Ovo možete postići samo jedući zdravu hranu koja sprječava žudnju za šećerom, tvrde nutricionisti. I složeni ugljikohidrati, odnosno polisaharidi, proizvode jednak učinak u pogledu serotonina, samo to čine sporije. Sljedeće namirnice zadovoljit će vaše potrebe za slatkim, bez štete za vaše zdravlje.

atma.hr – 52
Većina nas ne zna objasniti zašto u bolnim emocionalnim stanjima posežemo za keksima, kolačima, bijelim kruhom, čokoladom ili pudingom. Mnogi vjeruju da im te namirnice pomažu zato što imaju odličan okus. Ali, to je samo dio razloga. Ta nas hrana privlači zbog sastojaka koji dižu raspoloženje – jednostavnih ugljikohidrata, to jest monosaharida i disaharida. U svakodnevnom govoru, zovemo ih naprosto šećeri.

Kad zagrizemo u štrudlu od jabuke ili u krafnu, unosimo u organizam te spojeve i odmah se osjećamo bolje.

Potreba za serotoninom

U našem organizmu jednostavni ugljikohidrati započinju niz kemijskih procesa, koji u konačnici vode do dizanja nivoa serotonina u mozgu. Studije pokazuju da je niska razina serotonina među glavnim uzročnicima žudnje za slatkim. Serotonin je neurotransmiter koji stvara osjećaj spokoja i zadovoljstva. Što je više serotonina, to se bolje osjećamo.

Zato, kad nam je potreban brz rast serotonina, tražimo hranu bogatu šećerom. Nažalost, često ga nalazimo u prerađenim namirnicama s puno kalorija i malo hranjivih sastojaka. Pretjerano konzumiranje hrane koja sadrži jednostavne ugljikohidrate može uzrokovati mnoge zdravstvene poteškoće. Među njima prednjače dijabetes, gojaznost i bolesti srca i krvnih žila.

I ne samo to – otkriveno je da konzumiranje bijelog šećera oštećuje jetru, remeti rad hormonalnog sustava i povećava rizik od raka.

atma.hr – 52
Kako prekinuti začarani krug

Ako previše popustimo žudnji za šećerom u prerađenoj hrani, uzrokovat ćemo si brz rast, a potom i jednako brz pad glukoze u krvi. Taj nagli pad potiče još veću potrebu za šećerom, pa se stvara začarani krug. Prekinuti ga možete samo jedući zdravu hranu koja sprječava žudnju za šećerom, tvrde nutricionisti. I složeni ugljikohidrati, odnosno polisaharidi, proizvode jednak učinak u pogledu serotonina, samo to čine sporije. Sljedeće namirnice zadovoljit će vaše potrebe za slatkim, bez štete za vaše zdravlje.

1. Rajčica

Rajčica je učinkovita protiv žudnje za šećerom, jer sadrži visoku razinu triptofana – tvari koju tijelo pretvara u serotonin. Ovaj plod bogat je i kromom, mineralom koji umanjuje žudnju za hranom, te regulira kolesterol i razinu glukoze u krvi.

2. Jabuka

Jedno od najboljih voća za zadovoljavanje želje za slatkim je jabuka. Lako ju je nositi sa sobom i nije ju potrebno guliti ili rezati kao drugo voće. Čak i kisele sorte jabuke sadrže mnogo zdravih ugljikohidrata. Ovo je voće bogato i prehrambenim vlaknima, koja daju osjećaj sitosti i smanjuju glad.

atma.hr – 52
3. Slatki kukuruz

Slatki kukuruz još je jedna zdrava namirnica koja vam može pomoći u “odvikavanju od slatkiša”. Posebno dobro suzbija želju za slatkim kad je skuhan. Obiluje antioksidansima, vitaminima. mineralima i prehrambenim vlaknima. Osim poriva za jedenje šećera smanjuje i glad.

4. Slatki krumpir 

Još jedno povrće koje vam može pomoći jest slatki krumpir. Ova namirnica neće samo zadovoljiti vašu žudnju za slatkim, nego će dodatno organizam opskrbiti vitaminom C, D i B6 i željezom. Hranjive tvari u slatkom krumpiru mogu spriječiti bolesti srca, rak i druge degenerativne bolesti.

5. Cimet

Cimet je fantastičan začin koji ima izvrstan okus i miris, pa ga možete dodati mnogim jelima. Cimet odlično pomaže protiv želje za slatkim. Ovaj začin sprečava nagle oscilacije u nivou glukoze koje pridonose žudnji za šećerom i time odgađa potrebu za unosom nove porcije šećera.

Navedene namirnice neće samo umanjiti žudnju za slatkim, nego će i poboljšati vaše zdravlje te održati liniju vitkom.

Kao alternativu bijelom šećeru kod pripreme kolača i deserta možete koristiti javorov ili agava sirup, steviju te kokosov šećer.

Autor: Ozren Podnar
Izvor: alternativa-za-vas.com