Ljudski um podijeljen je u tri uma koji zajedno tvore mehanizam našeg razmišljanja. Korisno je razumjeti prirodu ta tri uma kako bi ih potom koristili na način da mi upravljamo njima, a ne oni nama.

Odmah na početku važno je razjasniti da svi imaju sva tri uma, no od osobe do osobe se može razlikovati koji je od ta tri uma dominantniji. Sigurno se u ovom trenutku možete sjetiti nekog pesimista iz svoje okoline, nekog vječitog pozitivca i optimista, te nekoga za koga se čudite kako u svakoj situaciji uspijeva ostati staložen i rijetko što ga može izbaciti iz takta. Logika se sama nameće – kod pesimista je dominantan negativni um, kod optimista pozitivni um, a kod ovog staloženog neutralni um.

Važno je razumjeti da svaki od ta tri uma ima sebi svojstvenu funkciju i svrhu, stoga preferirati neki um ili nadati se da vam je dominantniji jedan um od drugoga je isto kao da preferirate ili se nadate da vam bubreg bude dominantniji od jetre ili da noga bude dominantnija od ruke. Nema smisla jer svaki od tih djelova tijela ima sebi svojstvenu funkciju i aktivira se onda kada je to našem organizmu potrebno. Ono što jest važno i na što možemo utjecati je da svaki od navedenih umova održavamo u stanju balansa. Negativni i pozitivni um rade po automatizmu i neprestano proizvode nove misli, dok neutralni um nije uvijek dostupan, stoga će većina ljudi najčešće na njemu morati ciljano raditi da bi ga probudili iz zimskog sna i da bi stvorili naviku korištenja neutralnog uma.

Informacije koje slijede pomoći će vam da prepoznate u kojem načinu razmišljanja se najviše prepoznajete – da li je to razmišljanje koje izvire iz negativnog, pozitivnog ili neutralnog uma.

atma.hr – 52
Negativni um

Iako sam naziv „negativni um“ zvuči kao nešto loše, to baš i nije tako. Zato je možda bolje spomenuti drugi naziv za negativni um, a to je „zaštitnički um“.  Njegova funkcija je da nas štiti, da u svakoj situaciji vidi i prepozna opasnosti i rizike i spasi nas od neželjenih ishoda. Najbolji primjer negativnog uma u akciji je majka koja brine za svoje malo dijete – nema ništa negativno niti pesimistično u tome što majka miče škare ili nož za stola jer bi joj se dijete moglo ozlijediti. Zasigurno ne pomislimo da majka u toj situaciji pretjeruje, da je negativna osoba ili da je pesimistična. Naprotiv, riječ je o realnoj opasnosti i zaštiti djeteta.

Zadatak negativnog uma je da misli negativno o svemu što zna, čuje i vidi. Kada primjerice nakon sastanka za nekoga kažemo „premazan je sa sto masti“ ili „nešto mi tu smrdi“, to govori naš negativni um. On automatski promišlja i analizira o motivima i namjerama druge osobe, te vrši preventivnu zaštitu od toga da nam netko napravi nešto na našu štetu ili da nas nasamari.

Negativni um u svakoj situaciji vidi negativno pa tako i u dobrim situacijama, to mu je naprosto zadatak i funkcija. Kada dobijemo promaknuće, negativni um će pomisliti kako će sada morati preuzimati više odgovornosti. Kada dobijemo dijete, negativni um će pomisliti da je zauvijek gotovo sa njegovim slobodnim vremenom. Kada kupimo stan, negativni um se neće moći oteti  jadu i muci što je s bankom sklopio tridesetogodišnji brak zvan kredit.

Osim zaštitničke funkcije, negativni um je i analitički um. Njegova konstruktivnost očituje se u tome što pomoću njega mjerimo, računamo, radimo procjene, slažemo strategije i organiziramo svoj život. Definitivno nije loše u timu imati osobu koja ima razvijen i ubalansiran negativni um. Izoštrene analitičke sposobnosti i sposobnost predviđanja potencijalnih rizika tražene su kvalitete u poslovnom svijetu.

