ABC Company objavila je reportažu i izvješće uglednog američkog mikrobiologa koji je otkrio podrijetlo ‘čarobnog dodatka’, tj., aditiva zbog kojeg je mljevena govedina tako fina. Riječ je, naime, o aditivu koji je ovaj stručnjak nazvao ‘ružičasti šlajm’ (pink slime), a sastoji se od goveđeg vezivnog tkiva i sala koje se posebnim procesom zagrijavaju, odvajaju od masnoće i zatim tretiraju amonijakom (identičnom onome koji se nalazi u kemikalijama za čišćenje!) kako bi se uništile bakterije.

Posljednje u nizu šokantnih otkrića u prehrambenim proizvodima kada je u Velikoj Britaniji u hamburgerima pronađeno konjsko meso i svinjetina, samo potvrđuju činjenicu da velike tvrtke ne prežu ni od čega kako bi povećale svoj profit.

Iako u navedenom slučaju koji je potresao obožavatelje hamburgera ljudsko zdravlje nije bilo ugroženo, poražavajuća je istina da konzumenti ne znaju što zapravo jedu i da im se sustavno laže. Tako je ovo otkriće teško palo onima koji zbog vjere, kulture ili tradicije nisu očekivali konjetinu i svinjetinu u pecivu.

‘Ružičasti šlajm’ – sastavni dio hamburgera

Zdravlje je svakako bilo ugroženo stanovnicima gotovo cijele Amerike koji su jedući svoje hamburgere bili izrazito ponosni na ‘finu teksturu govedine’ koju su pripisivali kvalitetnom mesu i dobroj tehnologiji obrade. Da je istina puno brutalnija, nacija je otkrila zahvaljujući detaljima koje je istražila i objavila ABC Company, a potpomogao Jamie Oliver koji im je otvorio oči šireći po Americi kampanju ‘Revolucija prehrane’ i kroz par eksperimenata pokazao što zapravo konzumiraju.

ABC Company objavila je reportažu i izvješće uglednog američkog mikrobiologa koji je otkrio podrijetlo ‘čarobnog dodatka’, tj., aditiva zbog kojeg je mljevena govedina tako fina.

Riječ je, naime, o aditivu koji je ovaj stručnjak nazvao ‘ružičasti šlajm’ (pink slime), a sastoji se od goveđeg vezivnog tkiva i sala koje se posebnim procesom zagrijavaju, odvajaju od masnoće i zatim tretiraju amonijakom (identičnom onome koji se nalazi u kemikalijama za čišćenje!) kako bi se uništile bakterije. Tako dobivena ružičasta masa bi se u konačnici miješala s goveđim mesom, pakirala te slala na police supermarketa kao i u poznate lance brze prehrane (McDonald’s, Burger King…) Iako je američka prehrambena industrija vrlo strogo regulirana pravilnikom o deklaracijama, nadležna agencija je ‘pink šlajm’ ocijenila prirodnim dodatkom i kao takav nije upisivan na pakiranja. Ljudi nisu znali da jedu otpad tretiran kemikalijom, vjerojatno ucijenjene ili potplaćene agencije su šutjele, posao je cvjetao a profit rastao. Sve do otkrića tvrtke ABC Company i priznanja stručnjaka, čak pet gigantskih tvornica ‘pink šlajma’ radilo je besprijekorno. Ipak, ubrzo su zatvorene čak tri, a lanci brze prehrane nevoljko su povukli iz prodaje ovaj ružičasti dodatak nelijepog imena.

Pasterizirano mlijeko – okidač za alergije

Laži nismo pošteđeni ni od mliječne industrije koja svježe, kravlje ili kozje mlijeko, iz savršeno zdrave namirnice pretvara u opasno i nezdravo. Pasterizacija, osim što ubija bakterije, visokom temperaturom mijenja strukturu mlijeka pa mliječni proteini postaju vrlo teško probavljivi i štetni. Osim toga, pasterizacija ubija sve korisne enzime, pa se uz pijenje ‘tvorničkog’ mlijeka često vežu alergijske reakcije i to naročito kod djece koja su ujedno i najveći konzumenti.

Djeca su, također, najveći potrošači žitarica. One su obično privlačno pakirane, šarene, neodoljive ali i rafinirane i potpuno industrijski obrađene. Pri rafiniranju odstranjuje se najbolji dio, ovojnica i klica, nakon čega slijedi mljevenje, obilno dodavanje šećera ili natapanje u čokoladi. Zbog ovog proizvoda koji mami s polica sa sloganom ‘dan započnite zdravim doručkom’ došlo je i do naglog porasta pretilosti u svijetu.

Kancerogeni furan u mliječnim formulama za bebe!

Djeca, kao najosjetljivija populacija, nisu pošteđena trovanja tvorničkom obradom hrane niti u najnježnijoj dobi. Izvješće Europske agencije za sigurnost hrane otkrilo je najviše  kancerogenog furana u dječjim kašicama koje su pakirane u staklenke i u mliječnim formulama za bebe! Furan je, naime,  vrlo opasna tvar koja nastaje prilikom termičke obrade hrane.

Konjetina u hamburgeru samo je mali dio niza prevara prehrambene industrije koja krši moralne i etičke zakone svjesno ugrožavajući ljudsko zdravlje a sve u svrhu realizacije primarnog cilja: zarade.

http://www.dnevno.hr/vijesti/komentari/76344-prava-istina-o-zdravoj-hrani-kako-nas-truje-prehrambena-industrija.html