Foto: commons.wikimedia.org

Acai je u holističkoj medicini jedna od najboljih opcija za zdravo mršavljenje. Napitci od njega imaju brojne zdravstvene dobrobiti. Prema nekim istraživanjima vlakna i esencijalne masne kiseline iz acaija ne samo da pospješuju uspješno sagorijevanje tjelesnih masnoća, nego i umanjuju osjećaj gladi te potiču rad metabolizma.

atma.hr – 78
Acai (lat. Euterpe oleracea) vrsta je palme iz porodice Euterpe, koja se uzgaja zbog jestivih plodova. Acai raste u srednjoj i južnoj Americi, od Belizea do Brazila i Perua, u pretežno močvarnim i vodom prekrivenim područjima.

Plod joj je mala, okrugla, crno-ljubičasta bobica veličine do 25 milimetara, izgledom slična grožđu. Raste u velikim i razgranatim grozdovima, na kojima bude i po 900 plodova.

U svijetu je tek u posljednjih nekoliko godina iznimno porasla potražnja za acaijevim bobicama – jednim od najzdravijih plodova na svijetu.

Bogat nutritivni sastav

Prah acaija u 100 grama sadrži 52,2 grama ugljikohidrata, 8,1 grama bjelančevina i 32,5 grama zdravih masnoća. Bogat je kalcijem, željezom, vitaminima A, B, C i D. Acai bobice od ostalog se voća razlikuju po velikoj količini bjelančevina, koja nije svojstvena voću. Sadrže i vlakna koja zajedno s proteinima i antioksidansima u sastavu bobice, pomažu mršavljenju.

Zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana, fitosterola, aminokiselina i jednostruko nezasićenih masnih kiselina, acai pomaže očuvanju zdravlja kardiovaskularnog i probavnog sustava. Sastav masnih kiselina acaija sličan je sastavu maslinovog ulja.

atma.hr – 39

Oleinska kiselina s omega-3 masnim kiselinama potiče aktivnost hormona i neurotransmitera te povećava osjetljivost receptora na inzulin. Time sprječava razvoj dijabetesa tipa 2 i upalne procese u organizmu.

Acai sadrži deset puta više antocijana nego crno grožđe. Antocijan je snažni antioksidans koji ima pozitivan utjecaj na zdravlje ljudskog organizma – jača otpornost prema bolestima, poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava, štiti od degenerativnih bolesti i raka.

Znanstvenici sa Sveučilišta Florida u SAD-u otkrili su sposobnost bobica acaija da uspore rast stanica leukemije. Taj bi učinak mogao imati veze s antioksidacijskim svojstvom sastojaka bobica. Acai bobice podižu energiju i koncentraciju, a nutricionisti ih preporučuju za detoksikaciju organizma tijekom izmjene godišnjih doba te za jačanje imuniteta.

Brojni korisnici su potvrdili kako im se već nakon dva tjedna korištenja bobica acaija povećala energija, vitalnost i koncentracija. S obzirom na visoku koncentraciju esencijalnih masnih kiselina, vrijednih minerala, vitamina i antioksidanata acai je opravdano uvršten u kategoriju superhrane.

atma.hr – 75
Odlična pomoć kod mršavljenja

Acai je u holističkoj medicini jedna od najboljih opcija za zdravo mršavljenje. Napitci od njega imaju brojne zdravstvene dobrobiti. Prema nekim istraživanjima vlakna i esencijalne masne kiseline iz acaija ne samo da pomažu uspješnom sagorijevanju tjelesnih masnoća, nego i umanjuje osjećaj gladi te potiču rad metabolizma.

Acai je stoga zdrava alternativa koja nema štetnih posljedica, a koristi se i za održavanje željene težine. Studija Nacionalnog instituta za proučavanje starenja iz SAD-a otkrila je da pulpa acai bobica ima sposobnost reducirati negativne efekte kalorične i masne hrane.

 Ljekovito djelovanje acai bobica

 • podižu razinu energije
 • poboljšavaju probavu
 • jačaju imunološki sustav
 • poboljšavaju zdravlje srca i krvnih žila
 • štite od degenerativnih bolesti
 • čiste i pomlađuju organizam
 • održavaju normalan krvni tlak
 • potpomažu mršavljenju
 • doprinose zdravlju kose, očiju i kože
 • jačaju libido
 • poboljšavaju pamćenje i koncentraciju
 • štite od raka

atma.hr – 78
Primjena acaija

Acai se kod nas najčešće koristi u obliku soka, praha ili sušenih bobica. Svakako pripazite da birate kvalitetan, termički neobrađen i organski uzgojen acai bez dodatka konzervansa i šećera. Acai prah možete dodati u zeleni frape, smoothie, sok ili voćnu salatu.

Bobice koristite kao dodatak desertima i voćnim salatama ili napravite od njih zdrave energetske pločice, uz dodatak drugog suhog voća, proteinskog praha konoplje, integralnih žitarica i meda. Sok konzumirajte samostalno ili ga razrijedite s drugim prirodnim voćnim sokom po želji.

Preporučena dnevna količina praha acaija je 1-2 jušne žlice dnevno.

Recepti

Sok za mršavljenje

 • 2 čajne žlice organskog acai soka
 • 2,5 dl hladne vode

Pomiješajte žlicom organski acai sok u čaši hladne vode i popijte odmah, tako da se sastojci ne razdvoje.

Ovaj jednostavan acai sok potiče topljenje masnoća i ubrzava metabolizam, čisti od slobodnih radikala i podiže imunitet. Preporučeno je postupno dodavati sve više čistog organskog acaija u sok.

Započnite sok pripremati s 2 čajne žlice dnevno, a vremenom dozu možete povećati do 6 jušnih žlica.

atma.hr – 39

Smoothie za više energije i bolji metabolizam

 • 1 banana srednje veličine
 • 4 jušne žlice bademovog mlijeka
 • 1 jušna žlica pčelinjeg peluda
 • 1 jušna žlica meda
 • 1 jušna žlica acai praha

Stavite sve sastojke u blender i miješajte dok se dobro ne sjedine, otprilike 1 minutu.

Natočite i uživajte u smoothieju koji će pokrenuti vaš metabolizam.

Antistresni acai napitak

 • 1 čaša bademovog mlijeka
 • 1 čaša svježih ili smrznutih borovnica
 • 2 jušne žlice acai praha

Promiješajte sve sastojke u blenderu. Popijte odmah, malim gutljajima.

alternativa-za-vas

53 SUPERHRANA

SUPERHRANA

superhrana 1

Kreativne ideje za uvođenje supernamirnica u svakodnevnu prehranu

Kuharica, ali i knjiga koja nas upoznaje s biljnim supernamirnicama koje bismo uvijek trebali imati kod kuće kako bismo održavali stalnu razinu optimalnog zdravlja.

Autorica nam donosi slasne i originalne, ali jednostavne recepte koje je lako uklopiti u dnevnu rutinu i obiteljski jelovnik. Od doručka do večere, od energetskih napitaka do brzih slastica za podizanje energije i snage, ova knjiga je vodič za cjelovitu gurmansku prehranu, uz koju ćete "pucati od zdravlja".