Foto: sannyas.wiki

“Univerzum je napravljen od supstance zvane radost. Naći ćete je ako budete gledali pravo ispred sebe. Ako gledate u stranu, promaknut će vam.” – Osho

atma.hr – 52
Osho je jedan od najpoznatijih duhovnih učitelja 20. stoljeća, a u svojoj knjizi “Radost: Sreća koja dolazi iznutra” daje jasne i jednostavne smjernice kako da probudimo radost u sebi i živimo s manje briga.

Sreća i zadovoljstvo su potpuno suprotne od radosti, jer radost dolazi iznutra, objasnio je Osho. Ali, kako da budemo radosni? Ključ radosti je zahvalnost za sve dobro, kao i za sve izazove koje nam život donosi.

Iz navedene knjige izdvajamo 10 važnih Oshovih poruka/pravila za radostan život bez puno briga i ograničenja ega:

1. Ako ne počnete živjeti u sadašnjosti, nećete moći oprostiti niti zaboraviti prošlost.

2. Okusiti slobodu prvi put znači osloboditi se prošlosti i budućnosti. U tom iskustvu čovjek postaje cjelovito, zdravo biće, sve rane se zacjeljuju.

3. Oslobodite se ega. Ego ne trpi da budete prosječni, on hoće da sve bude izuzetno. Ako ste tužni, budite najtužniji. Ego hoće da bude prvi u svemu na svaki mogući način i zato stvara planine od krtičnjaka.

4. U samom korijenu stvaranja problema krije se i njegovo rješenje. Jednostavno je, ali vi ga ne vidite. Rješenje je da ne stvarate probleme.

5. Kad bi ljudi mogli više plesati, više pjevati, biti malo luđi, energija bi protekla kroz njih i njihovi problemi bi, malo po malo, nestali.

6. Sve što vam ostaje nedovršeno u vašim snovima mora se dovršiti. Sve što niste proživjeli, ostaje vam u glavi kao mamurluk i dovršava se u snovima.

atma.hr – 52
7. Kad god okrivite nekog drugog za vlastito nezadovoljstvo, niste svjesni da gubite slobodu time što drugima prepuštate odgovornost za sebe. Odgovornost i sloboda dvije su strane istog novčića.

8. Kad nestanu bijes, pohlepa, ambicija, ljubomora, posesivnost, oslobađa se energija akumulirana u njima. Ta energija postaje vaš blagoslov.

9. Trava je uvijek zelenija na drugoj strani, ali nemojte preskakati ogradu da biste se u to uvjerili. Uživajte u njoj! Ako i jest zelenija – pa što? Uživajte gledajući je!

10. Univerzum je napravljen od supstance zvane radost. Naći ćete je ako budete gledali pravo ispred sebe. Ako gledate u stranu, promaknut će vam.

sensa.mondo