Svi znamo da se otpadne tvari u organizmu nakupljaju u krvi, tkivima organa, te tjelesnim sokovima, a kada se u tijelu nakupi previše tvari, organizam zbog zatrovanosti ne može više normalno funkcionirati, što može dovesti do većih i ozbiljnijih zdravstvenih poremećaja.

Zbog toga se nerijetko u takvim situacijama preporučuju različite kure detoksikacije, koje mogu imati gotovo jednaki pozitivan, ali isto tako i negativan učinak na organizam, jer se često prilikom detoksikacijskih kura, osim štetnih tvari u organizmu „isperu“ i one korisne tvari koje su neophodne za njegovo normalno funkcioniranje. Zato sve takve drastičnije kure koje traju dulje od tri tjedna moraju provoditi pod nadzorom. Ipak, detoksikacijske kure možete provesti i kod kuće uz prethodno poznavanje bilja od kojih ćete spravljati čajeve, odnosno poznavanje njihove primjene i učinaka.

Sve nabrojene ljekovite biljke možete kupiti u normalnim ili biljnim ljekarnama, ponekad i u drogerijama ili pak kod travara na lokalnim tržnicama, te čajanama. Ako pak živite u ruralnom predjelu, vrlo lako možete te biljke ubrati u svojem dvorištu ili pak prirodi koja vas okružuje. Djelovanje ljekovitog bilja na organizam ovisi o načinu na koji se pripremaju.

Priprema za detoksikaciju

No, prije nego što započnete s kurom detoksikacije čajevima, potrebno je započeti s tjedan dana pripreme i to s promjenom prehrane, koju naravno trebate nastaviti i za vrijeme detoksikacije. Iz prehrane morate u potpunosti izbaciti kavu, sve čajeve koje inače konzumirate, alkohol, duhan i slastice. Također, treba na minimum smanjiti (ili ukinuti) konzumiranje mesa i mesnih proizvoda, pikantnih sireva i jaja. S druge strane potrebno je povećati unos voća, posebno limuna, naranča, kivija te suhih šljiva, te povrća – svježe salate svih vrsta, zatim jogurta, svježeg kravljeg sira, kiselog mlijeka, cjelovitih žitarica.

Nakon ovog uvodnog tjedna i pripreme slijedi trotjedna kura čišćenja i obnove organizma. Za to vrijeme ujutro i navečer ćete popiti šalicu odabranog čaja, te se pobrinuti da se barem dva sata krećete po svježem zraku, te barem tri dana u tjednu vježbate. Na taj način ćete potaknuti izlučivanje znoja iz organizma, te izbaciti nakupljene štetne tvari.

Nakon tih mjesec dana, sigurno ćete se osjećati bolje, produktivnije, izgubit ćete nekoliko kilograma, a vaše tijelo biti će oslobođeno štetnih tvari koje su ga sputavale, usporavale, trovale iznutra.

Bilje i čajevi

Kopriva

Kada je riječ o detoksikaciji organizma, ne možemo a da na prvo mjesto ne stavimo čaj od koprive. Ona sadrži enzime, klorofil, vitamine, minerale i mnoge druge vrlo važne tvari koje potiču izmjenu tvari u stanicama, posebno jetre, pozitivno utječe na razine željeza, te također utječe na probavni sustav te ubrzavanje probave. Zbog svojeg dalekosežnog djelovanja vrlo često ju koriste profesionalni sportaši.

Kopriva se može uzimati na dnevnoj bazi u obliku čaja, no postoje i mnogi recepti kako ju implementirati u spravljanju  ukusnih jela. Primjerice, kopriva se može spremati poput špinata.

Čaj spremite na način da dvije pune žličice lišća suhe koprive prelijete s 250 mililitara vruće vode, ostavite pet minuta da pokriven odstoji, te nakon toga procijedite i popijete. Čaj od koprive pije se ujutro i navečer po jednu šalicu, a može se piti do dva mjeseca.

