Ciklus predavanja o anksioznosti:
STRAH OD SMRTI
-online predavanje-

Utorak, 18.10.2022., 19.30-21.00

VODE: Kaya T. Sertić i Helena Šunjić

Ove zime odlučile smo pripremiti ciklus predavanja vezanih za teme koje su vrlo često bogato tlo za anksioznost. Prva na redu tema je ona s kojom se svatko od nas u životu mora susresti – vlastita smrtnost i vlastiti gubitak kontrole.

Velika nepoznanica, onoga što nas čeka, ali i projekcija nemoći i boli često nas drže zatočenima do te mjere da ni ne vidimo kako od vlastitih strahova zapravo ne živimo punim plućima.

Strah od smrti jedna je od najčešćih tema zapadnoga društva koje izazivaju anksioznost. Ova tema često je projekcijsko platno za sve ono neriješeno u našoj psihi, sve strahove, boli, ljutnje i brige koje neprobavljene čekaju i fokusiraju se oko nekoliko točaka.

Ipak, zašto je baš ova tema toliko važna? Zašto se baš za nju zalijepi anksioznost?
Strah od smrti je najveći izazov za ego. Svi se bojimo smrti i nepoznatog u njoj. Upisujemo u nju naše najgore mogućnosti, i ona nosi sfere koje nam se iz ovog stanja svijesti čine nepremostive, veće od nas i strašne.

Što ako umrem? Što ako nestanem? Što ako izgubim razum? Što ako me nema? Što ako nema ničega? Najbolje da se s time ni ne bavim.

U brojnim duhovnim, ali i psihološkim praksama suočavanje sa smrti i vlastitom smrtnošću proces je kojemu možemo pristupiti kao podržavajući, oslobađajući, kao onaj dio našeg postojanja koji nas može naučiti kako da živimo, što nam je uistinu važno i od čega se želimo osloboditi. Može nam biti putokaz da još više ukorijenimo u sebe i živimo onaj život koji želimo.

na ovom predavanju:
– objasnit ćemo što je to što upisujemo u ove teme i zašto se to događa?
– pogledati koji su najčešći pozadinski strahovi jednom kad otvorimo ove dvije teme?
– istražiti u kakvom su odnosu smrtnost, svjesnost, ego i kontrola
– baviti ćemo se i pojmovima racionalno i iracionalno, duhovno i psihološko
– govoriti ćemo o vlastitom iskustvu s ove dvije teme te našim iskustva u radu kako ove strahove nadići

Cijena predavanja je 100 kn, a prijava je obavezna.

Za prijavu je potrebno ispuniti prijavnicu na linku:
https://forms.gle/amP9gtVEB77nSDw17

Prijava je važeća uz uplatu. Nakon prijave u roku 24h na vašu email adresu stići će upute za plaćanje, a po izvršenoj uplati i ZOOM link za predavanje.

facebook događanje