Kada je negativni um izvan balansa, tada djeluje iz raznih iracionalnih strahova i njegova analitička sposobnost postaje destruktivna u smislu da je skeptična, cinična i pretjerano kritična.

Recimo da imate neku ideju koju biste voljeli realizirati. S negativnim umom ćete imati sposobnost predvidjeti prepreke i poteškoće s kojima biste se mogli susresti na putu realizacije svoje ideje. Ako vam je negativan um izvan balansa, vaša svjest o tim preprekama i poteškoćama će vas obeshrabriti i vjerojatno ćete odustati od ideje jer zašto bi se mučili kada ionako znate da će biti puno problema i stvari koje ćete trebati riješavati. S druge strane, ako je vaš negativni um u balansu, prepreke i poteškoće koje prirodno lako uočavate, iskoristiti ćete na način da upotpunite svoju strategiju, napravite bolji plan, računate na probleme pa odmah pripremate i rješenja. Imati ćete temeljetiju pripremu i detaljniji pristup, pa ćete posljedično imati i više šansi za uspješnu realizaciju svojih ciljeva.

atma.hr – 52
Pozitivni um

Pozitivni um je ekspanzivni um. On razmišlja na način da uvijek može više, uvijek može bolje. Vidi dobre prilike, fokusiran je na razvoj, napredak i ekspanziju. Pozitivni um je izvor naše kreativnosti, našeg entuzijazma i optimizma. Bilo kakve prepreke i poteškoće u realizacijih naših ciljeva s jakim pozitivnim umom padaju u drugi plan jer ugoda od same pomisli na ostvareni cilj je prevelika i u potpunosti zasjenjuje bilo kakve rizike i prepreke na putu. Pozitivni um orijentiran je na rezultate, koristi, dobrobiti i nagrade koje bi mogle uslijediti. Važni osjećaji kod osoba s pozitivnim umom su radost, ugoda, užitak, zadovoljstvo i osjećaj ispunjenosti.

Zadatak pozitivnog uma je da nam ukaže sve ono što je dobro i korisno za nas u svakoj situaciji u kojoj se nađemo. Sposoban je vidjeti pozitvno čak i u svemu negativnom što nam se događa.

Osobe sa razvijenim pozitivnim umom su poput čarobnjaka jer za svaki problem imaju rješenje. Po automatizmu smišljaju rješenja kako slučajno ne bi bile ograničene u svojoj ekspanziji.  Sve loše što im se događa sposobne su percipirati da se to događa za njihovo veće dobre, da nauče lekcije i uzdignu se na veću razinu svijesti. Puni su optimizma, entuzijazma i životne radosti.

Osobe kojima je pozitivan um izvan balansa su tip osobe „kako ćemo – lako ćemo“, pa se preko noći zaduže i završe u stečaju. Od prevelike pozitivnosti misle da je sve dobro i ne upotrijebljavaju ni minimalnu mjeru nužnog opreza i dužne pažnje. Ne skidaju ružičaste naočale s očiju, lakovjerni su i naivni, izbjegavaju preuzeti odgovornost, niječu probleme, žive od danas do sutra, lakomisleno srljaju u projekte, idu grlom u jagode. Rade samo ono što im se da i što im donosi ugodu i užitak, a zanemaruju važne životne obveze i odgovornosti. Žive u nekom svom svijetu i lako se izgube u svojim maštarijama.

Neutralni um

Neutralni um najbolje se može dočarati kroz Oshovu priču o mudracu koji je imao običaj svake noći otići na obalu rijeke gdje je bilo apsolutno mirno i tiho i gdje je obično sjedio, ne radeći ništa, samo je promatrao sebe. Jedne noći, kada se vraćao sa obale, prolazio je pored kuće nekog bogataša pred čijim je vratima stajao čuvar. Čuvaru se to činilo čudno, jer se čovjek svake noći točno u isto vrijeme vraćao sa rijeke, pa se čuvar sa znatiželjom obratio tom mudracu.

