Rorschachov test je jedan od najpoznatijih testova koji se rabe u psihoanalitičkoj teoriji. Što vi vidite? Odgovora može biti nebrojeno! Evo 5 najpoznatijih mrlja.

atma.hr – 39

Švicarski psihijatar Hermann Rorschach je kapnuo tintu na papir, presložio ga i time dobio simetrične, ali nedefinirane oblike.

Te mrlje bi pokazivao hospitaliziranim pacijentima i odbacivao one koji nisu izazvali odgovore kod različitih psihijatrijskih skupina.

Mi vam danas predstavljamo 5 najpoznatijih.

Freudov rad i njegov koncept nesvjesnoga i dinamičkog pogleda na osobnost utjecao je na Rorschachov pogled i koristio se psihoanalitičkom teorijom u vlastitom tumačenju odgovora ispitanika.

Test je vrlo složen kao i ljudska psiha te ga stoga u ovom skraćenom izdanju ne možemo uzeti za ozbiljno, a i iz odgovora ne možemo donositi nikakve stručne zaključke. Prenosimo ga u duhu zanimljivosti.

Pogledajte prvo fotografije, te razmislite što vidite. Zatim potražite odgovor. Odgovora može biti nebrojeno te je moguće da svoj nećete pronaći u tri ponuđena koji su najčešći.

atma.hr – 78
Slika 1

Inkblot test

1. Rendgensku snimku prsnog koša koja pokazuje srce, pluća i krv?

2. Ekscentričnog profesora s čupercima sijede kose i velikim nosom?

3. Ražu?

Ako vidite…

1. Rendgensku snimku: Ovo sugerira kako unutar sebe nosite stvari koje biste željeli izraziti, ali birate patiti u tišini i nikog ne uznemiravati. Generalno vam je teško nekog odbiti i reći ne.

2. Profesor: Dobronamjerni ste, samokritični, te vrlo dobar prijatelj i mislilac.

3. Raža: Nenametljivi ste, te vam se ponekad događa, ne nužno vašom voljom, da vas izguraju jači karakteri. Kao rezultat toga imate potrebu da se branite češće nego je potrebno.

atma.hr – 75
Slika 2

Inkblot test

1. Par nojeva, koji su okrenuti jedan prema drugom?

2. Kukca s kliještima, poput jelenjaka?

3. Sunčane naočale, grudnjak ili bradu?

Ako vidite….

1. Ptice: Rastrošni ste, premda se ponekad ne osjećate dobro zbog toga. Balansirate između ekstremnih raspoloženja, shvaćate se preozbiljno ili jednostavno ne marite.

2. Kukac: Vrlo ste marljiva osoba, a uspjeh vam dolazi prirodno. Postavljate si planove i slijedite ih.

3. Sunčane naočale, grudnjak ili brada: Držite do vašeg izgleda, premda ponekad previše brinete o tome što ljudi misle o vama, te tražite vanjska rješenja (novi auto, odjeća), za unutarnje probleme.

atma.hr – 39

Slika 3

Inkblot test

1. Jakog muškarca koji napinje mišiće?

2. Škorpiona?

3. Maternicu?

Ako vidite…

1. Jakog muškarca: Ovo sugerira kako ste sposobni, te završavate sve čega se primite. Prirodno ste nadareni i uvijek otvoreni za izazov.

2. Škorpion: Fizički ste vrlo osjetljivi, ali ne i emocionalno.

3. Maternica: Imate osjećaj neiskorištenog potencijala. Vaše ideje o tome kako bi stvari trebale funkcionirati su vrlo žive, no ako vas život razočara, vaši uspjesi pružit će vam slabu utjehu.

atma.hr – 78
Slika 4

Inkblot test

1. Klauna s crvenim nosom, lice koje se smješi i plazi jezik?

2. Ženu u haljini?

3. Igračku nalik zvrku?

Ako vidite….

1. Klauna, jezik: Ovo sugerira kako ste društveni i dobro se snalazite među ljudima. Ipak, imate navike koje bi mogle zabrinuti vaše prijatelje.

2. Žena: Karizmatična ste osoba, često na neobičan način. Ovime privlačite pažnju, što je dobro za vaš ego, ali ne pomaže nužno vašem samopouzdanju.

3. Igračka: Ponekad, kada stvari postanu teške, razmišljate o prošlosti i vremenu kada ste smatrali da pripadate svijetu i niste se morali konstantno dokazivati.

atma.hr – 75
Slika 5

Što vidite?

Inkblot test

1. Usta s jezikom i krajnicima?

2. Par pilića okrenutih jedan prema drugom?

3. Crvenu mačku?

Ako vidite…

1. Usta: Jak ste karakter. Vaša pojava, kao i djela privlače pažnju gdje god se pojavite.

2. Pilići: Vrlo ste brižna osoba, te pokazujete brigu za druge toliko da se ponekad čini kako ništa ne tražite zauzvrat.

3. Mačka: Vaše veze mogu ponekad biti poput gume od bicikla s pukotinom – možete puno ulagati, a da opet niste sigurni da to funkcionira.

atma.hr – 78