atma.hr – 52
Jogurt dijeta službeno je i detaljno opisana u knjizi Ane Luque pod naslovom upravo “Jogurt dijeta”. No, na mreži se nerijetko javljaju varijacije te dijete s brojnim pozitivnim reakcijama ljudi koji su dijetu isprobali. Kako navode, u svega tri dana ovom se dijetom mogu skinuti i do četiri kilograma. Djelovanje ove dijete temelji se na blagodatima probiotičkih jogurta koji potiču zdravlje crijevne flore. Hrana se zahvaljujući njima brže probavlja pa se tako i iz tijela izlučuju toksini.

atma.hr – 52
Kada se hrana temeljito probavi, poboljšava se i zdravlje crijeva te opće zdravlje organizma. Naime, crijevna je flora sastavljena od različitih bakterija koje žive u čovjekovu probavnom traktu koje imaju i ulogu zaštite organizma od infekcija. Takvih je bakterija od 400 do 500 vrsta, a većina na organizam utječe pozitivno, dok su ostale potencijalno štetne, osobito kada crijevna flora nije uravnotežena. Do neuravnoteženosti može doći zbog stresa, teže bolesti, uporabe antibiotika i loše prehrane. Preporučuje se popiti čak do 2 litre jogurta svakoga dan.

Što se tiče jogurt dijete, uz jogurt se može jesti svježe voće, dok se trebaju izbjegavati zašećereni jogurti. Prema verziji autorice knjige Ane Luque, jogurt se ne pije sam, već se uz njega preporučuje konzumacija hrana s dozvoljene liste.

Ovo je vegetarijanska verzija ove dijete.

Ovo je jedan od primjera dijete za tri dana:

Prvi dan

Za doručak pojedite nemasni jogurt s pahuljicama po vlastitoj želji. Za ručak na maslinovom ulju prodinstajte povrće te ga pomiješajte s rižom. Osim soli i papra, nemojte začinjavati povrće. Za desert pojedite prirodni voćni jogurt (napravite sami). Za večeru prije spavanja pojedite salatu sa mrkvom. Pomiješajte u to nemasni jogurt.

Drugi dan

Za doručak pojedite salatu od krastavaca začinjenu jogurtom. Za ručak pojedite odrezak od seitana ili tofua, a kao prilog pojedite šampinjone, rajčicu i papriku u koje umiješajte jogurt. Za večeru pomiješajte šumsko voće s jogurtom i pojedite.

Treći dan

Za doručak s jogurtom pomiješajte sir, jabuku, malo cimeta i sol (po želji). Ručajte kvinoju ili leću s povrćem uz salatu od jogurta i krastavaca (možete dodati i senf po želji). Večerajte sto grama tjestenine, dodajte nasjeckanu papriku i malo posnog sira pa tome dodajte jogurt.

Dodatan savjet je da ovu dijetu ne prakticirate duže od tri dana kako ne biste tijelo oštetili za dodatna vlakna i vitamine. Dijetu možete ponoviti nakon nekog vremena pa se vratite normalnoj, uravnoteženoj prehrani.

Izvori: dijeta.co/dnevno.hr