Osobe osjetljive na laktozu moraju iz svog jelovnika izbaciti doslovno sve mliječne proizvode. Iako se ponekad čini da je zato njihova prehrana dosta osiromašena, to zaista nije tako. Osim toga, industrijski mliječni proizvodi nisu nimalo zdravi pa je to i dodatni razlog da ih eliminirate iz svoje prehrane. Isprobajte ove zanimljive recepte i uživajte u njima!
Osjetljivost na laktozu je nemogućnost probavljanja mliječnog šećera laktoze, zbog čega nastaju crijevni problemi, poput napuhnutosti, plinova, proljeva i sl. Osobe osjetljive na laktozu moraju iz svog jelovnika izbaciti doslovno sve mliječne proizvode.
Iako se ponekad čini da je zato njihova prehrana dosta osiromašena, to zaista nije tako.
I sami vegani, koji ne jedu nikakve proizvode životinjskog podrijetla, što uključuje i one mliječne, znaju koliko takav jelovnik može biti bogat i raznovrstan.
Osim toga, industrijski mliječni proizvodi nisu nimalo zdravi pa je to i dodatni razlog da ih eliminirate iz svoje prehrane i uživate u nekim biljnim zamjenama za kravlje mlijeko.
Recepti bez laktoze
1. Kus-kus s jabukama i cimetom – za idealan početak dana bez laktoze
Sastojci:
- 2 šalice soka od jabuke
- ¼ šalice narezanih sušenih jabuka
- ¼ šalice grožđica
- 2 žličice cejlonskog cimeta
- prstohvat soli
- 1 šalica instant kus-kusa
- ¼ badema u listićima (po želji za ukrašavanje)
Priprema:
1. Stavite sok od jabuka, sušene jabuke, grožđice, cimet i sol u lonac pa zakuhajte.
2. Umiješajte kus-kus, poklopite pa maknite s vatre. Ostavite da odstoji 5 minuta.
3. Maknite poklopac te razrahlite kus-kus vilicom. Po želji, pospite listićima badema.
2. Veganski rižoto sa smeđim šampinjonima – prijedlog za ručak bez laktoze
Sastojci:
- 250 g arborio riže
- 170 ml povrtnog temeljca
- 250 ml suhog bijelog vina
- 1 češanj češnjaka
- 2 srednja luka
- 250 g smeđih šampinjona
- 1 žličica sušenog bosiljka
- 1 žličica sušenog timijana
- soli i papra po želji
- maslinovo ulje
Priprema:
1. U manji lonac ulijte povrtni temeljac pa stavite na laganu vatru. Dodajte polovicu količine vina te sušeno začinsko bilje pa dobro izmiješajte.
2. U wok ili veliki lonac ulijte maslinovo ulje, dodajte narezane gljive, narezani luk i češnjak te preostalu polovicu vina. Kuhajte dok luk malo ne omekša.
3. Dodajte rižu pa kuhajte nekoliko minuta dok se riža malo ne kristalizira.
4. Malo-pomalo dodajte mješavinu temeljca i začina te neprestano miješajte sve dok riža potpuno ne upije tekućinu. Nastavite miješati sve dok riža ne postane gusta i kremasta.
5. Poslužite sa sezonskom salatom po izboru.
3. Dal od žute leće – prijedlog za ručak bez laktoze
Sastojci:
- 2 žlice repičina ulja
- 2 žličice sjemenki kumina
- 1-2 žličice crvene paprike ili kajenskog papra
- 1 srednji luk, narezan
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
- 1 žličica soli
- 1,5 šalica žute leće, oprane
- 2 šalice povrtnog temeljca
- 1 žličica kurkume u prahu
Priprema:
1. U loncu zagrijte repičino ulje ne srednjoj vatri. Dodajte sjemenke kumina i crvenu papriku ili kajenski papar pa malo propirjajte. Zatim dodajte i luk, češnjak i sol pa još malo propirjajte.
2. Dodajte leću, povrtni temeljac, 2 šalice vode i kurkumu. Poklopite pa ostavite da se lagano kuha oko 25 minuta ili dok se tekućina ne upije.
Napomena: u ovom receptu možete koristiti i smeđu ili zelenu leću, samo malo produljite trajanje kuhanja za 10-15 minuta.
4. Sirovi cheesecake od makadamija i indijskih oraščića – savršeni desert bez laktoze
Sastojci:
- 2 šalice makadamija oraščića
- 1,5 šalica indijskih oraščića
- 1/5 šalice datulja bez koštica
- ¼ šalice sušenog kokosa ili kokosa u listićima
- 6 žlica kokosova ulja, rastopljenog
- ¼ šalice soka od limete
- ¼ šalice agavina sirupa
- ½ mahune vanilije
- 3 šalice bobičastog voća (borovnica, malina…)
Priprema:
1. U dvije zasebne zdjele potopite makadamija i indijske oraščiće u hladnu vodu. Ostavite ih da se namaču 4 sata, zatim operite, procijedite i stavite na stranu.
2. Ubacite makadamija oraščiće i datulje u multipraktik pa propulsirajte do grublje teksture.
3. Na dno kalupa za pite rasporedite listiće kokosa. Preko toga utisnite smjesu od makadamije i datulja kako biste dobili koru.
4. U multipraktik stavite indijske oraščiće, kokosovo ulje, sok od limete, agavin sirup i 6 žlica vode. Ostružite srž iz mahune vanilije, dodajte u multipraktik pa izmiksajte tako da dobijete glatku teksturu. Smjesom nadjenite koru od makadamije u kalupu.
5. Prebacite u zamrzivač na 1-2 sata kako bi se torta dodatno stisla. Zatim je malo odmrznite u hladnjaku pa je narežite i svaku krišku pospite bobičastim voćem. Ostatak torte vratite u hladnjak.