atma.hr – 52
Štite srce

Lubenica je odličan izvor likopena, a istraživanja su pokazala da može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti za čak 50%.

Sprječavaju nastanak raka

Lubenice sadrže visoku koncentraciju karotenoida koji smanjuju rizik od nastanka raka pluća. Također će usporiti širenje stanica raka i ubrzati proces oporavka.

Pospješuju probavu

Lubenice će potaknuti rad crijeva jer sadrže visoki postotak vode. Također će smanjiti razinu želučane kiseline i potaknuti oslobađanje toksina iz tijela putem probave.

Održavaju zdravlje kože

Lubenice sadrže kolagen, spoj proteina koji pospješuje strukturu kože i vezivno tkivo kože. Kolagen također pospješuje brže zacjeljivanje rana, a dokazano je da lubenica kožu čini manje suhom i grubom.

atma.hr – 52
Povećavaju razinu energije

Lubenice sadrže vitamine B skupine koji pomažu u proizvodnji energije u tijelu. Također su potrebni za razgradnju masti i šećera.

Pospješuju mršavljenje

Odlične su za osobe koje žele izgubiti suvišne kilograme jer sadrže malo soli, masti, kolesterola i kalorija. Zbog visokog postotka vode, lubenica će vas dulje držati sitima.

Kako izabrati lubenicu?

Potražite simetričnu lubenicu čija je težina sukladna veličini. Ne bi trebala sadržavati mrlje i mekana mjesta. Okrenite je i potražite udubljenje koje je nastalo uslijed polegnutosti na zemlji. Ako ne vidite to udubljenje, to znači da lubenica još uvijek nije zrela.

Pohranite lubenicu

Ubrane lubenice više neće rasti, ali će i dalje proizvoditi nutritivne tvari. Likopen i beta karoten, nutritivne tvari biljaka koje su korisne za čovjekovo zdravlje, se povećano proizvode kada je lubenica pohranjena na sobnoj temperaturi. Jedna šalica lubenica sadrži više likopena od rajčice srednje veličine.

Iskoristite ostatke

Kada ju jednom narežete, lubenica ostaje svježa tek dan ili dva. Kako ostatak ne biste bacili, iskoristite ga za kockice leda. Stavite ostatke lubenice u blender i miksajte dok smjesa ne postane kompaktna. Izlijte smjesu u kalupe za led i zaledite. Led možete dodavati u razna voćna pića.

Najlakši način rezanja

Opranu lubenicu stavite na površinu za rezanje. Uzmite veliki, oštri i teški nož. Odrežite nekoliko centimetara od ruba lubenice kako bi postala stabilna za rezanje. Okrenite ju na stranu koju ste odrezali i okomito ju prerežite popola. U ovom trenutku s lakoćom možete ukloniti sjemenke ako vam smetaju. Polovicu okrenite prema dolje i režite na kriške. Ono što ne pojedete odmah trebate staviti u zatvorene posude i ostaviti u hladnjaku.

Lubenicu je potrebno oprati prije konzumiranja

Lubenicu uvijek operite prije rezanja jer raste na zemlji i dodiruje ju veliki broj ljudi. Iako vam se čini čistom, kora lubenica često sadrži veliki broj bakterija. Važno je da lubenicu dobro operete prije rezanja kako se bakterije ne bi proširile na unutrašnjost koju jedemo.

centar-zdravlja.net

atma.hr – 52