Foto: pixabay.com

Kako biste u vrijeme gripe i koronavirusa najbolje zaštitili i osnažili svoj dišni sustav, iskoristite izvrsno prirodno rješenje – eterična ulja. Primjenom eteričnih ulja i vi možete dodatno ojačati svoj imunitet, a kod eventualne infekcije, suzbiti ili ublažiti neugodne simptome ili skratiti trajanje infekcije.

atma.hr – 78
U vrijeme kada opasni virusi uzimaju sve više maha, vaš je dišni sustav izložen velikim izazovima. Stoga, zahtijeva maksimum vaše brige i pažnje.

Iako dok dišete dlačice u vašem nosu zaustavljaju brojne patogene, viruse i mikrobe, neki od njih ipak dospiju u vaša pluća. Većinu njih unište stanice imuniteta u vašim plućima (makrofagi). No, ako makrofagi ne uspiju eliminirati sve patogene, uskoro počinjete osjećati prve simptome infekcije, poput bolnog i upaljenog grla, glavobolje, kihanja i visoke temperature.

Kako biste u vrijeme gripe i koronavirusa najbolje zaštitili i osnažili svoj dišni sustav, iskoristite izvrsno prirodno rješenje – eterična ulja.

Tajna djelotvornosti eteričnih ulja

Pitate se u čemu se krije tajna djelotvornosti eteričnih ulja u prevenciji i borbi protiv virusa i bakterija?

Eterična ulja su, biljni ekstrakti i dio su obrambenog sustava biljaka, koji su one gradile tijekom milijuna godina evolucije, a sve to kako bi se zaštitile od štetnih patogena i mikroorganizama.

To znači da primjenom eteričnih ulja i vi možete dodatno ojačati svoj imunitet, a kod eventualne infekcije, suzbiti ili ublažiti neugodne simptome ili skratiti trajanje infekcije.

atma.hr – 39

Najbolja eterična ulja za dišne tegobe

S obzirom na to da su prehlada i gripa virusna oboljenja, najbolja i najdjelotvornija eterična ulja su ona antivirusna. Postoje i eterična ulja koja potiču eliminaciju sluzi, umiruju neugodan kašalj te smanjuju upaljenost grla.

Eterična ulja za tegobe dišnog sustava u sebi najčešće sadrže:

  • okside (eukaliptus, ravensara, čajevac…) – djeluju antivirusno i potiču iskašljavanje
  • alkohole (čajevac, ružino drvo…) – djeluju protiv bakterija i virusa
  • monoterpene (čempres, crna smreka, jela, bijeli bor) – djeluju tako da šire bronhe i olakšavaju disanje
  • fenole  (origano) – djeluju snažno protiv virusa i bakterija

Strahujete li od prehlade, gripe ili koronavirusa, ili pak već osjećate prve simptome infekcije dišnog sustava, isprobajte neka od ovih eteričnih ulja.

1. Ulje timijana

Timijan ima snažna antibakterijska i antivirusna svojstva. Njegov antimikrobni učinak toliko je moćan da je ulje timijana i čest sastojak prirodnih sredstava za čišćenje kućanstva. Ovo ulje djeluje i kao odličan ekspektorans, što znači da potiče izbacivanje viška sluzi koja se stvara u dišnim organima tijekom prehlade i grlobolje.

Uz to, skraćuje trajanje infekcije respiratornog trakta. Timijan ublažava neugodan kašalj te pomaže i detoksu organizma. Izvrsno je i za prehladu i gripu!

atma.hr – 75
Vanjska primjena: malu količinu ulja timijana utrljajte u prsni koš i područje grla.

Oralna primjena: oralnim putem možete unijeti u organizam 1-2 kapi ovog ulja.

Inhalacija: 5-7 kapi ulja kapnite u vruću vodu pa udišite paru.

Napomena: ulje tamjana nije namijenjeno za trudnice, kao ni za osobe s visokim krvnim tlakom. Toksično je za kućne ljubimce.

2. Ulje ravensare

Ovo ulje, koje se dobiva iz listova madagaskarskog stabla, izvrsno je protiv prehlade i gripe. Ono sadrži moćan prirodni spoj 1,8-cineol, koji pomaže iskašljavanju te djeluje antivirusno.

Primjena: ulje ravensare možete udisati iz bočice, s vate ili rupčića. Također, možete 4-5 kapi ulja nakapati u aroma lampu ili ga pak dodati u raspršivač pa raspršiti po zraku u prostoriji u kojoj boravite.

Inhalacija: kod težih problema s disanjem, nakapajte nekoliko kapi ulja u vruću vodu, glavu prekrijte ručnikom pa se inhalirajte 5-10 minuta.

Kupka: u kupku dodajte 10-15 kapi ulja ravensare pa uživajte u njezinu blagotvornom učinku.

atma.hr – 78
3. Ulje đumbira

Baš kao što svježi đumbir olakšava disanje i ublažava dišne tegobe, jednako tako pomoći vam može i eterično ulje đumbira. Ono potiče eliminaciju sluzi iz grla i pluća te smanjuje, odnosno ublažava neugodne simptome prehlade i gripe.

Čaj: u već pripremljeni zeleni čaj dodajte 1 kap ulja đumbira. Ovaj čaj možete piti dvaput na dan.

Vanjska primjena: nanesite malu količinu ulja na područje prsnog koša. Imate li osjetljivu kožu, ovo ulje prethodno pomiješajte s baznim uljem.

4. Ulje niaulija (kemotip cineol)

Ulje niaulija dobiva se od biljke koja pripada rodu čajevca. Ima analgetska svojstva te je vrlo djelotvorno kod bolesti dišnih puteva kao što su prehlada, curenje iz nosa, upaljeni sinusi i bronhitis.

