Velika piramida u Gizi jedno je od sedam čuda antičkog svijeta. Od izvornih sedam, danas je ostala samo ova veličanstvena građevina. Ovo je priča o uznemirujućim pitanjima i nevjerojatnim odgovorima, priča koja dovodi u pitanje sve što znamo o povijesti našeg planeta.

Gradnja Velike piramide je nevjerojatno postignuće. Postoji osam glavnih postignuća same gradnje:

1. Za temelje su graditelji poravnali tlo, izrezali 6 000 hektara kamenjara i točno spojili kamene ploče, neobično oblikovane, od kojih je svaka teška kao automobil.

2. Prenijeli su 130 granitnih blokova na udaljenost od 800 km. Svaki blok teži između 12 i 70 tona. Blokove je trebalo podići 64 metra uvis. To je postignuće koje i danas predstavlja izazov.

3. Velika piramida ima tri unutrašnje komore. Nevjerojatnom preciznošću graditelji su urezali prolaz proz tvrdi kamen, 91 m dug i 1 m širok, kako bi se dosegla najniža komora. Pier Luigi Kopit, arhitekt koji je gradio Potsdamer Platz u Berlinu, vrlo se iznenadio kada je saznao za ovu informaciju. Silazni prolaz je uzak, dakle radni uvjeti bili su strašni. Za održavanje stalnog kuta tunela bili su potrebni posebni alati.

4. Graditelji su radili s više od 2 milijuna komada kamenja, različitih oblika i veličina. To je znatno otežavalo preciznost gradnje. Unatoč tome, gornja komora je savršeno horizontalno i vertikalno izgrađena. Graditelji su postigli preciznost do u desetinu milimetra. To je postignuće kojemu zavidi svaki moderni graditelj. Čak i danas, mnogima je preteško ostvariti takvu preciznost.

5. Velika piramida je pozicionirana vrlo precizno. Pokazuje prema sjeveru, točnošću 500-og dijela stupnja. To smo tek nedavno postigli, u sedamnaestom stoljeću, tisućama godina nakon izgradnje piramida. Ali još uvijek nismo došli ni blizu takvoj preciznosti.

The-Revelation-of-the-Pyramids-811989

6. Velika piramida zapravo ima osam lica. Gradnja osmostrane piramide mnogo je složenija od gradnje četverostrane piramide. Za gradnju osam strana na četverostranom objektu potrebna je preciznost do u centimetar, ako čak ne i milimetar. To je bilo jako teško postići. Ako danas želimo izgraditi ovakvu strukturu, čak i ako koristimo svu modernu opremu današnjice i današnje tehnike gradnje, još uvijek postoji puno problema.

7. Egipćani su Veliku piramidu gradili ubrzano. Egiptolozi smatraju da je izgradnja trajala samo 20 godina. Postoji više od dva milijuna kamenih blokova u piramidi. Ako su imali 12-satne smjene, 365 dana u godini, morali su izvući, isklesati, podignuti i položiti po jedan blok svake dvije i pol minute.

8. Pošto drevni Egipćani nisu imali kotače, željezo ili čelik, sedmo čudo svijeta izgrađeno je pomoću bakrenih dlijeta, kamenih čekića i užadi od konoplje. Dakle, prije 4 700 godina, kada je ostatak svijeta lutao u životinjskim kožama, Egipćani su izravnali vapnenački plato, popločali područje veličine šest nogometnih terena, naslagali 2 milijuna kamenih blokova na visinu zgrade od 42 kata, izbušili uski prolaz, 91 m dug, direktno kroz kamen, apsolutnom preciznošću uskladili kamene blokove unutarnje komore, izgradili osmostranu piramidu umjesto četverostrane i učinili je otpornom na potrese, precizno je orjentirali prema magnetskom sjeveru i cijeli proces završili u 20 godina koristeći kameni čekić?!?

Gradnja ovakve piramide, u tako kratkom vremenu, s tako primitivnim alatima, je toliko nevjerojatna da se moramo zapitati: Je li to uopće bilo moguće?

Da bismo saznali odgovor, moramo se okrenuti povijesnim knjigama i saznati što stvarno znamokeops o drevnim Egipćanima. Možda mislite da egiptolozi imaju pregršt pisanih dokaza, ali to je točno  samo za neka razdoblja. O nekim drugima, kao što su drevni imperiji, znamo vrlo malo. I konačno, pitanje koje svi dijelimo: Kada su izgradili piramide? Postoji puno teorija, ali ne i pisanih dokaza. Velika piramida smatra se grobom faraona Keopsa, iako postoji vrlo malo povijesnih podataka o njemu. Kao i kod svih drugih egipatskih faraona, nemamo odgovarajuće povijesne zapise. Postoje dokazi na papirusu i zapisi u kamenu, ali nitko se ne slaže oko njihovog značenja. Ne postoji slaganje među egiptolozima. Dakle, ako povjesničari i egiptolozi ne mogu reći kako je Velika piramida izgrađena, možda bismo trebali pitati geologe, klesare i inžinjere, ljude koji imaju tehničko znanje, ljude koji se bave takvim grandioznim projektima u naše vrijeme.

60-ih su godina inžinjeri preselili hram u Abu Simbel da bi ga zaštitili od poplava Asuanske brane. Iako su koristili dizalice i kamione, trebalo im je pet godina da rastave i sastave hram sagrađen od  2 200 kamenih blokova od kojih su neki težili i do 30 tona. To je bio veliki uspjeh, ali ništa se ne može uspoređivati sa izgradnjom Velike piramide.

Philae,_First_Pylon_and_Columnade,_Aswan,_Egypt,_Oct_2004

Jednom je prilikom u Francuskoj trebalo zatrpati kamenolom veličine Velike piramide. Punjenje zemljom trajalo je 12 godina. Ništa se nije trebalo graditi. Kamion je iskrcavao zemlju svake 3 minute 12 godina.

Jean Pierre Martin vodio je jedan od najvećih građevinskih projekata u Francuskoj. Što on misli o Velikoj piramidi? – Bilo da vjerujete u Boga, vanzemaljce ili nešto treće, ili pak pokušavate ostati realist poput mene i vjerovati u čovjeka, ne možete se ne zapitati kako su to učinili. Pojma nemam! Ja to ne bih mogao učiniti!

Izgradnja piramide Teotihuacan u Meksiku, koja visinom doseže samo polovicu Velike piramide, trajala je 150 godina. Ali egiptolozi inzistiraju da je piramida u Gizi sagrađena u samo 20 godina. Ona se morala tako brzo izgraditi, kažu oni, jer je građena da bude Keopsov grob.

2394435963_90bff02787

Dugo su trajale rasprave izvan krugova egiptologa da piramide možda imaju i neke druge funkcije. Možda Velika piramida nije grobnica. Možda je izgrađena zbog nečeg drugog.

 To be continued…

Tekst pripremila: Nika