Foto: pixabay.com

Diviti se prirodi je siguran znak da nemirne misli posustaju. Uhvati sjaj zvijezda, cvrkut ptica, proljetnog povjetarca u kosi, smijeh razdraganog djeteta. Svjesnim disanjem poveži se sa svojim bićem. Baš tada ti si u Sada, gdje nema prošlosti, niti budućnosti. Nema misli. Lovi što više takvih trenutaka!

atma.hr – 78
Dnevno, naš mozak primi i obradi više od stotinu tisuća riječi i sve te informacije skupi, po nekim istraživanjima, u obujmu od 4,6 milijardi pročitanih knjiga. Koja li je to biblioteka! Što sve u njoj ima? Naše misli su kao refleksija prelamajućih sunčevih zraka, svega toga što dopre do nas, kroz filter naslijeđenog, znanstvenog.

Ako proviriš malo u to zdanje, vidjet ćeš bezbroj polica. Onih iz prošlosti i aktualnih: Zašto nisam dovoljno dobra? Zašto mi to kažu? Jesam li napravila sve kako treba? Kako da smršavim? Milijun misli, milijun foldera.

Mi zapravo, reflektiramo doživljaje onoga što nam je rečeno, ili nije rečeno, a trebalo je … učinjenog ili neučinjenog. Misli, misli, misli… Um je neumorno vrijedan. I sve više toga dolazi iz modernih naprava, koje ne ispuštamo iz ruku.

Što će se dogoditi, kad bi napravili jedan novi dio u našoj biblioteci i nazovemo ga Trenutak Sada? Da umjesto tog neumornog majmunskog mozga, koji skače s jednu misao na drugu, uđemo u tu prostoriju i osjetimo energiju u sebi i oko nas.

atma.hr – 39

Diviti se prirodi je siguran znak da nemirne misli posustaju. Uhvati sjaj zvijezda, cvrkut ptica, proljetnog povjetarca u kosi, smijeh razdraganog djeteta. Svjesnim disanjem poveži se sa svojim bićem. Baš tada ti si u Sada, gdje nema prošlosti, niti budućnosti. Nema misli.

Lovi što više takvih trenutaka i stavljaj ih u tu novu prostoriju. Ne, stvarno, ovaj svijet je prepun Ljepote! Koliko više tih momenata imaš, toliko manje će onaj gorila skakati. Udahni miris rascvjetanih grana – provjetri sobe dahom proljeća.

Kako puniš prostoriju Sada, tako lakše umiriš kompulzivnost Uma. Čak i kada misliš… neka, treba i to, ali kad je previše, osjetiš da lijeva komora je pretrpana. Desna strana moždane mase daje osjećaj opuštanja, radosti, mira. Taj novi prostor u Biblioteci je od ogromne važnosti.

Tamo skeniramo misli, koje posustaju uslijed prisutnosti u momentu Sada. Što više tih trenutaka, centriranost u korijenima tvoga bića – jača.

Život ne mjerimo godinama, već brojem trenutaka, ovdje i sada.

Milijana Danevska/Buđenje Izobilja ljubavi

atma.hr – 78