Čuvar:  0prostite, ali ne mogu više obuzdati svoju radoznalost. To me proganja i danju i noću. Čime se vi to bavite? Zašto uvijek idete na obalu rijeke? Često sam vas pratio, ali nisam ništa vidio.

Mudrac: Znam da ste me više puta pratili, pošto su noći toliko tihe da čujem vaše korake. Znam i da se svaki dan skrivate iza ulaznih vrata. Ali niste samo vi radoznali, i ja sam. Čime se vi bavite?

Čuvar: Čime se ja bavim? Ja jednostavno promatram.

Mudrac uskliknu: Bože moj, vi ste mi upravo otkrili ključnu riječ! Time se i ja bavim!

Čuvar se iznenadi: Ali ja ne razumijem. Ako ste čuvar, tada biste trebali promatrati neku vilu ili palaču. Što promatrate tamo, sjedeći na obali u pijesku?

Mudrac mu odgovori: Tu postoji mala razlika – vi promatrate nekoga izvana tko bi mogao ući u palaču, a ja jednostavno promatram promatrača.

Čuvar: Tko je taj promatrač?

Mudrac: To je moj životni pothvat; ja promatram sebe.

Čuvar: Ali to je jedan sasvim neobičan posao. Tko vam to plaća?

Mudrac: To je takvo blaženstvro, takva radost, takav neopisivi blagoslov, da se ono isplati samo po sebi. Samo jedan jedini trenutak i sva blaga ovog svijeta se ne mogu usporediti sa time.

Čuvar: To je neobično. Ja čitav svoj život promatram i nikada nisam doživio tako divan doživljaj. Sutra navečer ću poći s vama. Samo me poučite. Ja već znam kako se promatra – razlika je očito u pravcu promatranja. Vi promatrate nešto što je u drugom pravcu.

Osho zatim pojašnjava da možemo okrenuti svoju pažnju prema vanjskom svijetu ili možemo zatvoriti oči pred vanjskim svijetom i usredotočiti čitavu svoju svijest prema unutra – i onda ćemo znati, jer mi smo oni koji znaju, mi smo svijest. Svoju svijest nikada nismo izgubili, nego smo ju samo zapetljali sa tisuću i jednom stvari. Osho savjetuje: Izvucite svoju svijest iz svega toga, pustite je da ostane u vama i stići ćete kući.

atma.hr – 52
Upravo kako u ovoj priči mudrac govori o promatranju sebe i okretanju pažnje prema unutra, upravo je to dobra polazišna točka za razumijevanje prirode našeg neutralnog uma. Naime, naš neutralni um se ne veže, ne osuđuje, ne kritizira, ne komentira, ne raspravlja. On promatra. Promatra situacije koje se odvijaju u našem životu i promatra nas kako reagiramo na te situacije. Kada je neutralni um aktivan tada osjećamo mir, spokoj, staloženostu, ravnotežu i harmoniju. Zato mudrac iz Oshove priče opisuje taj osjećaj kao blaženstvo i neopisivi blagoslov.

Ako biste pokušali pronaći primjer promatranja u svom životu, onda bi možda najbliže tome bilo kada otputujete na godišnji odmor u neku daleku i egzotičnu destinaciju. Fizička daljina od svog svakodnevnog života, količina novih iskustava koje doživite na takvom putovanju i promjena emocionalnog stanja uslijed novih iskustava i uslijed otpuštanja stresa, rezultira efektom da svoj redovni život možemo pogledati kao da smo izvan njega, onako iz daljine. I ne samo događanja u našem životu nego i sebe same kako se nosimo sa svojim životom. To može biti djelić jednog trenutka, no kao da smo izašli iz svog redovnog života i kao da ga gledamo tuđim očima odnosno potpuno odvojeno, objektivno i nepristrano. Baš poput promatrača. U tim trenucima sposobni smo uvidjeti koliko se trošimo na nekim stvarima, koliko se nepotrebno živciramo, koliku važnost dajemo nečemu što uopće nije važno, koliko zapostavljamo ono što jest važno, koliko smo naviknuti osjećati se umorno, iscrpljeno i preopterećeno i koliko je ludo da je to svima normalno, koliko našim to-do listama nema kraja i koliko se osjećamo neuspješno jer ne stižemo obaviti sve.

