Asafoetida (Ferula assafoetida), također poznata kao asafetida, hing, ingu i gigantski anis, je biljka porijeklom iz Perzije, koja se koristi kao začin. Sirova asafoetida ima jedak i neugodan miris, ali nakon pirjanja u malo ulja ili maslaca dobije predivan blagi miris, sličan mirisu poriluka.

Asafoetida je predivan začin, koji daje jelima miris mladog poriluka. Osim toga, asafoetida…

  • regulira probavu
  • smanjuje nadutost i plinove
  • posjeduje snažna antivirusna svojstva
  • djeluje protiv mnogih bakterija
  • pomaže kod kroničnog kašlja i bronhitisa

Asafoetida se koristi kao začin kod pripremanja skoro svih slanih jela. Zbog svog jakog mirisa mora se držati u dobro zatvorenom spremniku, inače će njezina aroma preći na sve druge začine u blizini. Prije dodavanja u jelo, prepržite ju na malo ulja, maslaca ili ghee-a, da bi dobili okus i aromu sličnu preprženom luku ili češnjaku.

Ljekovita svojstva

1. Probava
Asafoetida je začin, koji pomaže probavljanju hrane. Smanjuje nadutost i plinove. U Indiji i Tajlandu pravi se tinktura od asafoetide sa alkoholom ili vodom. Kod probavnih problema, tinktura se nanosi direktno na trbuh.

2. Antivirusna svojstva
Asafoetida posjeduje snažna antivirusna svojstva. 1918 godine, u vrijeme Španjolske pandemije, uspješno se koristila u borbi protiv gripe. Moderna istraživanja potvrđuju, da bi asafoetida mogla postati „glavnim sastojkom lijeka nove generacije protiv gripe“.

3. Antimikrobna svojstva
Asafoetida ima široku primjenu u tradicionalnoj medicini kao sredstvo protiv infekcija, izazvanih bakterijama. Uspješno liječi infekcije gornjih dišnih putova, crijeva i spolne bolesti.

4. Astma i bronhitis
Tradicionalno, asafetida se koristi kao lijek protiv astme, kroničnog kašlja i bronhitisa. Od 2 čajne žlice asafoetide, 2 jušne žlice meda i četvrtine žlice soka bijelog luka pravi se tradicionalni Indijski lijek. Kaže se, da čovjek, koji uzima ovaj lijek 3 puta dnevno, ozdravi u kratkom roku.

5. Anti-epileptik
Smatra se da asafoetida ima anti-epileptička svojstva.

6. Sedativ
Asafoetida ima sedativna (umirujuća) svojstva. Pomaže kod histerije i nervoze, koristi se za snižavanje krvnog tlaka.

7. Protuotrov
Asafoetida je protuotrov za opijum, često se prepisuje ovisnicima o opijumu.

8. Uravnotežuje vata došu
U ayurvedi asafoetida se smatra jednim od najboljih začina za liječenje poremećaja vata doše.

Iako je asafoetida vrlo dobra za odrasle, ne preporučuje se djeci. Trudnice bi trebale izbjegavati da uzimaju velike količine asafoetide (pošto ima slaba abortivna svojstva).

Savjeti za korištenje:

Kod pripreme jela za 3-4 osobe trebat će Vam samo ¼ – ½ čajne žlice asafoetide
U loncu zagrijte 1-2 žlice ulja ili maslaca. Dodajte asafoetidu i pržite samo 1-2 sekunde. Odmah nakon toga dodajte druge sastojke (povrće, žitarice ili vodu).
Asafoetidu možete koristiti za pripremu jela od povrća i žitarica, umaka, juha, popečaka, itd.
Držite asfoetidu u dobro zatvorenoj plastičnoj ili staklenoj posudi.