucite iz tave i premažite i tu stranu maslacom. U prosjeku ih je potrebno peći oko 1,5 min s jedne strane i 1-1,5 min s druge, s tim što se prvo pecivo uvijek duže peče (bez obzira na dobro zagrijanu tavu): oko 3-4 min s prve strane i oko 1,5 min s druge. Naravno, to zavisi od tave i jačine vatre, ali htjela sam vam dati neke okvirne mjere.

Kako ih jednu po jednu pržite, prekrijte ih komadom ubrusa ili salvetom, a zatim čistom kuhinjskom krpom da ostanu duže tople i služite uz neki dip, namaz ili kao kruh uz kari ili egzotičnije začinjeno varivo. Ili ih jednostavno samo listajte do besvijesti i uživajte u fantastičnom ukusu!

paratha

Za puno više detalja posjetite blog NaTanjiru.com.