Zašto koristiti običan maslac, kada možete uživati u blagodatima ghee-a, njegovog pročišćenog oblika? Učitelji joge tvrde da ghee štiti zglobove, dok ayurvedski liječnici ga preporučuju za cijeli niz bolesti – od loše probave do gubitka pamćenja. Ali što je upravo ta zlatna tekućina i kako se razlikuje od običnog maslaca?

Što je ghee?

Ghee (čita se gi) je pročišćeni maslac. Dobiva se procesom kuhanja maslaca na niskoj temperaturi. Tokom kuhanja iz maslaca se isparava voda, a krute mliječne tvari se odvajaju i uklanjaju žlicom. Na takav način se dobiva ukusno i mirisno ulje bez primjesa. Ghee ne morate držati u hladnjaku – ako ga pravilno napravite, ghee se neće pokvariti. Ghee ima važnu ulogu u indijskoj i ayurvedskoj kuhinji jer hrani daje fini okus i lijepu žutu boju. Otporan je na toplinu pa je dobar i za duboko prženje. Zanimljivo je da se ghee često smatra egzotičnom namirnicom iz daleke Indije, a zapravo se i kod nas koristi od davnina pod jednostavnim nazivom maslo.

Ljekovita svojstva ghee-a

U ayurvedi ghee je jako cijenjen zbog njegovih ljekovitih svojstava. Ayurveda smješta ghee, ili pročišćeni maslac, na sami vrh namirnica, koje sadrže masti. Ghee je čista i ljekovita namirnica. Ne sadrži primjese, koje su inače prisutne u maslacu. Ghee sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline. Bez obzira na zasićene masne kiseline, ghee smanjuje razinu štetnog kolesterola u tijelu. Ghee ne sadrži kazein i laktozu, zbog čega je pogodan za osobe alergične na mlijeko. Ne sadrži sol, šećer, arome niti konzervanse.

Prema ayurvedi, ghee ima sljedeća svojstva:

 • poboljšava memoriju
 • jača inteligenciju
 • regulira probavu
 • štiti zglobove
 • poboljšava vid
 • jača imunitet
 • daje tijelu gipkost i vitalnost
 • usporava procese starenja
 • ubrzava zacjeljivanje ozljeda
 • čisti krvne žile
 • smanjuje razinu štetnog kolesterola
 • uravnotežuje pitta i vata došu

S godinama njegova ljekovita svojstva jačaju. Čim je ghee stariji, tim je više cijenjen. 100-ljetni ghee je vrlo cijenjen u Indiji. Čuvaju ga u hramovima u velikim posudama i koriste isključivo kao lijek i u religiozne svrhe. Stari ghee uravnotežuje sve tri doše i koristi se za liječenje epilepsije, alkoholizma, psihoze, groznice i vaginalnih bolesti.

Primjena ghee-a u ayurvedi
1. Uzimanje čistog ghee-a

U svrhu liječenja i čišćenja organizma ayurveda preporučuje uzimanje 1-2 čajne žličice gheea ujutro, na prazan želudac. Ghee zagrijava tijelo, stimulira probavnu vatru, pomlađuje organizam i pospješuje izbacivanje toksina iz tijela.

2. Priprema ayurvedskih lijekova sa ghee-em

U ayurvedi ghee se koristi kao baza, ili nosilac, za pripremu lijekova. Ghee poboljšava ekstrakciju, apsorpciju i asimilaciju ljekovitog bilja.

Sastojci:

 • 1 dio ljekovitog bilja
 • 4 dijela ghee-a
 • 16 dijelova vode

Priprema:

Stavite trave u ghee i vodu i kuhajte na laganoj vatri sve dok voda ne ispari i ostane samo ghee. Kada se ghee ohladi možete u njega dodati prirodni konzervans – vitamin E. Kada se upotrebljava sa biljkama, ghee prenosi njihova ljekovita svojstva do svih stanica organizma.

3. Vanjska primjena

Ghee se može koristiti sam ili u kombinaciji sa medom za liječenje rana, opeklina, upala kože i žuljeva.

4. Masaža sa ghee-em

Masaža sa ghee-em koristi se za liječenje poremećaja Pitta i Vata doshe. Drevna Susruta Samhita govori da je ghee dobar za masažu svih dijelova tijela i da je najbolji lijek za upalne bolesti. Prema ayurvedi, naša koža bukvalno “upija” ghee. Tokom masaže apsorbira se oko 60% ghee-a, koje kroz pore putuje do svih tkiva organizma.

Kako napraviti ghee

Napraviti ghee je lako. Potreban Vam je lonac od nehrđajućeg čelika sa debelim dnom zapremnine 5 L i 1-2 kg neslanog maslaca (najbolji je domaći). Za prvi put uzmite manju količinu maslaca (pola kile). Kada se uvježbate, možete pripravljati i veće količine ghee-a.

 1. Stavite maslac u posudu i zagrijavajte ga na laganoj vatri sve dok se sav maslac ne otopi.
 2. Sada možete pojačati vatru. Kada maslac zakuha, opet smanjite vatru na minimum.
 3. Pustite maslac da se kuha na laganoj vatri i s vremena na vrijeme žlicom uklanjajte bijelu pjenu, koja se skuplja na površini. Ne trebate miješati maslac.
 4. Nakon 40-50 min. maslac će postati u potpunosti proziran. Osjetit ćete fini miris a na dnu posudu vidjet ćete karameliziranu smeđu mliječnu mast.
 5. Ugasite vatru i pustite da se ghee malo ohladi.
 6. Procijedite ga kroz gazu ili kuhinjsku krpu u staklenku. Kada se ghee u potpunosti ohladi, staklenku dobro zatvorite.
 7. Kada se ohladi, ghee bi se trebao zgusnuti i imati lijepu žutu boju.
 8. Ghee možete čuvati na sobnoj temperaturi. Rok trajanja je neograničen.

Kod pripreme jela koristite ghee isto kao što koristite maslac, margarin ili ulje: za pohanje, pečenje, dinstanje i začinjanje jela. Pogodan je i za duboko prženje.

Pogled iz 21. stoljeća

U naše vrijeme mnogi ljudi smatraju da je ghee nezdrav zbog toga što sadrži puno zasićenih masti, koje povećavaju kolesterol. Međutim, teorija o nezdravim zasićenim mastima, koja sada prevladava u svijetu nutricionizma, nije točna.

Čovječanstvo već dugi niz stoljeća ovisi o zasićenim mastima, koje hrane tijelo i promiču dobro zdravlje. Zasićeni masti snižavaju rizik od bolesti srca, smanjuju razinu štetnog kolesterola, sprečavaju osteoporozu, jačaju imunološki sustav, hrane mozak i živčani sustav, reguliraju rad hormona.

Ali važno je odabrati prirodne zasićene masti poput pravog maslaca, a ne margarina. Potrebno je izbjegavati hidrogenizirana ulja i visoko prerađene masti. Dokazano je da upravo oni uzrokuju bolesti srca, rak i visoki kolesterol.

Znanstvena istraživanja ghee-a su potvrdila da on ne povećava, nego smanjuje razinu štetnog kolesterola u krvi.

alternativa-za-vas.com