Djeluje kao snažan ekspektorans pa će pročistiti cijeli vaš dišni sustav od nakupljene sluzi. Najbolji učinak u ublažavanju dišnih tegoba ima niauli kemotip cineol.

Inhalacija: u veliku posudu ulijte vruću vodu, dodajte 2 kapi ulja niaulija i 1 kap ulja eukaliptusa te se inhalirajte 5-10 minuta.

atma.hr – 39

5. Ulje eukaliptusa

Eukaliptus djeluje antimikrobno. Moćan je ekspektorans, što znači da potiče eliminaciju sluzi. Postoji više vrsta: eukaliptus globulus, eukaliptus smiti i eukaliptus radiata. Eukaliptus globulus i smiti sadrže veliki postotak 1,8 cineola te su odlična pomoć kod plućnih tegoba za odrasle.

Za primjenu kod djece te za ublažavanje tegoba gornjih dišnih puteva bolji je izbor eukaliptus radiata jer sadrži manje cineola te je blaži.  Za inhalaciju eukaliptus možete kombinirati s uljem paprene metvice. Oba eterična ulja izvrsna su i za prehladu i za gripu.

Inhalacija: u kipuću vodu dodajte 10 kapi ulja paprene metvice i 10 kapi ulja eukaliptusa. Pokrijte glavu ručnikom te 5-10 minuta udišite paru.

6.  Ulje čajevca

Čajevac ima snažno antivirusno, antibakterijsko i protugljivično djelovanje te se preporučuje kao pomoć kod neugodnih simptoma gripe. Ublažava i začepljenost nosa te potiče izbacivanje viška sluzi.

Istraživanja su pokazala da čajevac može spriječiti da virus gripe uđe u stanicu domaćina.

Primjena: ovo ulje možete udisati iz bočice ili ga raspršiti po prostoriji. Također, možete 2 kapi ulja čajevca pomiješati sa žlicom kokosova ulja pa mješavinu utrljati u područje prsnog koša.

atma.hr – 75
7. Ulje limuna

Limun je prirodni dezinficijens koji usto ima snažno antivirusno djelovanje. Osim što potiče rad imunosnog sustava, djeluje i kao ekspektorans te stimulira limfnu drenažu. Poznato je da ulje limuna ublažava simptome prehlade i gripe.

Primjena: raspršite ulje limuna po zraku uz pomoć difuzora. Možete i pomiješati 2 kapi ovog ulja s 1 žlicom kokosova ulja pa mješavinu utrljati u područje prsnog koša.

Napomena: kako ovo ulje reagira na sunčevu svjetlost, izbjegavajte direktno izlaganje suncu 12 sati nakon nanošenja na tijelo.

8. Ulje limete

Limeta ima antiseptičko, antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Može vam znatno pomoći kod upaljenog i bolnog grla.

Oralna primjena: stavite pod jezik 1-2 kapi ovog ulja.

Vanjska primjena: pomiješajte 3-4 kapi ulja limete s malo paprene metvice pa utrljajte u kožu grla.

Napomena: do 12 sati nakon nanošenja ovog ulja izbjegavajte direktno sunčevo svjetlo.

atma.hr – 78
9. Ulje kore cimeta

Ulje cimeta ublažava simptome grlobolje, olakšava gutanje i daje snažan poticaj vašem imunitetu, što je presudno u ubrzavanju izlječenja.

Napitak: ujutro popijte svježe iscijeđeni sok od 1 limuna, u koji ste dodali malo meda i 1 kap ulja kore cimeta. To bi vam trebalo olakšati tegobe bolnog grla.

10. Ulje kardamoma

Kardamom ima zagrijavajući učinak te potiče znojenje. Usto, potiče izbacivanje viška sluzi te ublažava kašalj.

Primjena: ovo ulje pomiješajte s nekim baznim uljem, poput kokosova, pa 1-2 kapi utrljajte u područje prsnog koša. Ulje nije namijenjeno za djecu i male bebe.

11. Ulje origana

Origano djeluje kao pravi prirodni antibiotik. Studije su pokazale da ovo ulje može uništiti preko 30 vrsta štetnih mikroorganizama. Odlično je za prevenciju i liječenje u ranoj fazi prehlade i gripe.

Naime, osobe koje su ulje origana uzimale preventivno ili u ranoj fazi prehlade i gripe tvrde da su im simptomi bili dosta blagi te da su bolest doslovno „prehodali“.

atma.hr – 39

Vanjska primjena: pomiješajte malu količinu ulja s baznim pa utrljajte u stopala.

Tonik za ispiranje grla: u pola čaše vode dodajte 2-3 kapi ulja origana i 2-3 kapi ulja paprene metvice pa grgljajte oko 1 minutu. Ponovite 3 puta na dan kod grlobolje.

Napomena: nije namijenjeno za primjenu kod trudnica i male djece.

12. Kajeput

Zbog blagog i nježnog učinka, kajeput je odličan izbor za djecu. Naziva se i „dječjim čajevcem“. Iako je nježan, snažno djeluje protiv virusa i bakterija.

Primjena: možete ga raspršiti u difuzeru ili ga koristiti za inhalaciju.

Eterična ulja za astmatičare

Za osobe koje boluju od astme, a pogođene su prehladom ili gripom, najbolja su eterična ulja čempresa, bijelog bora, tamjana, jele i crne smreke.

Ta ulja sadrže monoterpene, spojeve koji opuštaju mišiće bronha te samim time olakšavaju disanje. Takva ulja dobra su i za djecu i za osobe koje boluju od bronhitisa.

alternativa-za-vas

73 DETOKS OD A DO Ž

banner za knjige detoks