Artwork by Daniel B. Holeman

atma.hr – 52
Ako vaše zadovoljstvo dolazi od tijela, u konačnici ćete biti frustrirani. Ali ako vaše zadovoljstvo proizlazi od onoga što je unutar vašeg tijela, vašoj sreći i vašem miru nikada neće biti kraja. Zadovoljstvo koje dolazi iznutra nije podvrgnuto prirodnim uvjetima ovog fizičkog svijeta, već je na duhovnoj razini.

Naša svijest je simptom prisustva duše i ona je vječna. Naša svijest je izravno povezana s Bogom, koji je vrhovni izvor svih svijesti. To je kao što sunčeve zrake isijavaju iz Sunca. Sunčeve zrake su upravo ovdje na zemlji, ali one ne pripadaju Zemlji. Budući da dolaze od sunca, imaju iste osobine kao sunce.

Isto tako, mi smo svjesni, a ne nesvjesni. Ovaj svijet je napravljen od materije koja je nesvjesna, ali duša je svjesna. Duša zapravo nema nikakve veze s nesvjesnom materijom, iako je ovdje. Njen izvor je Bog, koji je vrhovni izvor sve svijesti.

I tako, kada shvatimo da smo dio Boga, čak i u ovom fizičkom tijelu i gledamo kako tijelo prolazi kroz procese starosti, bolesti i smrti, mi nećemo osjećati nikakvu patnju. Tijelo će patiti, ali duša će naći svoje zadovoljstvo u Bogu. Duša će pronaći zadovoljstvo tamo gdje se nalazi pravo zadovoljstvo – unutar vlastite egzistencije.

atma.hr – 39

atma.hr – 39