pixabay.com

atma.hr – 52
Slanutak nije samo ukusna, nego i zdrava namirnica, posebno pogodna za dijabetičare. Grah garbanzo, ili slanutak, podrijetlom iz Perzije, ima delikatesan miris i nježan okus. Pronalazimo dokaze toga, da se slanutak koristi već više od 7000 godina. Slanutak je bio omiljeno jelo Egipćana, Grka i Rimljana. Postepeno se proširio u druge zemlje svijeta.

Sada su najveći proizvođači slanutka Indija, Pakistan, Turska, Etiopija i Meksiko. Najpoznatija jela od slanutka su hummus (namaz od slanutka) i falafel (pržene kuglice od slanutka). Slanutak se također može pripremiti sa povrćem ili karri sosom, ili poslužiti kao salata. Brašno od slanutka koristi se za pripremu mnogih delikatesnih jela, na primjer pakora (pohanog povrća na indijski način) i dvaraka burfi (slatkiša od slanutkovog brašna).

Osim toga što je fin, slanutak je vrlo zdrava namirnica, posebno pogodna za dijabetičare:

  • bogat izvor nutrijenata – sadrži molibden (mineral u tragovima), dijetalna vlakna, folnu kiselinu i mangan, bogat mineralima poput željeza, magnezija, bakra i cinka
  •  ima niski glikemični indeks – istraživanja glikemičnog indeksa namirnica su pokazala, da slanutak ima niski glikemični indeks (28-32)
  • sadrži puno proteina – slanutak je važan izvor makro nutrijenata, sadrži puno proteina. Kuhani slanutak sa povrćem i cjelovitim žitaricama poput riže je odličan visoko-proteinski nemasni obrok.
  • smanjuje kolesterol – dijetalna vlakna, koja sadrži slanutak pomažu u snižavanju kolesterola u krvi na takav način, da se vežu uz žučne kiseline u tankom crijevu i sprečavaju njihovu re-apsorpciju
  •  pogodan za dijabetičare – Slanutak sprečava nagli porast šećera u krvi nakon jela i zbog toga je idealna namirnica za dijabetičare. Znanstvena istraživanja potvrđuju da redovito konzumiranje slanutka može spriječiti dijabetes 
  • sprečava bolesti srca – Redovito konzumiranje slanutka može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca.

Istraživanja koja su trajala 25 godina i u kojima je sudjelovalo više od 16000 ljudi diljem svijeta pokazala su da kod ljudi, koji su redovito konzumirali mahunarke, rizik od srčane bolesti je bio smanjen za 80%.

http://www.alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/slanutak/


Widget not in any sidebars

Salata od Slanutka

Ocijedite slanutak i stavite ga u lonac. Prekrijte s vodom i dovedite do vrenja zajedno s mrkvom, lukom, češnjakom i 3 žlice maslinovog ulja.

Ostavite neka se krčka na 2 sata.

Dodajte soli i kuhajte na daljnjih sat vremena sve dok se slanutak ne skuha.

Dodajte vode ako je potrebno, zato jer slanutak mora biti pod vodom.

Ocijedite, ali ostavite tekućinu. Odbacite mrkvu, luk i češnjak.

Poslužite slanutak dok je vruć, s malo preostale tekućine, čajnom žličicom octa, preostalim maslinovim uljem i s malo papra.

http://www.centar-zdravlja.net/zdravi-recepti/salate/9/salata-od-slanutka/455/


Widget not in any sidebars