Sama riječ “organsko” u najužoj osnovi znači da se to organsko temelji na ugljiku. Nešto šire, znači da su svi dodaci (gnojiva, kompost, pripravci itd.) organskog podrijetla, tj. da potječu od živih formi. U nešto širem značenju, organska poljoprivreda ide za tim da poštuje cikluse i navike živih formi, te prirodna načela, pa je i u tom smislu organska (u osnovi, to znači da rajčica može biti uzgojena u organskoj podlozi, ali ako je na tržištu u siječnju, tada više nije organska).

Pišu: Karmela i Miroslav Kiš
Izvor: permacooltura.net
Prenosi: naturala.hr

U najširem značenju, organska poljoprivreda je lokalna, tj. takva da se njezini proizvodi ne moraju fumicirati, zračiti ili na koji drugi anorganski način tretirati pri skladištenju ili transportu. Osim toga, često znači i minimalnu upotrebu poljoprivredne mehanizacije, tj. da su mnogi poslovi odrađeni ručno. Taj je termin nastao zbog potrebe razlikovanja od moderne ili klasične poljoprivrede u kojoj se mehanizacija koristi za sve, od sijanja do branja, te se upotrebljavaju mnogi herbicidi, fumicidi, biocidi, pesticidi i gnojiva anorganskog podrijetla. U najširem smislu, koji trenutačno prevladava, organska poljoprivreda je gotovo identična klasičnoj, jer se razvila industrija organskih gnojiva i “prirodnih” pesticida.

Jedan od šokantnih primjera na koji način industrija hrane preuzima područje organske poljoprivrede jesu danas vrlo moderna ekološka gnojiva od algi. Da bi ekološka gnojiva na bazi morskih algi bila pristupačna relativno velikom broju organskih i ekoloških poljoprivrednika, brodovima se žanju alge s morskog dna u okolici Islanda i drugdje, zatim suše i pripremaju za tržište. Današnja organska poljoprivreda vrlo je slična ekološkoj, ali kad se usporede s klasičnom, sve tri su prije slične nego različite. Čini se da riječ “organsko” u poljoprivredi polako promijenila značenje, i danas uglavnom znači – “business as usual”, tj. klasična mehanizirana industrija hrane progutala je organsku poljoprivredu… jer ste vi to tražili.

Velika potražnja za proizvodima organskog podrijetla na tržištu je jednostavno otvorila novu nišu eko-proizvoda, organskih proizvoda, no hrana i dalje dolazi kroz industriju. I? Što nam preostaje? Mi preporučujemo organsko vrtlarstvo u malim kućnim vrtovima koje je jedino u stanju proizvesti prirodnu, prirodno izbalansiranu i organsku hranu, nešto što u punom smislu hrani ljudsko tijelo. Kako smo odavno prestali vjerovati industriji hrane, ekološkoj ili bilo kakvoj drugoj, većinu svoje hrane proizvodimo sami.

www.permacooltura.net