Još se sjećam pite koju je pravila moja baka od rabarbare. Zvali smo je Bakina pita i jedva smo čekali proljeće da ova biljka bude zrela za branje i da nas baka razveseli svojim sočnim kolačem.
Rabarbara je biljka koja je pomalo zaboravljena, ali se polako vraća u naše vrtove i u naše kuhinje. Stabljike se ne beru prve godine, nego tek kod dvogodišnje biljke. Listovi se ne koriste u prehrani jer su otrovni.
Rabarbara je jedno od najmanje kaloričnih povrća; 100 grama svježih stabljika ima samo 21 kaloriju. Pozitivno djeluje na probavni sustav čovjeka, a istraživanja su pokazala povoljno gastrointestinalno djelovanje, smanjenje nadutosti te povećanje tolerancije hrane. Ova posebna biljka također ima izražena antioksidativna i protuupalna svojstva, a uz vitamin C, takva svojstva joj daju antioksidansi poput likopena i antocijanina koji povoljno djeluju na zdravlje srca i očiju, a pritom jačaju imunosni sustav.
Ove godine i meni je priroda podarila rabarbaru i puno jagoda. Odlučila sam napraviti moderniju i zdraviju verziju Bakine pite i oduševila se okusom. Pita je sočna, kiselkasto slatkasta i spoj jagoda i rabarbare pokazao se savršenim. Poslužila sam je uz grčki jogurt. Ukućani su bili oduševljeni i pita je nestala za tren.
Widget not in any sidebars
Sastojci
Za tijesto:
1 ¼ šalice Bio integralnog pšeničnog brašna
1 ¼ šalice Bio polubijelog brašna tipa 850
2 jušne žlice Xilita (brezinog šećera)
½ čajne žličice himalajske soli
4 jušne žlice hladnog kokosovog maslaca
¼ šalice hladnog jogurta
3 jušne žlice maslinovog ulja
6 jušnih žlica hladne vode
Za nadjev:
4 šalice narezanih jagoda
1 šalica narezanih stapki rabarbare
2/3 šalice meda
2 ½ jušne žlice tapioke
2 jušne žlice kokosovog brašna
1 čajna žličica cejlonskog cimeta
prstohvat himalajske soli
prstohvat muškatnog oraščića
* 1 šalica = 2, 5 dl
Priprema
U zdjeli pomiješajte brašno, sol i brezin šećer. Dodajte narezani kokosov maslac (mora biti hladan). Prstima trljajte suhe sastojke i maslac dok ne dobijete mrvičastu strukturu . Dodajte jogurt, ulje i vodu i lagano mijesite sve zajedno dok se ne dobije kompaktna masa. Po potrebi dodajte malo jogurta ili brašna. Podijelite tijesto u dva dijela, jedan dio neka bude dvostruko veći od drugog. Oblikujte dobivena tijesta u manje krugove, zamotajte ih u foliju i stavite u hladnjak najmanje jedan sat.
U međuvremenu, dok je tijesto u hladnjaku, operite jagode i osušite ih. Rabarbari odrežite listove i bacite ih a stapke ogulite. Narežite jagode i rabarbaru na komadiće , stavite ih u zdjelu i prelijte medom. Dodajte tapioku, kokosovo brašno, muškatni oraščić, cimet i sol i sve dobro izmiješajte.
Widget not in any sidebars
Zagrijte pećnicu na 220 º C.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i veći dio razvaljajte u krug koji će biti dovoljan za prekrivanje okrugle tepsiju u kojoj ćete peći pitu. Prekrijte tepsiju tijestom.
Gotovi nadjev ravnomjerno rasporedite po tijestu.
Ostatak tijesta također razvaljajte u krug i izrežite trakice širine oko 1, 5 cm. Narezanim trakicama prekrijte nadjev na način da pola trakica stavite u jednom smjeru a pola okomito na njih.
Stavite peći u pećnicu na 220 º C oko 20 minuta. Tada smanjite temperaturu na 160 º C i pecite oko 30 – 35 minuta.
Izvadite iz pećnice i ostavite ohladiti najmanje 2 sata prije serviranja.
Nakon hlađenja i prije serviranja pitu narežite i, po želji, pospite mljevenim šećerom od breze. Ja sam je poslužila uz grčki jogurt.
Uživajte u sočnoj i ukusnoj piti!
Ivanku Brček Zdravu.ivu pratite na njenom blogu , Facebooku , Instagramu i Pinterestu