Već ćete nakon mjesec dana primijetiti razliku – koža će vam postati ljepša, mekša, glatkija te čista.

Breza

Mlado brezino lišće sadrži mnogo aktivnih tvari koje ubrzavaju metabolizam, te pomažu u izlučivanju štetnih toksina iz organizma. Također, pospješuje rad bubrega, te pomaže u odstranjenju štetnih tvari iz zglobova koji mogu izazivati bolove i reumatizam, te upale.

Čaj od brezina lišća pripremite na način da dvije vrhom pune žličice sušenih listova, prelijete s 250 mililitara vruće vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Pije se tri puta dnevno prije jela, a maksimalno se smije piti 14 dana.

Maslačak

Maslačak je savršen za reguliranje rada probavnih žlijezda i izlučivanje žući. On sadrži 30 djelatnih tvari koje omogućuju izlučivanje teško topivih organskih otpadaka koji nastaju izmjenom tvari.

Kako biste mogli spravljati čaj od maslačka, listove i korijenje potrebno je potrebno je posušiti. Korijenje se suši na način da se nareže na kolutiće i suši u pećnici na 40ºC. Sušenjem se suzbijaju jake kiseline maslačka koje mogu nadražiti sluznicu želuca.

Prvi dan kure, dvije čajne žličice korijenja (osušenog) stavite u pola litre hladne vode i pustite da zavrije, te kuhajte 15 minuta. Potom dodate dvije žličice suhog lišća koprive, pokrijete i ostavite da sve odstoji još 10 minuta. Nakon toga, čaj procijedite i dodajte još litru i pol tople vode. Popijte čaj tijekom dana, što je brže moguće. Sljedećih tri tjedna ujutro i navečer pijte samo jednu šalicu čaja, ali nerazrijeđenog.

U nastavku teksta saznajte na koji način spravljati čaj od preslice, celera, potočarke i drugih ljekovitih biljka.

Poljska preslica

Kako biste spremili proljetni čaj od preslice, uberite mlade, zelene vegetativne izdanke, koje upravo možemo naći na proljeće. Mlade izdanke uberite, svežite u snop, objesite naopačke i osušite na tamnijem i suhom mjestu. Poljska preslica u sebi sadrži velike količine silicijeve kiseline, saponina i flavona, što pomaže u izlučivanju mokraće.

Čaj od preslice pripremite na način da četiri vrhom pune žličice preslice prelijete s pola litre hladne vode, te ostavite da odstoji 12 sati. Nakon 12 sati ocijedite vodu, te popijte tri šalice dnevno. Najbolje jednu ujutro, jednu popodne i jednu navečer.

Poljsku preslicu možete pomiješati i s biljkama koje smo spomenuli već u prvom djelu teksta, dakle koprivom, maslačkom i brezom.

Spomenutu mješavinu od ove četiri biljke pripremite na način da uzmete po jednu četvrtinu žličice od svake biljke, prelijete s četiri decilitra kipuće vode i naglo prokuhate. Ostavite da mješavina biljaka pokrivena odstoji 10 minuta, te ju nakon toga procijedite. Pije se po dvije šalice dnevno, ujutro i navečer) dva tjedna.

Celer

Kada govorimo o ljekovitim sastojcima celera, najdjelotvorniji sastojci su eterično ulje, kumarin, bazične mineralne tvari i vitamini. Celer pomaže u izlučivanju mokraće, te djelovanju probavnih žlijezda, čisti krv i oživljava metabolizam. Također, djeluje i na raspoloženje.

Za pripremu čaja od celera upotrebljavaju se suhi listovi, na način da se dvije čajne žličice preliju s 250 mililitra kipuće vode, te se sve ostavi da odstoji 10 minuta u pokrivenoj posudi. Čaj se pije ujutro i navečer prije jela.

