Designed by Freepik

“Iskustvo pomaže u rješavanju problema na isti način kao što smo to radili u prošlosti, ali pogled izvana, s drugog područja, omogućava nam pronaći nove mogućnosti za rješenje problema. Pokušaj da postanete izvanredni i kreativni bez promjene načina života je uzaludan trud!”

atma.hr – 78
Molekularni biolog, neuropsiholog, doktor znanosti Estanislao Bahrah kaže da postoje načini na koje možete dobiti bolji uvid u stvari. Skrećemo vam pažnju na 15 citata iz njegovog bestselera „Fleksibilan um – Kako vidjeti stvari drugačije i razmišljati izvan okvira.”

Naš je živčani sustav ustrojen na takav način da pronalaženje nečeg novog stimulira centre zadovoljstva. I nije važno kakve gene imate, svako može stvarati.

1.Kad neku temu znamo previše dobro, kada imamo veliko iskustvo, kada razumijemo strukturu discipline, u mom slučaju molekularne biologije, ili zemlje, tvrtke, obitelji, dolazi do samopouzdanja. I to je dobro. Ali u mnogim slučajevima znanje ograničava um, otežava dubok pogled i traženje različitih mogućnosti ili odgovora na isto pitanje. Općenito, iskustvo pomaže u rješavanju problema na isti način kao što smo to radili u prošlosti, a pogled izvana, s drugog područja, gledišta laika, omogućava nam pronaći nove mogućnosti za rješenje problema.

2. Možemo obnoviti kreativnost ako se ponovno osjetimo kao djeca. Pablo Picasso je rekao: „Svako je dijete umjetnik. Poteškoća je ostati umjetnik, izlaskom iz djetinjstva.”

atma.hr – 39

3. Pokušaj da postanete izvanredni i kreativni bez promjene načina života je uzaludan trud.

4. Pokušajte svakoga dana napraviti nešto novo što će vas iznenaditi. Možete nešto vidjeti, pročitati ili čuti. Na primjer, pogledati parkirane automobile na novi način, isprobati novo jelo u restoranu, doista slušati kolegu na poslu, zaista ga čuti.

Zapišite svaki dan što vas je pogodilo i kako ste nekoga iznenadili. Nakon nekoliko tjedana održavanja takvih zapisa, ponovno ih pročitajte. Primijetit ćete određeni obrazac, označite teme koje vas zanimaju više od drugih. Možda čak i područje koje želite dublje istražiti.

5. Zamislite: nalazite se u dalekoj zemlji. Napišite kratku priču o tom mjestu. Ispunite je emocijama.

Kako biste se mogli nositi s tamošnjim kreativnim zadatkom? Pođite u potragu za asocijacijama i savjetima za rješavanje vašeg problema. Zamislite da živite u drugom povijesnom dobu. Zapišite kako biste tada riješili kreativni zadatak. Čitajte u potrazi za asocijacijama.

6. Ako ste zaglavili u posebno teškom problemu, profesor John Kunios savjetuje da uključite alarm nekoliko minuta ranije nego inače da biste razmišljali o rješenju u krevetu, još ne sasvim budni. Upravo nam u to vrijeme dolaze najbolje ideje. I nemojte ih zaboraviti napisati kasnije.

7. Najbolji način stvaranja zanimljivih ideja je – opuštanje.

atma.hr – 75
8. Formulirajući složen problem s jednom frazom od šest riječi, potičete svoju maštu.

9. Pokušajte s oblačenjem, pranjem kose i četkanjem zubi zatvorenih očiju. Za večerom pokušajte komunicirati sa sugovornikom samo očima, bez riječi. Slušajte glazbu dok mirišete cvijeće.

10. Bilo kojeg dana u tjednu nasumično odaberite boju. Preko dana potražite ovu boju u svemu što sretnete. Odvojite pet minuta i napišite popis svega što se može poboljšati na mjestu na kojem se nalazite.

11. Misliti kreativno znači razmišljati produktivno. Stoga s kreativnim pristupom ne žurimo s problemom, naoružani prošlim iskustvom, već postavljamo pitanje: koliko stajališta postoji, načina preispitivanja i rješavanja?

Cilj je pronaći što više odgovora, uključujući i nestandardne. Reproduktivnom razmišljanju nedostaje fleksibilnosti, što uzrokuje neuspjehe: rješenja pronađena uz njegovu pomoć točno ponavljaju naše prošlo iskustvo ili – barem – liče na njega.

atma.hr – 78
12. Osmislite i zapišite 100 varijanti primjene opeke. Vidjet ćete da će prvih 10-20 biti standardno, uobičajeno, poznato: pregradni zid, popeti se naviše, izgraditi roštilj, poduprijeti police za knjige itd.
Sljedećih 30-50 ideja bit će originalnije. Kako se približite stotini, mozak će početi ulagati dodatne napore i proizvoditi kreativnije i inovativnije alternative.

Da bi ovaj proces bio najučinkovitiji, potrebno je obuzdati unutarnju kritiku i početi zapisivati sve ideje, uključujući i one najočitije i loše. U prvoj trećini, najvjerojatnije, bit će uključene stare, identične ideje, u drugoj trećini pojavit će se zanimljivije, a u posljednjoj – svakako će se otvoriti zapaženi, neočekivani i teški izumi.

Da si nismo postavili cilj proizvesti tako velik broj ideja, ovih posljednjih trideset ne bi ugledalo svjetlo dana.

banner za knjige sretan novac

13. Što više pišemo, brže razmišljamo i plastičnije postaje naše razmišljanje.

14. Jedan od najnevjerojatnijih i najugodnijih načina za razvijanje pogleda na svijet iz drugih perspektiva je putovanje, napuštanje mjesta na kojima provodimo većinu svog vremena.

15. Kad smo fizički blizu korijena problema, naše razmišljanje automatski je ograničeno na niz mogućih asocijacija. Može biti korisno za koncentraciju, ali ometa maštu.

econet.ru/Pripremila za atma.hr: Iva Jukić