Orah u kombinaciji s medom predstavlja izuzetan prirodni lijek čija se ljekovitost ne može usporediti niti s najmoćnijim farmaceuskim preparatima. Kombinacija meda i oraha našem organizmu osigurava sve neophodne vitamine, minerale, bjelančevine, masti, ugljikohidrate te još mnogo toga.

Visoki tlak

Kod problema s visokim krvnim tlakom preporučuje se svakodnevno uzimanje 100 grama oraha i iste količine meda u razdoblju od 45 dana.

Glavobolje

Ne samo da je jako ukusna slastica med u kombinaciji s orasima, već zaista dokazano i pomaže kod problema s glavoboljom i nesanicom.

Čir na želucu

Kod problema sa čirom potrebno je pripremiti orahovo mlijeko s medom. Priprema je vrlo jednostavna; 20 grama mljevenih oraha pomiješa se s vrelom vodom, dobro promućka i procijedi. U mlijeko dodati 2 žlice meda i uzimati pola sata prije svakog jela 2-3 žlice.

Anemija

Pripremiti smjesu od pola kilograma livadskog meda, pola kilograma mljevenih oraha i jednog limuna. Sve se dobro izmiješa i uzima svaka tri do četiri sata. Smjesa je veoma dobra za oporavak anemičnih i iscrpljenih osoba.

Hipertenzija i nedostatak željeza

Treba svakodnevno uzimati 100 grama oraha s istom količinom meda, najmanje 45 dana. Med i orasi su veoma dijelotvorni i kod ishemije srca. Žlica meda sa tri-četiri oraha ne samo da je izvanredan delikates, već i sredstvo protiv glavobolje, nesanice, skleroze. Ista doza dovoljna je da se zaštitimo od povećane radijacije, tvrdi poznati američki liječnik D. Gail

Prirodni lijek za anemiju na bazi meda i oraha

Pripremiti smjesu od pola kilograma meda i pola kilograma mljevenih oraha i soka od jednog limuna. Sve zajedno dobro izmiješati te pripravak uzimati 3 puta dnevno po jednu žlicu. Med s orahom je dobar za oporavak iscrpljenih i anemičnih osoba.

http://lijecenje.blogspot.com/2012/12/med-i-orah-prirodan-lijek.html