Lišće od celera možete pomiješati i s lišćem od koprive i maslačka. Po jednu trećinu žličice svake biljke pomiješajte s 250 ml vrele vode i ostavite da odstoji 10 minuta u pokrivenoj posudi. Pije se tri tjedna ujutro i navečer. Ovaj čaj se posebno preporučuje osobama koje imaju problema sa zglobovima i općenito reumatske tegobe.

Vodopija ili divlja cikorija

Ova ljekovita biljka poznata je još iz pradavnih vremena, što nije niti čudno jer je bogata gorkim tvarima, mineralima, vitaminima, specifičnim bjelančevinama i slobodnim aminokiselinama. Ova biljka potiče djelovanje želuca i crijeva, poboljšava izlučivanje mokraće i žući, poboljšava djelovanje jetre, a to znači i izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Iznimno dobro djeluje na kožu.

Za pripremu čaja upotrebljavaju se suhi listovi i korijeni. Priprema je nešto duža, pa ju zato dobro proučite. Navečer dvije čajne žličice suhog korijenja vodopije prelijte s 250 mililitara hladne vode. Ostavite da odstoji 12 sati. Tekućinu u kojoj se korijenje namakalo preko noći ocijedite u drugu šalicu, dok to isto korijenje prokuhajte u 250 mililitara nove vode. Kada je voda zavrela, dodajte dvije čajne žličice suhog lišća od vodopije, pokrijte, te ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon toga dolijte vodu u kojoj se namakalo korijenje. Pijte po jednu šalicu čaja tri puta dnevno, najbolje ujutro, popodne i navečer, prije jela, u periodu od tri tjedna.

Trnina

Ova ljekovita biljka sadrži flavonoide, tanin, glikozide, te vitamine i minerale. Vrlo je dobra za izlučivanje mokraće i znoja, te općenito rad probavnih organa. Također, se preporučuje osobama koje imaju probleme s aknama jer čisti kožu.

Čaj se priprema od sušenih pupova cvjetova i listova, na način da jednu čajnu žličicu pupova i jednu čajnu žličicu lišća prelijete s 250 mililitara kipuće vode, poklopite posudu i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Čaj se pije ujutro i navečer u periodu od tri tjedna.

Potočarka

Ovo je vrlo zanimljiva biljka jer je izvrsna za detoksikaciju makar sadrži malo vitamina i minerala, organskih baza i eteričnog ulja. Potiče djelovanje probavnih organa, probavnih žlijezda, bubrega, potiče izmjenu tvari, stvaranje krvi, izlučivanje žuči. Zanimljivo je i to da se od nje ne sprema čaj, nego mješavina koja se uzima tri puta na dan. Također, ona se bere i konzumira svježa, jer sušena u potpunosti gubi svoj učinak.

Potočarku je dakle potrebno ubrati svježu i sasjeckati u električnoj sjeckalici. Također, prije upotrebe potočarku potrebno oprati u slanoj vodi, u slučaju da ne bi bila zaražena metiljem. U sasjeckanu potočarku dodajte vode onoliko koliko ima potočarke, te nekoliko kapi jestivog ulja prema želji. Uzima se po jedna žličica ujutro, popodne i navečer prije jela.

Ako želite, umjesto kašaste smjese, možete spremiti i salatu od svježe potočarke, začinjenu jabučnim octom ili sokom od limuna.

Osobe koje imaju problema s mjehurom bolje neka izbjegavaju potočarku, jer može izazvati preosjetljivost mjehura.

Oštrolist ili božarina

Biljka koja se često nalazi u mediteranskim vrtovima, a često je i samonikla. Sadrži mnogo sluzi i gorkih tvari, mikroelemenata, saponina i vitamina. Poboljšava izlučivanje mokraće, znoja, te drugih štetnih tvari iz organizma. Također, vrlo dobro djeluje na izgled kože koja postaje mekanija i glatkija. Kod nje se beru mladi listovi, te se priprema kao i potočarka.

zena.hr

Prethodna objavaDijamanti
Slijedeća objavaMalim koracima do organskog uzgoja vlastite hrane
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.