atma.hr – 52
Ne možemo očekivati da se svijet promijeni da bismo mi konačno postali zadovoljni, ne treba čekati da se promjene političari, zemlja u kojoj živimo ili ponašanje naših najbližih da bismo mi konačno bili sretni. Jedino što možemo jest da mijenjamo sebe i da upravo u sebi potražimo rješenje, putokaz ili snagu. Ukoliko želimo biti sretni, jedino mjesto na kojem možemo potražiti sreću jeste unutar nas samih. Ali kako pronaći sreću u sebi ako u ovom trenutku nismo sretni? Kako pronaći nešto za što u ovom trenutku mislimo da ga nema? Na koju stranu se zagledati i što praktično znači pronaći svoju unutarnju sreću?

atma.hr – 52
Mnogo je ovakvih i sličnih pitanja i divno je da se s njima gotovo svakodnevno srećem. Upravo takva pitanja pokreću na dodatna pronalaženja pojašnjenja. Kako pronaći sreću tamo gdje je nema? Postoji li neki prvi korak, postoji li nešto što apsolutno svatko od nas može učiniti da bi pokrenuo ovaj kotač sreće i otvorio sebi polje novih perspektiva i radosnih iskustava? Postoji! Potrebno je učiniti samo jednu stvar, jednu vrlo jednostavnu stvar. Potrebno je učiniti nešto što svatko može učiniti, nešto za što nam nisu potrebni nikakvi naročiti uvjeti, nešto što može učiniti čak i dijete od 5 ili 6 godina, pa i mlađe.

Prvi korak ka otkrivanju unutarnje sreće jeste definiranje vlastitih potreba. Kao što ni auto ne može stići do cilja ukoliko u njemu nema goriva isto tako i mi ako dugo ne dobijamo ono što nam je potrebno, polako zaboravljamo tko smo, sve teže nam je da stignemo do odredišta. Zaboravljamo da su sreća i radost suština našeg postojanja. Da bismo ponovno iskusili upravo tu sreću i radost, važno je da razmislimo o svojim stvarnim potrebama. Važno je pronaći način da osiguramo sebi zadovoljenje tih naših potreba.

Divno je biti tu za druge, divno je činiti druge sretnima, divno je biti na raspolaganju onima kojima je naša podrška potrebna, ali najvažnije od svega je da pri svemu tome ne zanemarimo sebe i vlastite potrebe. I mi kao i svi drugi zaslužujemo pažnju, odmor i njegu. Svi zaslužujemo ljubav i podršku. Ukoliko je ne nalazimo, jedina osoba kojoj se možemo obratiti da bismo sve to dobili, jesmo upravo mi sami.

Kada ste posljednji put pohvalili sebe zbog nečega što ste učinili? Kada ste posljednji put počastili sebe od zarade koju ste primili? Kada ste posljednji put stavili svoje potrebe na prvo mjesto?

Razmislite o ovome i sljedeći put kada se nađete u situaciji učiniti nešto što prelazi granice vaših snaga i želja, zapitajte se: “Je li ovo što upravo radim zaista ono što želim u ovom trenutku?” Ukoliko je vaš odgovor NE, razmislite o onome što bi vas istinski u tom momentu usrećilo.

I učinite upravo TO što bi vam vratilo osmijeh na lice!

Siniša Ubović, www.putpromene.com /lovesensa.rs