Inspirativna akcija i Paretovo pravilo 80/20

Najčešće postavljana pitanje u vezi Zakona privlačenja odnose se na nedoumicu – koliko čega i kada je potrebno – vizualizacija, pozitivno razmišljanje, vjerovanje u pozitivan ishod, otpuštanje, meditacija, afirmacija, zahvalnost… čini nam se da prakticiramo sve tehnike, čitamo, „radimo na sebi“, a opet, promjene se događaju sporo i imamo osjećaj da i dalje stojimo otprilike na istom mjestu.

52
Sve su to nužni elementi kreiranja realnosti, svaki je važan i predstavlja kockicu u mozaiku svjesnog življenja no postoji jedan koji je akcelerator energije, a prečesto ga zanemarujemo – AKCIJA!

Pokušavamo je izbjeći jer poduzimanje akcije je teško i potrebno je uložiti najviše energije. Moramo pobijediti silne unutarnje otpore, kao kad pokušavamo trčati u vodi ili plivati uzvodno ili voziti bicikl uzbrdo. Zato pribjegavamo lakšim metodama: vizualizacija je fantastična stvar – ništa nije pretvoreno u akciju što prije nije stvoreno u mislima, a opet – nije dovoljno! Pozitivno razmišljanje – sigurno će poboljšati kvalitetu našeg života, osjetit ćemo se bolje ali opet će doseg biti limitiran. Samo poduzimanje akcije dovodi do ekspanzije. Misli, osjećaji, riječi i DJELA kada su sinhronizirani i usmjereni ka istom cilju otvaraju vrata korištenju potencijala neograničenih mogućnosti. Bitni su harmonija i balans – RAVNOTEŽA u svemu!

Potrebno je svaki dan poduzeti bar jednu radnju koja je usmjerena prema ostvarenju cilja, radnju koju inače ne bi poduzeli jer se ne nalazi u našoj zoni komfora. Upravo tako, naši ciljevi su uvijek izvan naše zone komfora. Aktivnosti koje trebamo poduzeti su one u kojima ćemo se izložiti, biti ranjivi, u kojima možemo „zablokirati“ i pokazati svoje slabosti. I baš zato ih trebamo poduzimati.

Istraživanja su pokazala da svaki dan svog života mislimo 90% misli koje smo mislili prethodnog dana i činimo 90% radnji koje smo činili prethodnog dana. I što se događa kao rezultat takvog života? Doživljavamo 90% istih stvari. Sad, zamislimo da promijenimo svjesno 20% naših misli i aktivnosti – prema Paretovom načelu, 20% novih aktivnosti dovesti će do 80% rezultata (stvari će se vidljivo i ubrzano mijenjati).

39

Kako to znamo? Imamo bezbroj primjera iz svakodnevnog života koja potvrđuju Paretovo pravilo distribucije 80/20. Evo nekih: u većini kompanija 80% prihoda dolazi od 20% kupaca; 80% vremena nosimo 20% odjeće iz ormara; 80% sudjelovanja u nastavi dolazi od 20% učenika; 80% kompjutera izrađeno je od strane 20% proizvođača; 80% naših stavova proizlazi iz 20% naših uvjerenja; 80 % glazbe koju konzumiramo dolazi od 20% autora; 80% cijene proizvoda dolazi od 20% njenih dijelova; 80% svjetskog bogatstva nalazi se u vlasništvu 20% ljudi…

Primijenimo ovo načelo u svoju korist i svjesno iskoristimo energiju za pokretanje 20% drugačijih misli, aktivnosti i akcija i postignimo 80% novih ishoda!

I za kraj, da li to znači da je uspjeh zagarantiran? Samo ako ustrajemo!

Ako pokleknemo pred prvim neuspjehom, ako se damo obeshrabriti i preplašiti nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, nije do metoda koje „ne djeluju“ već do nas. Uvijek je do nas.

Vlasta Carević
www.vlastacarevic-coaching.com

61
Prethodna objavaUvijek imamo izbor, uvijek imamo bar dvije opcije koje vode na dvije različite strane
Slijedeća objava7 znakova da ste na rubu totalne transformacije
Vlasta Carević
Coaching praksa, kao i grupni motivacijski i mastermind programi te programi mentalnog treninga sportaša, prirodni su nastavak mog sedamnaestogodišnjeg profesionalnog bavljenja ljudima, osobnim razvojem, poslovnim edukacijama i treninzima.

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.