Oshova priča o mudracu, čuvaru i promatranju je zapravo priča o meditaciji. U meditaciji se dovodimo u stanje nepristranosti, odvojenosti, nevezanosti, neutralnosti kako bi sagledali događanja u našem životu iz drugačije perspektive – iz perspektive promatrača koji nema nikakv interes da se nešto odvije na ovaj ili onaj način nego isključivo na onaj način koji neutralni um intuitivno prepozna da odgovara svrsi i misiji naše duše.

Kada je u balansu, neutralni um ima kapacitet sagledati posljedice naših poteza prije nego što smo uopće poduzeli neki korak. Zadatak neutralnog uma je da nas vodi i kaže nam što bi trebali činiti. Svaka misao prolazi isti put – prvo prolazi kroz negativni um, zatim pozitivni um i onda neutralni um koji evaluira informacije dobivene od negativnog i pozitivnog uma i na intuitivnoj razini odlučuje što je najbolje za nas.

Osoba sa razvijenim neutralnim umom je prirodno mudra osoba i ima kvalitetne poglede i stavove o životu. Takve osobe dobri su slušatelji, imaju izraženu nepristranost i neutralnost, te im drugi ljudi rado dolaze po savjet. Čuju, vjeruju i postupaju u skladu sa svojim unutarnjim glasom i imaju izoštrenu intuiciju. Donose dobre odluke i rade dobre izbore u životu. To su staložene i mirne osobe, ne upuštaju se u besciljne rasprave, gledaju svoja posla, ne miješaju se u tuđe stvari osim ako se od njih ne zatraži savjet.

Kada naš neutralni um nije razvijen tada dualistički um vodi glavnu riječ. Dualistički um podrazumijeva borbu pozitivnog i negativnog uma, nesposobnost donošenja odluka i postizanje ravnoteže i stabilnosti u životu. Osjećamo stalni unutarnji sukob i rascjep u sebi. Kada nam neutralni um nije dostupan onda dualistički um ima potrebu popuniti tu prazninu. Ona se popunjava na najgori mogući način – traženjem podrške od naše podsvijesti u kojoj su smještene sve naše traume i neiscijeljene rane. Tada naš um radi protiv nas, a ne za nas! Stvara priče, drame, skandale i teorije zavjere koje nas onemogućavaju da živimo sretan i ispunjen život. Takvi ljudi skloni su raspravama, prepiranju, reagiraju i na ono što ih se tiče i na ono što ih se ne tiče, guraju svoj nos svugdje i imaju potrebu miješati se u tuđe živote.

Kada sva tri uma rade na otpimalnoj razini

Kada sva tri uma rade na optimalnoj razini i iz svog ubalansiranog stanja, tada sva tri uma mogu raditi za naše najveće dobro. Kada donosimo odluke iz neutralnog onda smo obuhvatili i argumente pozitivnog i negativnog uma. Što su pozitivni i negativni um u zdravijem stanju to će njihove informacije biti kvalitetnije i biti će bolji suradnici neutralnom umu. Neutralni um sposoban je vidjeti kakav će efekt na naš život imati neki naš odabir ili odluka. On to procesuira i onda odabire ono što će uzdignuti i poboljšati našu trenutnu stvarnost i ono što će služiti našoj duši, a ne našem egu. Najoptimalnije razmišljanje koje možete imati je da su sva tri uma u stanju balansa, te da rade i surađuju zajedno.

Napisala: Ivana Miloš

Facebook: https://web.facebook.com/chillout_kundalini_yoga-108163408014738

Instagram: https://www.instagram.com/chillout_kundalini_yoga/


121 OSHO – SLOBODA OD ILUZIJE

sloboda od iluzije